background img
banner
banner

Σε δύσκολη καμπή ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αιγιαλείας

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤO “PROTIONLINE.GR” Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΚΟΣ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΕΤΟΣ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Σε μία μεταβατική περίοδο για τη χώρα, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις που ισχύουν για την πολύτεκνη οικογένεια, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αιγιαλείας έχει γυρίσει… σελίδα. Με τον Θεόδωρο Κακό στην προεδρία εδώ και δέκα μήνες, ενημερώνεται και ενημερώνει τα μέλη του, πασχίζει για την διατήρησή του, διεκδικεί και θέτει στόχους. Ο κ. Κακός μιλά στο protionline.gr για τη λειτουργία του Συλλόγου, την πολιτική για τους πολύτεκνους, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας ενώ ταυτόχρονα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στηριχθεί η πολύτεκνη οικογένεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση του, ο Σύλλογος Πολυτέκνων ιδρύθηκε το 1960.

Άποψή του προέδρου είναι ότι η δημογραφική διάσωση της Ελλάδας δεν θα έρθει από Επιτροπές και Συμβούλια αλλά από αληθινή πολιτική βούληση που θα επαναφέρει τα δημογραφικά μέτρα που καταργήθηκαν και θα στηρίξει πλήρως τις πολύτεκνες οικογένειες.

Πότε αναλάβατε την προεδρία του συλλόγου πολυτέκνων στην Αιγιάλεια;

Είμαι σχετικά νέος πρόεδρος. Οι τελευταίες εκλογές έγιναν στις 30 Μαρτίου 2019 και ανέλαβα καθήκοντα λίγες ημέρες αργότερα, στις αρχές Απριλίου. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται συνολικά από επτά άτομα στα νέα του καθήκοντα. Υπάρχει βεβαίως στο γραφείο μας και ένας πολύ έμπειρος υπάλληλος που εξυπηρετεί μόνιμα τις ανάγκες των μελών μας καθημερινά.

Πόσα μέλη απαριθμεί αυτή την στιγμή ο σύλλογος; Καλύπτει όλη την ευρύτερη περιοχή;

Ετούτη την στιγμή σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση υπάρχουν 1405 εγγεγραμμένες οικογένειες ως μέλη του συλλόγου και καλύπτουμε όλη την Αιγιάλεια. Δυστυχώς όμως, δεν διαφαίνονται νέες εγγραφές… Δεν υπάρχουν νέα μέλη το τελευταίο διάστημα και αυτό είναι ιδιαιτέρως λυπηρό. Παρόλα αυτά, εμείς πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά μας…

Κατά πόσο η δυσχερής οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει τη λειτουργία του Συλλόγου;

Είναι γεγονός ότι τα μέλη μας τα καταφέρνουν δύσκολα οικονομικά, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του Συλλόγου μας. Αξίζει μόνο να σας αναφέρω ότι μόλις το 30% των μελών είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στον Σύλλογο γεγονός που μας… δένει τα χέρια αφού έτσι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε σκοπό για τα μέλη μας.

Από πόσα παιδιά και πάνω μπορεί κάποιος να εγγραφεί στον σύλλογο; Ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο και οι υπηρεσίες του;

Κάθε οικογένεια που αποκτά και τέταρτο παιδί μπορεί αυτόματα να γίνει μέλος, με όλες τα προνόμια που δίδει αυτή την στιγμή το κράτος και η κυβέρνηση, επωφελούμενη κάθε οικονομική ή άλλη παροχή. Σκοπός μας και στόχος μας είναι η στήριξη σε τοπικό επίπεδο της πολύτεκνης οικογένειας και η συμβολή και ενημέρωση των μελών μας, σε οτιδήποτε καινούριο παρέχεται, μα και στις νέες τροποποιήσεις των διατάξεων του νόμου περί της πολυτεκνίας στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα οικονομικά κίνητρα που παρέχει η πολιτεία στους πολύτεκνους; Τι ισχύει σήμερα; Το κράτος έχει λάβει σοβαρά μέτρα ενάντια στην υπογεννητικότητα;

Δεν ισχύουν σαφώς όλες οι παροχές που κατά το παρελθόν ίσχυαν, όπως η ισόβια σύνταξη και τα κατά καιρούς βοηθήματα που προβλέπει ο νόμος. Φυσικά, σημαντικό είναι το οικονομικό βοήθημα των 2000 ευρώ ως κίνητρο στις οικογένειες, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν τα πολυάριθμα νοικοκυριά. Όμως ως πρόεδρος… θα ήθελα να επισημάνω πως στον φορέα υπάρχει έντονος προβληματισμός. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και χρειάζονται πολλά βήματα ακόμα για να φτάσουμε συνολικά στα επιθυμητά αποτελέσματα. Παραδείγματος χάριν, στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. οι οικονομικές παροχές και η στήριξη της πολιτείας στους πολύτεκνούς είναι πολύ πιο μεγάλη, το ποσό των 2000 ευρώ σε άλλα κράτη είναι σχεδόν το διπλάσιο.

Η κατάργηση κάποιων παροχών από προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν πολύ καθοριστικές, ειδικά από το 2013 και έπειτα. Όμως από τις αρχές του 2019 και έπειτα, φαίνονται να καλυτερεύουν τα πράγματα. Η τελευταία κυβέρνηση τροποποιεί νόμους και μελετάει νέες παροχές για τους πολύτεκνους. Και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Χρειάζεται το κράτος να παρέχει ειδική και συνεχή φροντίδα στα πολύτεκνα νοικοκυριά, σύμφωνα με την διάταξη του νόμου περί πολυτεκνίας, αρ.12 παρ.2 στην πρόσφατη τροποποίησή, είναι υποχρέωσή του.

Γιατί η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την πολύτεκνη οικογένεια;

Οι πολύτεκνες οικογένειες συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής, στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά σαφώς και στην αμυντική διατήρηση της χώρας μας και σαφώς σε καθημερινό επίπεδο στην κατανάλωση των αγαθών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr