background img
banner
banner

Την άλλη Κυριακή η Γιορτή του Τσίπουρου στην Παρασκευή

ΣΕ… ΦΟΥΛ ΡΥΘΜΟΥΣ Ο ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ Ο ΠΕΡΣΙΝΟΣ «ΑΘΛΟΣ» ΤΩΝ 2.000 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Λίγες μόνο ημέρες υπολείπονται για την 5η Γιορτή Τσίπουρου στην κοινότητα Παρασκευής και ο Φιλοπροοδευτικός Μορφωτικός Σύλλογος βάζει τα… δυνατά του ώστε να καταστήσει τη γιορτή της Κυριακής 3 Νοεμβρίου, απόλυτα επιτυχημένη, δίνοντας την δυνατότητα σε ακόμη περισσότερο κόσμο να γνωρίσει το γραφικό ορεινό χωριό και τις ομορφιές του, περνώντας αξέχαστες στιγμές μέσα στη φύση, με μουσική, κέφι και βέβαια το παραδοσιακό εύγευστο τσίπουρο!

Η όλη διοργάνωση αποτελεί άλλωστε την συνέχεια μίας μεγάλης προσπάθειας που έχει καταφέρει να προσελκύει… χιλιάδες (χωρίς υπερβολή) επισκέπτες την ημέρα της Γιορτής. ΄΄η Γιορτή Τσίπουρου είναι η κορύφωση της προσπάθειας του Συλλόγου μας. Σε αυτή στοχεύουμε και αποσκοπούμε και να κάνουμε τον κόσμο να επισκεφθεί το χωριό μας και να συγκεντρώσουμε χρήματα τα οποία επιστρέφουν με έργα στην Παρασκευή΄΄, ανέφεραν μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φάνης Λαπαναΐτης και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Κραουνάκης. Ο στόχος άλλωστε δεν είναι άλλος από το να ξεπεραστεί ο περσινός «άθλος» των 2.000 και πλέον συμμετεχόντων!

Η… τελετουργία του τσίπουρου

Τελευταίες μέρες του Οκτώβρη και τα τσιπουράδικα στην Παρασκευή ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Τα καζανέματα είναι η τελική πράξη μιας διαδικασίας που ξεκίνησε την άνοιξη όταν το πρώτο σταφυλάκι πρόβαλε στον νεαρό βλαστό και τελειώνει στον λουλά του καζανιού. Είναι η αξιοποίηση των τελευταίων υπολειμμάτων του σταφυλιού. Ο αμπελουργός βλέπει στο υγρό που τρέχει από τον λουλά να περιέχονται ο κόπος και η αγωνία, η διαρκής πάλη με τα στοιχεία της φύσης, οι χαρές και οι λύπες της χρονιάς που πέρασε. Κι αυτό θέλει να το μοιραστεί και με άλλους. Κάπως έτσι ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 την πρώτη του απόσταξη ο Δ. Παπαχριστοδουλόπουλος και τον ακολούθησαν ο Π. Νικολάου, ο Σ. Καρανικόλας και Ν. Χριστοδουλόπουλος. Και μετά από χρόνια, το 2015, ο Φιλοπροοδευτικός Μορφωτικός σύλλογος Παρασκευής έριξε την ιδέα: Να το γιορτάσουμε όλοι μαζί και να φωνάξουμε κι άλλους. Και φτάσαμε στην Γιορτή του Τσίπουρου, που κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο, που έχει πλέον επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Κάθε χρόνο και καλύτερα, κάθε χρόνο και περισσότεροι. Για το ορεινό χωριουδάκι της Αιγιάλειας τούτες οι μέρες είναι κάτι παραπάνω από μία γιορτή. Οι κάτοικοι του, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο βοηθούν με κάθε τρόπο για την επιτυχία της γιορτής. Και η γιορτή είναι μια καλή ευκαιρία για να καλλωπιστεί το χωριό. Να καθαριστούν αρκετά χωράφια για να χρησιμοποιηθούν σαν πάρκινγκ, να καθαριστούν τα πρανή του δρόμου για μεγαλύτερη ασφάλεια στην κυκλοφορία, να καθαριστούν οι δρόμοι και τα αυλάκια. Παράλληλα, ευκαιρία μαζί με το τσίπουρο, να προβάλει και τα τοπικά προϊόντα. Ροδοζάχαρη, κρασί, τσάι του βουνού, ρίγανη, πετιμέζι συμπληρώνουν το αγροτικό εισόδημα. Κύριο εισόδημα η σταφίδα! Σε αυτή είναι αφιερωμένη η 5η Γιορτή που πραγματοποιείται την μεθεπόμενη Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 11.00 το πρωί στην θέση «Αλώνια».

Αφιέρωμα στην σταφίδα!

Έτσι, όπως έγινε γνωστό στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, σε συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, φέτος μαζί με το τσίπουρο θα κεραστούν σταφιδολιχουδιές, γλυκές και αλμυρές σε μπουφέ που θα επιμεληθεί η επιχείρηση «Μπομποτσιάρη. Το σκεπτικό είναι ότι πρέπει σιγά-σιγά να μπει η σταφίδα στο διαιτολόγιο του Έλληνα. Η διατροφική της αξία είναι τεράστια κι αυτό πρέπει πριν από όλους να το πιστέψουν οι παραγωγοί της.

Στην αυλή του σχολείου, λίγα μέτρα μακριά από τον χώρο εκδήλωσης, για τους μικρούς φίλους, θα λάβουν χώρα διαδραστικά παιχνίδια με ανακυκλώσιμα υλικά με την συμμετοχή της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ΄΄Γιατί μετά το δράμα του καλοκαιριού με τα σκουπίδια, η ανακύκλωση πρέπει να γίνει συνήθεια όλων των κατοίκων της Αιγιάλειας΄΄, όπως τόνισαν οι άνθρωποι του Συλλόγου.

Κι όπως όλες τις χρονιές, στα τσιπουράδικα οι ιδιοκτήτες τους θα μας πουν πολλά για το τσίπουρο, ενώ στα «Αλώνια» τα χορευτικά συγκροτήματα θα ανοίξουν την Γιορτή στις 11.00 το πρωί και θα ακολουθήσει λαϊκό και δημοτικό γλέντι με άφθονους μεζέδες και φιλικές τιμές, μέχρι αργά το βράδυ. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Λαπαναΐτης, η γιορτή θα ξεκινήσει στις 11.00 με το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου Τέμενης.

Ακολούθως θα μιλήσει ο γενικός διευθυντής της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Μίλτος Σταυρόπουλος με θέμα την μαύρη κορινθιακή σταφίδα και εν συνεχεία ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου θα παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα. Στη συνέχεια, υπό τους ήχους κεφάτης μουσικής θα μπορούν όλοι να χορέψουν και να διασκεδάσουν, καθώς επίσης και να γευτούν τα νόστιμα εδέσματα. Σουβλάκια, κοντοσούβλι, παραδοσιακές πίτες, ενώ το τσίπουρο θα διανέμεται δωρεάν! Και φέτος θα λειτουργήσει αγορά με τοπικά προϊόντα όπως ροδοζάχαρη, ρίγανη, πετιμέζι, κρασί και σταφίδα. Σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες, ο Σύλλογος έχει μεριμνήσει για την εξασφάλιση θέσεων πάρκινγκ ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέπτες, ενώ από το μεγάλο πάρκινγκ στο οποίο θα παρκάρουν τα οχήματά τους, θα μπορούν να επιβιβάζονται στο μίνι λεωφορείο που διαθέτει δωρεάν ο Σύλλογος Ταξί Αιγίου και Περιχώρων.

Επιπλέον, καθαρίστηκαν οι δρόμοι για να είναι πιο προσβάσιμοι και πιο ασφαλείς, ενώ στην… διάθεση των επισκεπτών θα είναι και τα γραφικά μονοπάτια για πεζοπορία μέσα στη φύση!

Η είσοδος-λαχνός θα είναι όπως και πέρυσι 2 ευρώ για τους μεγάλους και δωρεάν για τα παιδιά. Αυτοί οι λαχνοί θα κληρωθούν με δώρο 4 δοχεία των πέντε λίτρων (τι άλλο;) τσίπουρο!


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr