background img
banner
banner

Δώρο άδωρο οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για την τοπική αγορά…

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Πέντε ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων και η μέχρι στιγμής κίνηση στην τοπική αγορά επιβεβαιώνει τις προβλέψεις σχεδόν του συνόλου του εμπορικού κόσμου, ότι δεν θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, οι περισσότεροι έμποροι συμμερίζονται την άποψη ότι ο θεσμός αυτός πρέπει να καταργηθεί, αφενός γιατί δεν προσφέρει κάτι στην αγορά και αφετέρου γιατί απαξιώνει τις κανονικές εκπτώσεις που ξεκινούν μετά τις γιορτές.

Οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου ωστόσο η διαφορά στην τοπική αγορά είναι ανεπαίσθητη. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

30%- 40% αλλά με ελάχιστη ανταπόκριση

Το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου Λάμπης Παπαδόπουλος, έχοντας αγγίξει τον σφυγμό των εμπόρων της πόλης και εκφράζοντας την πλειοψηφία τους, με γνώμονα την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, καθιστά πρόταση άμεσης κατάργησης του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, επισημαίνοντας στo protionline.gr: ΄΄Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή και στην τοπική αγορά και η πλειοψηφία των συναδέλφων υιοθέτησε ποσοστά εκπτώσεων από 20% έως 30%. Ποσοστά που εν γένει ζημιώνουν τον έμπορο από την στιγμή που είναι η αρχή της χειμερινής σεζόν και αναγκάζεται να διαθέσει σε πολύ χαμηλές τιμές καινούρια εμπορεύματα. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με αυτά τα εμπορεύματα μετά τις 15 Νοεμβρίου που θα τελειώσουν οι εκπτώσεις και ποια τύχη θα έχουν όταν επιστρέψουν στην αρχική τους τιμή… Κι όλα αυτά λίγο πριν τον Δεκέμβριο όπου η αγορά θα πασχίζει να μπει σε εορταστικό κλίμα΄΄.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ΄΄το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που δεν προσφέρουν το παραμικρό στον έμπορο. Επιπλέον, δεν κινούν και το ενδιαφέρον του καταναλωτή κι αυτό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα. Η έλλειψη ρευστότητας δεν μπορεί να… καλυφθεί από μία έκπτωση ή από ένα κυριακάτικο άνοιγμα. Πώς να βάλει σε έκπτωση ένας έμπορος το εμπόρευμα που μόλις προμηθεύτηκε; Εκτός κι αν πρόκειται για στοκαρισμένο είδος άλλης σεζόν, κάτι που δεν συνηθίζουν τα καταστήματα του Αιγίου΄΄.

Εκτίμηση ότι η «Black Friday» θα ωφελήσει τους «μεγάλους»

Επιφυλακτικός παρουσιάζεται ο κ. Παπαδόπουλος και για την «Black Friday», τη «Μαύρη Παρασκευή» των εκπτώσεων, που προέρχεται από το εξωτερικό αλλά τα τελευταία χρόνια καθιερώνεται σταδιακά και στην ελληνική αγορά, τονίζοντας πως ωφελεί περισσότερο τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα και όχι τους μικρομεσαίους. Να σημειωθεί ότι φέτος η Black Friday έχει οριστεί για τις 29 Νοεμβρίου, ενώ η «Cyber Monday» στις 2 Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε γνωστό πως το θέμα πρόκειται να απασχολήσει την συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο Ξυλόκαστρο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr