background img
banner
banner

Ελπίδα αγάπης από το τιτάνιο έργο της Κοινωνικής Ιματιοθήκης

ΔΕΧΘΗΚΕ 700 ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΙΒΩΤΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018 – ΕΠΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ… ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ

Μία ζεστή «αγκαλιά» για τους έχοντες ανάγκη, τους αναξιοπαθείς πολίτες, οι οποίοι πληθαίνουν μέρα με τη μέρα και στην τοπική κοινωνία, προσφέρει η Κοινωνική Ιματιοθήκη Αιγιάλειας. Στεγαζόμενη στο Μπερούκειο Κληροδότημα, ανοίγει τις πύλες της κάθε δεκαπενθήμερο για να προσφέρει ρούχα, παιχνίδια, σχολικά, βρεφικά είδη, χαλιά, οικιακό εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα, χωρίς διακρίσεις, με γνώμονα την αγάπη και τη δύναμη της θέλησης από τις επτά εθελόντριές της.

Να σημειωθεί ότι η Κοινωνική Ιματιοθήκη άνοιξε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου ενώ την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου λόγω Χριστουγέννων, θα δοθούν και παιχνίδια στα παιδιά.

Τις προγραμματισμένες ημέρες, το ακίνητο της κεντρικής γωνίας Μητροπόλεως και Μελετοπούλων, δέχεται τις δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των εθελοντριών: «Μην πετάτε ρούχα και χρήσιμα αντικείμενα στα σκουπίδια. Αν για εσάς είναι περιττά, για κάποιους άλλους είναι απαραίτητα». ΄

΄Το παρήγορο και το ευτυχές είναι ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας μπαίνουν στην νοοτροπία της προσφοράς. Η Κοινωνική Ιματιοθήκη είναι πλαισιωμένη από την αγάπη του κόσμου και την απλοχεριά που φέρνει στον χώρο σακούλες γεμάτες πράγματα. Το δικό μας έργο είναι να κάνουμε την διαλογή, να τα ταξινομήσουμε και να τα κρεμάσουμε ανά κατηγορίες΄΄, αναφέρει στο Protionline.gr  η υπεύθυνη της Κοινωνικής Ιματιοθήκης, Ντία Παναγοπούλου, καλώντας όσους έχουν πρόθεση να προσφέρουν, να διαθέτουν είδη που ναι μεν είναι χρησιμοποιημένα, πλην όμως βρίσκονται σε καλή κατάσταση. ΄΄Δεν μπορούμε να δώσουμε τρύπια παπούτσια. Είναι σαν να κοροϊδεύουμε τον άλλον. Σαν να τον υποτιμούμε΄΄, αναφέρει ως παράδειγμα. Ζητά επίσης, τα πράγματα που διατίθενται να είναι καθαρά.

Μπορεί να περάσουν και 50 άτομα σε μιάμιση ώρα!

Ένα στοιχείο που δίνει στην δημοσιότητα η κ. Παναγοπούλου και προκαλεί θετική εντύπωση είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα στο 2018, οι κυρίες της Κοινωνικής Ιματιοθήκης, διαχειρίστηκαν 700 σακούλες και κιβώτια γεμάτα πράγματα και βέβαια δύο στοιχεία απορρέουν από αυτό. Η διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο, αλλά και το τιτάνιο έργο των εθελοντριών που καταβάλλουν καθημερινά («εργάζονται» σε βάρδιες) ώστε να ταξινομήσουν όλα αυτά τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αντικείμενα. Όσο για το πόσοι προσέρχονται κάθε φορά, μέσα σε μιάμιση ώρα μπορεί να περάσουν και πενήντα άτομα!

΄΄Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γνωριστεί με τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται και πολύ συχνά καταγράφουμε τις ανάγκες τους, ενώ δεχόμαστε και προγραμματισμένες επισκέψεις. Εάν πρόκειται για διάφορα είδη που σχετίζονται με οικιακό εξοπλισμό και δεν έχουμε πού να τα φυλάξουμε, τα δίνουμε στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου, με την οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία και στην συνέχεια, όταν καταστεί ανάγκη, τα παραχωρούμε στον κόσμο. Έχουμε φτάσει σε σημείο να ακούμε προσωπικές ιστορίες ανθρώπων με προβλήματα και δεν παύουμε να αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις΄΄, σημειώνει η κ. Παναγοπούλου. Αναφορικά με τις ανάγκες που καταγράφονται την παρούσα χρονική στιγμή, επισημαίνει: ΄΄Υπάρχουν οι γενικές ανάγκες που έχουν να κάνουν κυρίως με είδη για βρέφη και παιδιά, αλλά υπάρχουν κι άλλες. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο έχουμε ανάγκη από μία σόμπα υγραερίου ή με ξύλα για να την διαθέσουμε σε οικογένεια με πέντε παιδιά που της έκοψαν το ρεύμα και δεν έχει θέρμανση. Μπορεί η επαφή μας με τα προβλήματα των ανθρώπων να μας επιφορτίζει ψυχολογικά, ωστόσο η μεγαλύτερη αποζημίωση είναι να βοηθάμε ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους΄΄… Σημειώνεται ότι ανάγκη υπάρχει και από κρεμάστρες και σταντ για να κρεμιούνται τα ρούχα, με τις εθελόντριες να ζητούν και από καταστήματα που είτε έχουν κλείσει είτε δεν χρειάζονται πλέον τον εξοπλισμό τους, να τον διαθέσουν.

Με ελλείψεις και προβλήματα

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι επιτελείται σπουδαίο κοινωνικό έργο σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τον δήμο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των εθελοντριών, δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη βαρύτητα. Για παράδειγμα, δεν έχει διατεθεί μία καθαρίστρια για να καθαρίζεται ο χώρος με τις εθελόντριες να επωμίζονται και αυτό το βάρος. Το κτίριο είναι παλιό και έχει μεγάλες ανάγκες, ενώ δεν διαθέτει καν τουαλέτα και νερό. Όταν οι εθελόντριες καθαρίζουν, κουβαλούν νερό από το δημοτικό πάρκο που βρίσκεται απέναντι… Καταβάλλεται γενικότερα μία προσπάθεια να είναι αξιοπρεπής ο χώρος ώστε να νιώθουν καλά και οι άνθρωποι που τον επισκέπτονται.

Το πρόβλημα του άλλου και δικό μας…

Τα πάντα γίνονται με απόλυτη εχεμύθεια, στην περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να φαίνεται μπορεί να δηλώσει τις ανάγκες του και τηλεφωνικώς, όπως τελευταία γυναίκα που πρόκειται να γεννήσει σε λίγο καιρό και ήδη οι εθελόντριες της ετοιμάζουν την… προίκα του μωρού!

΄΄Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκες όμως ντρέπονται ή διστάζουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Εκείνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ζητάμε. Εάν έχουμε έναν γείτονα που βλέπουμε πως έχει πρόβλημα, εάν είμαστε εκπαιδευτικοί και διαπιστώνουμε ότι ένας μαθητής μας στερείται, καλό είναι να απευθυνόμαστε στην Κοινωνική Ιματιοθήκη για να βοηθήσουμε΄΄, προσθέτει η υπεύθυνη της Ιματιοθήκης.
Κάθε χρόνο, πραγματοποιείται στην αρχή της χρονιάς συνάντηση για την κοπή της πίτας και οι εθελόντριες εξασφαλίζουν ένα δώρο για τον τυχερό του φλουριού, κάτι που θα πραγματοποιηθεί και φέτος. Γιατί η αλληλεγγύη μας αφορά όλους. Γιατί όλοι δικαιούνται ένα χαμόγελο. Γιατί η αγάπη είναι μέσα μας. Γύρω μας. Παντού…

 


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr