background img
banner
banner

Σταυρόλεξο για… δυνατούς λύτες το Κτηματολόγιο στο Αίγιο

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Η «ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ» ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ

Με βασικά «αγκάθια» τη χρησικτησία, την έλλειψη τίτλων αλλά και τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα ξεκινάει η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο της χώρας, που περιλαμβάνει το 63% της συνολικής έκτασης. Από αυτό ωστόσο, λείπουν οι υπόλοιπες περιοχές της Αιγιάλειας που δεν κτηματογραφήθηκαν μέσω της διαδικασίας που έληξε στις 6 Αυγούστου, κάτι που, όπως φαίνεται, μετατίθεται χρονικά για το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/ Κοινοτήτων Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Ελαιώνα, Ελίκης, Ζαχλωριτίκων, Νικολαιίκων, Παραλίας Πλατάνου, Πλατάνου, Ριζομύλου, Ροδιάς, Τράπεζας, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο και αμέσως μετά αναμενόταν να ξεκινήσει για τον υπόλοιπο δήμο.

«Εκτός» από τη διαδικασία συλλογής στοιχείων

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, γεγονός που αποδίδεται και στην αδυναμία εξεύρεσης του κατάλληλου ακινήτου που θα στεγάσει το Κτηματολογικό Γραφείο. Ήδη οι αρμόδιοι βρίσκονται σε αναζήτηση χώρου και έχουν διερευνήσει τρεις περιπτώσεις στην οδό Μητροπόλεως, εκεί όπου είχαν στεγαστεί στο παρελθόν τραπεζικά καταστήματα, ωστόσο ακόμη δεν έχει μισθωθεί κάποιο ακίνητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η επόμενη φάση για τον Αιγιάλεια, δεν θα αφορά όλο το δήμο. Θα ξεκινά από Ελίκη και θα δημιουργεί μία παραλιακή ζώνη μέχρι το Λόγγο, συμπεριλαμβάνοντας βέβαια και το Αίγιο. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι μετά την δημιουργία Κτηματολογικού Γραφείου που θα στελεχωθεί από το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό (μηχανικό, δικηγόρο κ.λπ.), θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να λειτουργήσει, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο 2018.

Θα δώσει ώθηση στο Υποθηκοφυλακείο

Το γεγονός έχει επιπτώσεις και στην λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Αιγίου που λειτουργεί υπό το βάρος πολλών προβλημάτων, με πρώτο και κύριο το οικονομικό, εξαιτίας της αισθητής μείωσης των συμβολαίων και αγοραπωλησιών. Δεδομένου ότι το 45% των εσόδων μεταβιβάζεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου με το υπόλοιπο των εσόδων που έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια. Το μόνο που… κινείται πλέον είναι κάποιες αποδοχές κληρονομιάς που δεν αποδίδουν τόσο όσο χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Είναι δε βέβαιο πως με το Κτηματολόγιο θα δοθεί ώθηση στο Υποθηκοφυλακείο, δεδομένου ότι για την διαδικασία των δηλώσεων και μόνο, εκδίδονται δικαιολογητικά που χρεώνονται όπως είναι αντίγραφα συμβολαίων σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν τα έχει στην κατοχή του και βεβαιώσεις μεταγραφής.

Δηλώθηκε μόλις το 45%… στην Ανατολική Αιγιάλεια

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν εντός της προθεσμίας για την Ανατολική Αιγιάλεια, ήταν ιδιαιτέρως χαμηλό αφού κυμάνθηκε μόλις στο 45%! Στα σημεία διεκπεραίωσης των προβλεπόμενων από τον νόμο, σε Κράθιο Ακράτας και Διακοπτό, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι μόνο ένα 45% των ιδιοκτητών προσήλθε τελικά να δηλώσει την περιουσία του με τους υπόλοιπους ή να τα… διεκδικούν πλέον από το κράτος μέσω της δικαστικής οδού, είτε να τα… χαρίζουν.

Οι λόγοι, προφανώς, σχετίζονται με την οικονομική αδυναμία κάποιων να αντεπεξέλθουν καθώς και με την έλλειψη επίσημων συμβολαίων, αφού σε αγροτικές κυρίως περιοχές πολλές είναι οι περιουσίες άνευ τίτλων ιδιοκτησίας, οπότε τα έξοδα ήταν πολλαπλάσια, σε πολιτικό μηχανικό, συμβολαιογράφο, δικηγόρο κ.ά. για την κατοχύρωσή τους. Έτσι, λόγω οικονομικής αδυναμίας και σε περιπτώσεις μακράς χρησικτησίας κυρίως σε περιοχές με μη εμπορική αξία, κάποιοι επέλεξαν να απέχουν…

Σε όλη τη χώρα, όπου προχώρησε η διαδικασία, υπολογίζεται ότι δηλώθηκε περίπου το 50% των ιδιοκτησιών. Σημαντικό πρόβλημα εντοπίστηκε στα αγροτεμάχια που δεν επιδοτούνται ή δεν έχουν μισθωθεί, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο δικαιολογητικό που μπορεί να προσκομίσει ο πολίτης είναι το Ε9. Πάντως, η γενική εικόνα που έχει ο τεχνικός κόσμος δείχνει ότι στις περιοχές που αναμένεται κτηματογράφηση παρατηρείται έλλειψη τίτλων-συμβολαίων, καθώς και τοπογραφικών διαγραμμάτων. Τα περισσότερα ακίνητα είναι διά λόγου και τα περισσότερα συμβόλαια αποτελούν αποδοχές κληρονομιάς και γονικές παροχές με αμφίβολη τεχνική περιγραφή των ακινήτων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr