background img
banner
banner

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις εξαγωγές

ΜΕ… ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ως μία ασύμμετρη απειλή για την οικονομία έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια ο κορωνοϊός covid -19 και οι επιπτώσεις από τα αναγκαία μέτρα αποκλεισμού που λαμβάνονται ενάντια στην διασπορά του. Οι ελληνικές εξαγωγές εισέρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και οι λιγοστές αλλά πολύ σημαντικές για την οικονομία της περιοχής εξαγωγικές επιχειρήσεις της Αιγιάλειας, παρακολουθούν τις εξελίξεις με… κομμένη την ανάσα. Η κήρυξη από τον ΠΟΥ του κορωνοϊού σε πανδημία και κατ’ επέκταση τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού είναι βέβαιο ότι θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές, ενώ πιθανό θεωρείται κάποιες από αυτές να υποχρεωθούν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως διαβεβαίωσε τo protionline.gr η προϊσταμένη του Τελωνείου Αιγίου Σοφία Αντωνάτου, δεν έχει μπει φραγμός, λόγω της κατάστασης στις εξαγωγές στον τομέα των τροφίμων, άρα σε πρώτη φάση –τουλάχιστον ως προς την διαδικασία – δεν επηρεάζεται η περιοχή παρά μόνο σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές μέσω Ιταλίας σε διάφορες χώρες. Όλες οι εξαγωγές από επιχειρήσεις της περιοχής γίνονται με κόνεξ μέσω του λιμανιού του Πειραιά κι έτσι θα συνεχίσουν. Το ζήτημα είναι όμως κατά πόσο η όλη κατάσταση επηρεάζει τη ζήτηση των προϊόντων που παράγει η Αιγιάλεια και αποστέλλει στο εξωτερικό. Ήδη, η διεξαγωγή των μεγάλων διεθνών εκθέσεων του κλάδου τροφίμων που προσελκύουν το παγκόσμιο εμπορικό ενδιαφέρον, έχει αναβληθεί τους τελευταίους μήνες λόγω του κορωνοϊού και όπως φαίνεται η κατάσταση αυτή, αναμένεται να διαρκέσει αρκετά.

Σε εγρήγορση η Π.Ε.Σ.  για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο λοιπόν ότι ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία. Ισχυρές οικονομίες αντιμετωπίζουν ήδη κινδύνους καθώς έχουν καταγράψει σημαντική συρρίκνωση στις εξαγωγές ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες του έτους π.χ Κίνα, Γερμανία κ.λπ. Σημαντική ήταν και η πτώση των εισαγωγών, λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, η οποία επιδρά αρνητικά στη βιομηχανική παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα. Τα αποθαρρυντικά στοιχεία για το εμπόριο εντείνουν τους φόβους για απότομο φρένο της οικονομίας. Το ερώτημα λοιπόν είναι ως πότε θα έχουμε αυτή τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο αγαθών; Όπως αναφέρει στo protionline.gr ο διευθυντής της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Μίλτος Σταυρόπουλος, ΄΄κινδύνους για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες βλέπουν όλες οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας εκφράζοντας την ανησυχία τους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Όλο και περισσότεροι πλέον θεωρούν ότι οι πιθανές οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού εγείρουν σοβαρό κίνδυνο για τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο τους προσεχείς μήνες. Αναλόγως έντονος προβληματισμός και ανησυχία για το μέγεθος των επιπτώσεων στην οικονομία μας και τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς οι εξαγωγές αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση του ΑΕΠ και στην απασχόληση. Λαμβανομένου υπ΄ όψη ότι ο τουρισμός αναπόφευκτα θα δεχτεί πλήγμα η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει την αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τη μείωση της φορολογίας, της γραφειοκρατίας, της επιστροφής ΦΠΑ κλπ αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις εξαγωγές όπου μπορεί να γίνουν ακόμη περισσότερα για την στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων΄΄.

Και συνεχίζει: ΄΄Για την ευρύτερη περιοχή μας αλλά και για όλη την Πελοπόννησο είναι επιβεβλημένο να αναληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες π.χ. και για την τόνωση της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής με υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας σταφίδας με οικονομική ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών. Σκοπός θα πρέπει να είναι η μείωση των εισαγωγών για να περιορισθεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και σταδιακά να φτάσουμε στο μεγάλο ζητούμενο, την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας. Στην Παναιγιάλειο Ένωση, ως κατ΄ εξοχήν εξαγωγική εταιρεία που είμαστε, παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα.
Η επιβράδυνση στις εξαγωγές άρχισε να παρουσιάζεται και στις δικές μας εξαγωγές σταφίδας καθώς χώρες που πλήττονται από την πανδημία όπως Ιταλία, Ινδία κλπ επιβραδύνουν τις εισαγωγές τους΄΄.

Εφιάλτης η πιθανότητα διακοπής της παραγωγής

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, ΄΄η διακοπή λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων δεν φαίνεται προς το παρόν ως πιθανό ενδεχόμενο αλλά βεβαίως είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα εάν δεν τιθασευτεί η εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού. Για τον λόγο αυτό παίρνουμε αυστηρά μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς και για την προστασία των εργαζομένων στην Παναιγιάλειο αλλά και των συναλλασσόμενων. Λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας που περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού, συχνού αερισμού και τακτικής απολύμανσης των χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

Οι εργαζόμενοι ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και απολύμανσης στους χώρους παραγωγής, συμβουλεύονται τον γιατρό εργασίας της Π.Ε.Σ και ταυτόχρονα φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τους επισκέπτες των καταστημάτων΄΄. Και καταλήγει ο διευθυντής της Π.Ε.Σ.: ΄΄Στην αδιαμφισβήτητα τρέχουσα πολύ δύσκολη συγκυρία ως εφιάλτη αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε σενάριο διακοπής των εργασιών της Π.Ε.Σ. Μέλημά μας είναι η Ένωση να συνεχίσει την λειτουργία των παραγωγικών της μονάδων και των εξαγωγών, να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματά της γεωργικών εφοδίων, για την στήριξη των καλλιεργειών , του εισοδήματος των παραγωγών, της απασχόλησης και της τοπικής οικονομίας΄΄.

Τεράστιο πλήγμα για οινοποιία – ποτοποιία

Για τεράστιο πλήγμα στην κατανάλωση οίνου και οινοπνευματωδών ποτών έκανε λόγο μιλώντας στo protionline.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Cavino» Γιάννης Αναστασίου, αναφέροντας πως το 50% των προϊόντων της επιχείρησης διοχετεύονται μέσω των σούπερ μάρκετ και το υπόλοιπο μέσω της εστίασης που όμως είναι σε αναστολή. ΄΄Η ζήτηση αυτομάτως έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ, ωστόσο εμείς συνεχίζουμε την παραγωγή και δουλεύουμε κανονικά. Δεν έχουμε δώσει άδειες στο προσωπικό και το πώς θα χειριστούμε αυτή την κρίσιμη κατάσταση θα εξαρτηθεί καθαρά από την βοήθεια που θα μας παρέχει το κράτος΄΄, σημείωσε ο κ. Αναστασίου, προσθέτοντας: ΄΄Απασχολούμε όμως 85 άτομα προσωπικό και αυτομάτως, με την τόσο μεγάλη μείωση που υφιστάμεθα, μοιραία το μισό προσωπικό δεν μας είναι χρήσιμο. Τα πάντα είναι ρευστά, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα χειριστούμε την κατάσταση με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, ούτως ώστε και η επιχείρησή μας να βγει αλώβητη από το στρόβιλο και οι εργαζόμενοί μας να προστατευθούν΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr