background img
banner
banner

Μια γυναίκα μπορεί καλύτερα

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΨΥΧΡΑΜΗ, ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ “PROTIONLINE.GR”

Με την κεντρική της ομιλία στο προεκλογικό της κέντρο, στην οδό Μητροπόλεως, απέναντι στην πλατεία Φανερωμένης απόψε στις 20:30, κλείνει ο πρώτος γύρος της υποψήφιας δημάρχου Βασιλικής Ψυχράμη, που κατάφερε να δημιουργήσει από το μηδέν μια νέα δημοτική παράταξη την “Ποιοτική Αιγιάλεια”.

Με σύνθημα “Νέοι Άνθρωποι, Νέα Αρχή”, η κ. Ψυχράμη, έχοντας ‘’οργώνει’’ την Αιγιάλεια και έχοντας αφουγκραστεί τα προβλήματα των πολιτών, καταθέτει την εμπειρία της από την προεκλογική περίοδο.

Μία μακρά προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της. Ποια εμπόδια συναντήσατε και ποιες δυσκολίες;

Θα μπορούσα να παρομοιάσω όλο αυτό με ένα… ταξίδι. Στιγματίστηκε από πολλές όμορφες «στάσεις». Γνώρισα νέους ανθρώπους και κυρίως ήρθα σε μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο. Περπάτησα σε κάθε «γωνιά» του Δήμου μας, «άγγιξα» μικρά και μεγάλα προβλήματα, άκουσα την αγωνία του δημότη. Συνεργάστηκα με αξιόλογους ανθρώπους. Οπλίστηκα με δύναμη από την καλή διάθεση του κόσμου, είδα στα μάτια των δημοτών την απογοήτευση, την αγωνία για τον τόπο μας, αλλά και την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Όμως, δέχθηκα και άσχημες συμπεριφορές και πισώπλατα μαχαιρώματα.

Και ο λόγος; Επειδή είμαι γυναίκα! Δυστυχώς, το μπούλινγκ δεν λείπει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και είναι πραγματικότητα το γεγονός ότι υποψήφιος δήμαρχος, ως επιχείρημα σε πολίτες, για να μην ταχθούν στο πλευρό μου, χρησιμοποίησε το ότι είμαι γυναίκα. Όχι ότι είμαι π.χ. μη ικανή ή μη αποτελεσματική, αλλά το ότι δεν είμαι άντρας… Βεβαίως, τέτοιεςσυμπεριφορές με πείσμωσαν ακόμη περισσότερο! Οι δυσκολίες και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση με χαλύβδωσαν. Με έκαναν πιο δυνατή και έτοιμη να συγκρουστώ μεκατεστημένα, με νοοτροπίες του χθες.
Οι γυναίκες είμαστε δυνατές, γιατί ξέρουμε να υπομένουμε και να περιμένουμε, να αγωνιζόμαστε, να οραματιζόμαστε, να δημιουργούμε. Ο τόπος μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μας χρειάζονται. Ο δήμος μας πρέπει να έχει «άρωμα γυναίκας».

Από το 2010 έχετε υπηρετήσει θέσεις ευθύνης στο δήμο Αιγιαλείας, ενώ διατελέσατε αντιδήμαρχος για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Ποια ήταν τα έργα και οι παρεμβάσεις σας, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «παρακαταθήκη για το μέλλον»;

Επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής «έχτισα» μαζί με τους συνεργάτες μου τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., δημιούργησα θεσμούς όπως παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, Οινοξένεια, Φεστιβάλ Λαδιού, Χριστουγεννιάτικο Πάρκο, ανανεώσαμε το Παιδικό Καρναβάλι, επαναλειτουργήσαμε το κινηματοθέατρο «Απόλλων» κ.ά., πάνω στα οποία σήμερα στηρίζεται το πλάνο εξωστρέφειας της Αιγιάλειας και με βάση αυτό θα πορευτούμε κι εμείς αύριο. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσα στην Εκπαίδευση, την επισκευή, τη συντήρηση και την αισθητική των σχολείων μέσα από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Με την Πολιτική Προστασία δώσαμε «μάχες» σε δύσκολες συνθήκες. Από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας βάλαμε στόχο τη μείωση του αριθμού των κοινωνικά ευάλωτων δημοτών, δημιουργήσαμε τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, το ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για παιδιά με ειδικές ικανότητες), το Ειδικό Νηπιαγωγείο κ.ά.

Τέλος, από την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, εκτός από την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, καταφέραμε να καταστήσουμε το δήμο πρωτοπόρο με την άντληση κονδυλίων μέσω προγραμμάτων. Π.χ. μέσω του «ΦιλόΔημος» εξασφαλίσαμε προμήθεια μηχανημάτων έργου προϋπολογισμού ύψους 295.000 ευρώ, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων με χρηματοδότηση 234.900 ευρώ από το πρόγραμμα,αναβάθμιση χώρων παιδικής χαράς με χρηματοδότηση 225.000 ευρώ, την μοναδική στην Πελοπόννησο παιδική χαρά για παιδιά ΑΜΕΑ. Λίγο πριν απομακρυνθώ με απόφαση Δημάρχου από την αντιδημαρχία, είχα προλάβει να ετοιμάσω τον φάκελο για τηδιεκδίκηση ποσού 700.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ» για έργα αγροτικής οδοποιίας.

Και βέβαια, σε λίγο καιρό θα δείτε αγνώριστες την πλατεία Αγίας Λαύρας και την Τρίγωνη πλατεία μετά την ανάπλαση που με επιμονή επί αντιδημαρχίας μου επιτεύχθηκε, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ. Φανταστείτε πώς θα είναι σε λίγο οι δυο πλατείες μας. Αυτή την ομορφιά έφερα, αυτή την ομορφιά επαγγέλλομαι και ως δήμαρχος.
Το παρελθόν μου δείχνει την πορεία μου στο μέλλον. Η κουλτούρα μου είναι οι πράξεις μου. Έτσι θα πορευτώ. Σας δίνω τρεις υποσχέσεις και θυμηθείτε τις: Θα εργαστώ σκληρά,θα συνεργαστώ εποικοδομητικά, θα διαχειριστώ το δημόσιο χρήμα με τρόπο χρηστό και έντιμο…

Οδηγούμαστε στις κάλπες εν μέσω μίας θλιβερής και ανησυχητικής κατάστασης. Όλη η Αιγιάλεια είναι γεμάτη σκουπίδια. Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ; Πώς μπορείτε εσείς ως δήμαρχος Αιγιαλείας να δώσετε λύση στο πιο σοβαρό πρόβλημα του τόπου;

Η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά τους διατελέσαντες δημάρχους που έχοντες την ευθύνη προχώρησαν σε λανθασμένους τρόπους διαχείρισης του θέματος μέσα από αναποτελεσματικές διαδικασίες, δίχως να καθιστούν ενήμερους ούτε τους συνεργάτες τους ούτε βέβαια και τους δημότες που πρέπει να γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους. Κάτι ανάλογο συνέβη και με την απερχόμενη δημοτική αρχή της οποίας ήμουν μέλος, ωστόσο κάθε φορά που ζητούσα να ενημερωθώ από τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει εξ ολοκλήρου τον τομέα αυτό, είτε από τον δήμαρχο κ. Παναγόπουλο είτε από τον γενικό γραμματέα κ. Καλογερόπουλο, δεν έπαιρνα απαντήσεις ή παίρναμε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αποπροσανατολιστικές απαντήσεις.

Στην «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» ασχοληθήκαμε εξ αρχής με το θέμα των απορριμμάτων και σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα εφαρμογής τριών αξόνων που πρέπει να λειτουργήσουν και οι τρεις ταυτόχρονα, εστιάζοντας στην Ανακύκλωση. Αν δεν ανακυκλώσουμε θα… πνιγούμε. Το δικό μας πρόγραμμα για τα απορρίμματα είναι εφικτό, υλοποιήσιμο και θα εφαρμοστεί στηριζόμενο από νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουμε ερευνήσει.Προμηθεύουμε το δήμο με μπλε κάδους για τα υλικά ανακύκλωσης και καφέ για τα οργανικά. Οργανώνουμε «πράσινα σημεία», μεγάλων και μικρών και Γωνιών Ανακύκλωσης μέσα στον οικιστικό ιστό. Δημιουργούμε Κινητό Πράσινο Σημείο ώστε να ανταποκρίνεται στην γεωγραφική διαμόρφωση του Δήμου μας. Συνεργαζόμαστε με ΚοινΣΕπ, ενημερώνουμε τους πολίτες για τη διαλογή στην πηγή, αγοράζουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, μέσω του νέου ΦΟΔΣΑ Αχαΐας εξασφαλίζουμε την λειτουργία Μ.Ε.Α. (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) για τα σύμμεικτα απορρίμματα, τον εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) με συμπίεση και διαλογή, ένα ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών) και ένα ΧΥΤΥ. Διεκδικούμε από την Περιφερειακή και Εθνική Διοίκηση να μας παραχωρήσει μια «περίοδο χάριτος» για τα σύμμεικτα απορρίμματα που παράγουμε καθημερινά με άδεια μεταφοράς σε άλλον ΧΥΤΑ (έστω και εκτός Π.Δ.Ε.), ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουμε απτά στοιχεία για την εφαρμογή της Ανακύκλωσης.

Και σε αυτή την προεκλογική περίοδο έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις από υποψηφίους, των οποίων η υλοποίηση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Για παράδειγμα,ακούμε πολλά τελευταία για προσλήψεις και… διορισμούς στο δήμο.

Όλα αυτά είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Δυστυχώς, κάποιοι εκμεταλλεύονται την ανεργία, για την οποία και αυτοί έχουν συμβάλει με την αποτυχία τους να δώσουναναπτυξιακή πνοή στον τόπο. Επιδιώκουν με ψεύτικες υποσχέσεις διορισμού, να εκμεταλλευτούν την αγωνία του άνεργου συνδημότη, για να επανεκλεγούν. Σκεφτείτε ότι δεν φτάνουν ούτε οι θέσεις που έχει ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου οι οποίες, ούτως ή άλλως, προκηρύσσονται και καλύπτονται μέσω ΑΣΕΠ. Επίσης, οι θέσεις ορισμένου χρόνου που προκηρύσσονται απευθείας από τον Δήμαρχο έχουν διάρκεια δύο μηνών και έπειτα αυτοί που επιλέχθηκαν έχουν κώλυμα για 12 μήνες να επαναπροσληφθούν στον ίδιο φορέα, δηλαδή στο Δήμο.
Οι θέσεις που απομένουν στην ευχέρεια της εκλεγμένης δημοτικής αρχής είναι αυτές των ειδικών συνεργατών, συμβούλων, που είναι ήδη… μοιρασμένες σε ημέτερους (συζύγους εκλεγμένων, ανιψιές και ανιψιούς Δημάρχων και βουλευτών, κομματικά στελέχη κ.λπ.). Αρκεί να ελέγξει κάποιος τους ειδικούς συνεργάτες όλων των πρώην που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών της Αιγιάλειας και είναι σαφές πως, αν επιλεγούν οι ίδιοι, τα ίδια θα πράξουν… Αυτές είναι παλαιοκομματικές πολιτικές που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε και που η «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ» αγωνίζεται να ξεριζώσει. Εμείς γνωρίζουμε πως αν δεν δουλέψουμε, αν δεν δώσουμε στον τόπο μας αξία, η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται.

Με δεδομένη την εικόνα της Αιγιάλειας, τι στόχο βάζετε, εφόσον εκλεγείτε, για το τέλος της τετραετίας;

Να έχουμε επιτύχει τον πολιτισμό της καθημερινότητας, την ποιότητα του βιοτικού μας επιπέδου. Να δημιουργήσουμε μία Αιγιάλεια πρότυπο, σύγχρονη και φιλική να ζει κανείς και να εργάζεται, καθαρή, ασφαλή και εύκολα προσβάσιμη. Να έχει αναπτύξει όλα τα«δυνατά» σημεία της. Να γίνει πιο ελκυστική για τον επισκέπτη, τον τουρίστα. Να μετατραπεί σε πεδίο δράσης για επενδύσεις, για αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων«θησαυρών» της. Να ενισχύσουμε την καινοτομία και την εξωστρέφεια στο γεωργικό τομέα με τρόπους, που έχουμε λεπτομερώς αναπτύξει. Πώς θα γίνουν αυτά; Με σκληρή δουλειά, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, με αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με δημιουργία αναπτυξιακής εταιρείας και μονάδων ήπιας μορφής ενέργειας στο δήμο. Προσωπικά, εάν επιτύχουμε όλα αυτά, θα είμαι πολύ υπερήφανη.

Αναφέρατε επιγραμματικά τους δέκα βασικούς άξονες του προγράμματός σας…

Με συναίσθηση των δυσκολιών, των μεγάλων μας ευθυνών, με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα επεξεργαστήκαμε θέσεις και προτάσεις για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του Δήμου μας. Καταθέσαμε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις και όχι γενικές και αόριστες. Ένα πρόγραμμα που, μέσα από τη σελίδα σας, δεσμεύομαι απέναντι στους δημότες της Αιγιάλειας ότι θα υλοποιήσουμε. Δεν υποσχόμαστε το ακατόρθωτο.
Ιδού λοιπόν οι δέκα βασικοί άξονες του προγράμματός μας:
Α. Οργάνωση του Δήμου – Εξυπηρέτηση του Πολίτη
Β. Υποστηρικτικό Δίκτυο για τον Πολίτη με κύριο μέλημα τη φροντίδα στον άνθρωπο
Γ. Ανάπτυξη – Τουρισμός
Δ. Ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα
Ε. Πολιτισμός: Μοχλός για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου μας
Στ. Παιδεία: Μέριμνα για σχολικά κτίρια, ενίσχυση σχολικών δράσεων, διεκδίκησηΤμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αίγιο
Ζ. Περιβάλλον- Οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων
Η. Αθλητισμός και Αναψυχή: Ποιότητα και αναβάθμιση υπηρεσιών
Θ. Ενίσχυση Πολιτικής Προστασίας
Ι. Προγράμματα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς

Για ποιους λόγους στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής οι δημότες πρέπει να στηρίξουν την «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ»; Γιατί πρέπει να ψηφίσουν Βασιλική Ψυχράμη για δήμαρχο Αιγιαλείας;

Γιατί η αποτυχία της Αιγιάλειας φέρει τα ονόματα και τα επίθετα, όσων τώρα στηρίζουν τον κο Γούτο και φυσικά με κεφαλαία γράμματα και το όνομα του κ. Καλογερόπουλου. Βλέπουμε στασιμότητα, χρονίζοντα μεγάλα προβλήματα, όπου κι αν πάμε η Αιγιάλεια μας πληγώνει. Οι δημότες είναι δυσαρεστημένοι. Άρα όσοι δημάρχευσαν τις τελευταίες δεκαετίες απέτυχαν. Μιλώ για όσους στηρίζουν τον κ. Γούτο , διότι ο ίδιος έλαμψε δια της αφωνίας και της απραξίας του. Δεν περιμένει κανείς ότι αυτός θα αρθρώσει πολιτικό λόγο και θα δομήσει την αναπτυξιακή Αιγιάλεια του Αύριο. Μιλώ για όσους κινούν τα νήματα αντ’ αυτού και για όσους τον αξιοποιούν για να χτίσουν μελλοντικές καριέρες.

Ο κ. Καλογερόπουλος, ταυτισμένος με την επιλογή της “Παπανικολούς”, συνυπεύθυνος του σημερινού δημάρχου για το πρόβλημα των απορριμμάτων -μην ξεχνάτε ότι η συνεργασία των δύο… έπνιξε και πνίγει την Αιγιάλεια στα σκουπίδια- μας ζητά ψήφο.

Πού είναι οι λύσεις που έχει για τα σοβαρά προβλήματα της Αιγιάλειας; Εκτός κι αν πιστεύει ότι, στηριζόμενος από κομματικές μηχανές, μπορεί να πάει τον τόπο μπροστά… Μόνο με τις δικές μας δυνάμεις και με τον αγώνα ανθρώπων πουαγαπούν την Αιγιάλεια θα βγούμε από το τέλμα. Μόνο έτσι θα πορευτούμε στο μέλλον που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.

Κατέθεσα τα όσα έμαθα εννέα χρόνια τώρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωστοποίησα τις προγραμματικές θέσεις και το όραμά μου για την Αιγιάλεια πρώτη από όλους και σας μιλώ μέσα από την καρδιά μου, γιατί είμαι περισσότερο έτοιμη από ποτέ να αγωνιστώ με σθένος και αυταπάρνηση για τον τόπο μου. Ζητώ την ψήφο των συνδημοτών μου. Ζητώ να μου δώσουν την ευκαιρία να αποδείξω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Για να πάψει η Αιγιάλεια να είναι ουραγός των εξελίξεων. Για να χαράξει δρόμους που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ευημερία. Για να έχει όμως μέλλον ο δήμος μας, πρέπει να στελεχωθεί με πρόσωπα που έρχονται από το μέλλον. Με ανθρώπους που δεν κουβαλούν αμαρτωλές συνήθειες του παρελθόντος, που δεν ασπάζονται την μικροπολιτική, που φέρνουν φρέσκιες ιδέες. Αυτοί είναι οι δικοί μου άνθρωποι. Αυτοί αποτελούν το δυνατό και άφθαρτο ψηφοδέλτιο της «ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ». Έχω την γνώση, τη δύναμη,την εμπειρία, την ικανότητα και το όραμα, ώστε, από τη θέση του Δημάρχου, μαζί με τους άξιους συνεργάτες μου να δώσω στην Αιγιάλεια την προοπτική που της αξίζει.
Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε την ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ… ΠΟΙΟΤΙΚΗ, όλοι μαζί πρέπει να την ξανακάνουμε αρχόντισσα!


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr