background img
banner
banner

Εντυπωσιακή ενημερωτική δράση για την οδική ασφάλεια στο 1ο ΕΠΑΛ Αιγίου! | ΦΩΤΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»

Την δυνατότητα θεωρητικής αλλά και βιωματικής προσέγγισης στο κομμάτι της ασφαλούς οδήγησης είχαν χθες το πρωί οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου, που συμμετείχαν σε ενημερωτική δράση που έλαβε χώρα στο σχολείο τους, από το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”». Ήταν μία σπάνια εμπειρία από την οποία θεωρείται βέβαιο πως τα παιδιά αποκόμισαν χρήσιμες κατευθύνσεις για το πώς μπορούν να προφυλάξουν όχι μόνο την ασφάλειά τους στο δρόμο αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Ήταν δε τόσο έντονο το διαδραστικό μέρος της ενημέρωσης που σίγουρα προσδιόρισε νοοτροπίες και δημιούργησε την εντύπωση στα παιδιά πως η ασφαλής οδήγηση πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητας όλων.

Ως γνωστόν, κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων σε θέματα ενημέρωσης και προάσπισης της οδικής ασφάλειας αλλά και η παραπέρα ενίσχυση, ενδυνάμωση και στήριξη της πολιτείας στην ανάληψη και τήρηση ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών στη χώρα μας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, αποτελούν βασικούς στόχους του Ινστιτούτου.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την δράση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο του, δήλωσε στo “protionline.gr” ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου Χαράλαμπος Παναγιωτακόπουλος, σημειώνοντας τα εξής: ΄΄Καταφέραμε να έχουμε το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς» στο σχολείο μας και είναι τέτοιος ο τρόπος της ενημέρωσης που τα παιδιά παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον. Γίνεται τόσο θεωρητική παρουσίαση στα παιδιά όσο και πρακτική. Θεωρητική ενημέρωση έχει ξαναγίνει στο σχολείο μας στα μισά περίπου τμήματα ενώ τα άλλα μισά ενημερώνονται σήμερα (χθες). Το πρακτικό όμως, που το βίωσαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες, έγινε για πρώτη φορά και παρουσίασε τεράστιο ενδιαφέρον΄΄.

Εντυπωσιάστηκαν οι μαθητές

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, εστιάζει σε τρεις δράσεις στο προαύλιο: Η μία είναι ένα αυτοκίνητο στηριγμένο σε ειδικό μηχανισμό που το κάνει να περιστρέφεται. Τα παιδιά μπαίνουν μέσα φορώντας ζώνη ασφαλείας και το αυτοκίνητο περιστρέφεται σαν να… ντεραπάρει. Έτσι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η χρήση της στην περιστροφή του αυτοκινήτου. Η άλλη δράση έχει να κάνει με ένα υποτιθέμενο κάθισμα αυτοκινήτου στο οποίο κάθεται ο μαθητής φορώντας ζώνη ασφαλείας και λόγω μία φανταστικής πρόσκρουσης, εκτοξεύεται. Και η τρίτη δράση είναι μία προσομοίωση μέθης όπου τα παιδιά φορούν ειδικά γυαλιά και προσπαθούν να περπατήσουν σε έναν οριοθετημένο διάδρομο και δεν τα καταφέρνουν. Έτσι αντιλαμβάνονται ότι έχοντας καταναλώσει δύο ποτά δεν πρέπει να οδηγούν.

΄΄Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τόσο οργανωμένη παρουσίαση στο σχολείο μας, ως τώρα δίνονταν θεωρητικές κατευθύνσεις, οδηγίες και πληροφορίες. Όλα αυτά δεν μεταφέρονται εύκολα. Είναι ευτύχημα για τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ που είδαν στην πράξη τι μπορεί να πάθουν εάν δεν προσέχουν. Και οι τρεις δράσεις ήταν εντυπωσιακές΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο διευθυντής του σχολείου.

 

Βάσω Ψυχράμη: «Και ο δήμος μπορεί να ενισχύσει δράσεις για την οδική ασφάλεια»

Να σημειωθεί ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις δράσεις και οι καθηγητές του σχολείου, μεταξύ των οποίων και η υποψήφια δήμαρχος Αιγιαλείας Βάσω Ψυχράμη, η οποία, μιλώντας στo “protionline.gr” αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του ρόλου που διαδραματίζει το Ινστιτούτο στην κοινωνία και την αναγκαιότητα διεύρυνσης των ενημερωτικών δράσεων με ενεργό ρόλο και του δήμου.

΄΄Όλοι μας από οποιαδήποτε θέση και αρμοδιότητα, οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και ιδίως τους νέους ανθρώπους για την οδική ασφάλεια. Και μέσα από τον δήμο Αιγιαλείας μπορούμε να ενισχύσουμε τέτοιες ενημερωτικές δράσεις, καίριας σημασίας για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την ασφαλή οδική συμπεριφορά. Να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα για να πάψει επιτέλους η χώρα μας να έχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη των οποίων, σύμφωνα με τις στατιστικές, τα περισσότερα θύματα είναι νέοι άνθρωποι΄΄, ανέφερε η κ. Ψυχράμη, προσθέτοντας: ΄΄Είναι πολύ ικανοποιημένη που οι μαθητές μας απέκτησαν σήμερα (χθες) τέτοιες γνώσεις μέσα από βιωματική εμπειρία που είναι βέβαιο ότι δεν θα ξεχάσουν. Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχαν ανάλογες δράσεις σε όλα τα σχολεία΄΄.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr