background img
banner
banner

Ψάχνουν 2,3 εκ. ευρώ στο δήμο για να φύγουν τα σκουπίδια

ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σε… αναμμένα κάρβουνα εξακολουθούν να κάθονται οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας, φοβούμενοι ότι η μορφή της λύσης της Κοζάνης που είναι προσωρινή σε συνδυασμό με τις ενέργειες για έκδοση άδειας στο ΧΥΤΑ Αιγείρας, μπορεί να ωθήσουν πάλι τα… βλέμματα και να δρομολογήσουν επαναλειτουργία του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ που… στέκει απειλητικά πάνω από τα… κεφάλια τους.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα μεταφέρει τις δηλώσεις του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου, ενημερώνει για την κατάσταση της αποκομιδής και την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη, ενώ στέκεται στην… λύση για κάποιους της επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας, τονίζοντας πως ο υδροφόρος ορίζοντας του σκουπιδότοπου εξακολουθεί να εμφανίζει μόλυνση παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αποτεθεί σκουπίδια εδώ και έξι μήνες, μεταφέροντας και το περιεχόμενο εγγράφου της Περιφέρειας σύμφωνα με το οποίο ο ΧΥΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις που καθιστούν αδύνατη την επαναλειτουργία του.

Οι διαξιφισμοί των δημάρχων και η πραγματικότητα

Και όμως, η επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας και η δημιουργία δεύτερου κυττάρου, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, φαντάζει ως η μοναδική σανίδα σωτηρίας για την Αιγιάλεια, με τον νυν δήμαρχο να προωθεί τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση και τον νέο να το ξανασκέφτεται αφού θα έρθει αντιμέτωπος σε ένα μήνα και επίσημα με την πραγματικότητα.
Το δημοτικό ταμείο όμως δεν αντέχει κοστοβόρες μεταφορές που δεν μπορούν να αποσυμφορήσουν τον τόπο και όλες οι άλλες λύσεις, εργοστάσιο, κλπ θα πάρουν χρόνο για να δώσουν οριστική λύση.

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, μετά τη συνάντηση των επικεφαλής στο δημαρχείο, τη Δευτέρα, αναγκάστηκε να απαντήσει με σκληρή γλώσσα στον Παναγόπουλο, που τον κατηγόρησε ως τον κύριο υπεύθυνο αυτής της κατάστασης. Πιέζει προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου οι ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας να δεχθούν να υπογράψουν τις προγραμματικές συμβάσεις για τους 8.000 τόνους που τους υποχρεώνει η Αποκεντρωμένη, ελπίζοντας αρχικά να μειώσει το κόστος αλλά και να αποσυμφορήσει έτσι γρηγορότερα την Αιγιάλεια.
Ωστόσο κανείς δε θέλει να ακούει πλέον για την Αιγιάλεια, με τον νέο δήμαρχο να εισπράττει την απώλεια εμπιστοσύνης προς τον απερχόμενο. “Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Παναγόπουλου”, τόνισε χθες στo “protionline.gr” Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αιγείρα θα χρειαστεί αποκατάσταση του ΧΑΔΑ για να αδειοδοτηθεί, διαδικασία που θα καθυστερήσει, οπότε η συζήτηση αυτή δεν είναι του παρόντος.

Εντωμεταξύ, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την κατάτμηση της σύμβασης των 15.000 τόνων προς Κοζάνη, γυρίζοντας πίσω την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την ανάθεση μεταφοράς 4.000 τόνων σκουπιδιών. Στον δήμο τώρα, ψάχνουν κωδικό – κωδικό, προκειμένου να βρεθούν χρήματα για ολόκληρη τη σύμβαση, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου, φτάνει τα 123€ τον τόνο πλέον ΦΠΑ 24%. (83 ευρώ μεταφορά + 40 ευρώ εναπόθεση)

Δηλαδή, θα πρέπει να βρεθούν 1.845.000 + 442.800 ΦΠΑ, δηλαδή 2.287.800€. Το κονδύλι που απαιτείται είναι τεράστιο και ο δήμος θα πρέπει να έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την εταιρία ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΥ στην Κοζάνη, πριν τη λήξη της έκτακτης ανάγκης, δηλαδή αρχές Οκτωβρίου.
Προς το παρών φεύγουν 2-3 φορτία την ημέρα, με την ανοχή ότι θα βρεθούν τα χρήματα, ωστόσο τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Ψάχνουν χρήματα από παντού

Η λύση από ότι φαίνεται θα είναι Σολομώντεια, με μεταφορά κονδυλίων και στον προϋπολογισμό του 2020, όσο περισσότερα γίνεται, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να φεύγουν με το σταγονόμετρο μέχρι την Πρωτοχρονιά. Βεβαίως, αυτό το κονδύλι βάζει σε περιπέτειες τον δήμο με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία.

Εντωμεταξύ στην Υπηρεσία Καθαριότητας κάνουν υπολογισμούς για το πόσο μπορεί να διαρκέσει η σύμβαση, δηλαδή πόσα είναι τα σκουπίδια στους δρόμους, πόσα στο ΣΜΑ και πόσα παράγουμε καθημερινά προκειμένου να μπορεί να τεκμηριωθεί η μεταφορά μέρους του κονδυλίου για το νέο προϋπολογισμό.

Έτσι θα βγει το “κουστούμι“ για τον φετινό προϋπολογισμό, το ύψος του οποίου μπορεί να βλάψει, αν δεν βρεθεί από ανταποδοτικά τέλη, την ομαλή λειτουργία του δήμου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr