background img
banner
banner

Ενημέρωσε και προβλημάτισε

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ”ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ” ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ

Μία άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ημερίδα που αφορούσε γονείς, παιδιά και την τοπική κοινωνία, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων  του Δήμου Αιγιαλείας ενδιαφερόμενη πάντα για την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των μαθητών, διοργάνωσε την εκδήλωση με θέμα ”Παιδικός Εμβολιασμός και Δημόσια Υγεία”, εστιάζοντας σε καίρια ζητήματα όπως η δημόσια υγιεινή, ο θηλασμός, η  παιδική παραβατικότητα, ο εθισμός στο διαδίκτυο και η παχυσαρκία. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες ανέλυσαν στο έπακρο όλες τις θεματικές ενότητες, γνωστοποιώντας σε γονείς, μαθητές και καθηγητές, τα προβλήματα που εγκυμονεί η άγνοιά τους.

Την ημερίδα άνοιξε ο Απόστολος Δεληγάκης, Γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, ο οποίος έκανε γνωστό τον σκοπό της εκδήλωσης. Χαιρετισμούς απέδωσε και ο Πρόεδρος της Ένωσης, Μένιος Κουτρόπουλος, επισημαίνοντας την μικρή ανταπόκριση του κόσμου σε τόσο φλέγοντα ζητήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ”Σήμερα θα έπρεπε να είναι κατάμεστος ο χώρος, γιατί είναι μία εκδήλωση που αφορά τα παιδιά μας. Δυστυχώς, όμως,  βλέπω πολλές απουσίες. Όταν αργότερα δημιουργηθεί  πρόβλημα, εστιάζουμε στην αντιμετώπισή του, χωρίς να σκεφτούμε ότι χρειαζόταν πρώτα η πρόληψη. Ειδικά στην εποχή της παραπληροφόρησης που ζούμε, διαβάζουμε αναξιόπιστες πληροφορίες από ιστοσελίδες, αφήνοντας τα παιδιά μας στην μοίρα τους.”

Οι θεματικές  ενότητες που αναλύθηκαν

Στις ουσιώδεις  θεματικές που απασχόλησαν την ημερίδα, ο Εγκληματολόγος και Δικηγόρος, Άγγελος Τσιγκρής υπογράμμισε τον σπουδαίο ρόλο που παίζουν οι αρμονικές οικογενειακές σχέσεις, ο έλεγχος των παιδιών και η έλλειψη φτώχειας στην αποφυγή της νεανικής παραβατικότητας την οποία χαρακτήρισε ως ”αρρώστια του κοινωνικού σώματος”. Η  Καλλιόπη Φιλλιοπούλου, Μαία στο Κέντρο Υγείας Αιγίου, τόνισε την σπουδαιότατα του θηλασμού τόσο στο βιολογικό επίπεδο, όσο στην ανάπτυξη μίας μοναδικής σχέσης μεταξύ βρέφους και μητέρας. Η Νίκη Βλαχωρίτη, Νοσηλεύτρια Λοιμώξεων στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας, έδωσε συμβουλές για την διατήρηση ατομικής και δημόσιας υγιεινής, καταρρίπτοντας μύθους εναντίον του εμβολιασμού.

Η Μαργαρίτα Ματτέ, Διατροφολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας, κατέστησε σαφή τα πλεονεκτήματα μίας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής που αποτελούν σύμμαχο στην σωματική και ψυχική  υγεία.  Ο Κωνσταντίνος Μώρος, Παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας, γνωστοποίησε την αρνητική πλευρά ενασχόλησης των νέων με το διαδίκτυο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς και παραβατικότητα. Τέλος, η Ευαγγέλια Τσουκαλά, Ψυχολόγος στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, μίλησε για την κατάκτηση της προσωπικής αυτονομίας του παιδιού, προκειμένου να έχει αυτοπεποίθηση και υγιή συμπεριφορά στην μετέπειτα ζωή του.

Ελάχιστη η συμμετοχή του κόσμου

Όσο ενδιαφέρον και να παρουσίασαν τα θέματα της ημερίδας, η ανταπόκριση του κοινού δεν ήταν ικανοποιητική για την αξιέπαινη πρωτοβουλία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων  του Δήμου Αιγιαλείας. Ενώ τέτοια καίρια ζητήματα πρέπει να χαίρουν προβληματισμού από το σύνολο της κοινωνίας, η κατάσταση που παρατηρήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ήταν απογοητευτική. Πάντως, όλα τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης έδωσαν ηχηρό ”παρών”, συμπεριλαμβανομένου της Αντιπροέδρου Κατερίνας Παπά, του Ταμία,  Κωνσταντίνου Καϊάφα και των μελών Κατερίνας Προκόπη, Παναγιώτη Φράγκου και  Διονύση Τσουκαλά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr