background img
banner
banner

Στη χρήση μάσκας επικεντρώνονται τώρα οι έλεγχοι

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 50.000 ΕΥΡΩ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μαζί με την άρση των μέτρων κυκλοφορίας, σταμάτησαν χθες και οι έλεγχοι της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. για διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού covid-19 που είχαν να κάνουν με τις μη δικαιολογημένες μετακινήσεις.

Από σήμερα οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στη χρήση μάσκας στους προβλεπόμενους χώρους και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό πρόστιμο ξεκινάει από 150 ευρώ και φτάνει μέχρι 5.000 ευρώ ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.

Ειδικότερα, προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα προβλέπεται σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και κατηγορίες αυτών, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, χώρους συνάθροισης κοινού:

α) υποχρεωτική χρήση μάσκας

β) μέτρα τήρησης μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια και ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους

γ) μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας

δ) ειδικοί κανόνες λειτουργίας.

Στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα παραπάνω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από 150 έως 5.000 ευρώ.
Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα ανωτέρω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.

Συνετίστηκε η Αιγιάλεια σε γενικές γραμμές…

Πώς όμως συμπεριφέρθηκε η περιοχή και κατά πόσο συνετίστηκαν οι Αιγιαλείς στο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας; Συνολικά στην Αιγιάλεια, από τις 23 Μαρτίου επιβεβαιώθηκαν λίγο περισσότερες από 200 παραβάσεις για παράνομη μετακίνηση, καθώς και τέσσερις παραβάσεις σε επιχειρήσεις.

Από τις περίπου 200 παραβάσεις τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες ανέρχονται σε 30.000 ευρώ ενώ μαζί με τις τέσσερις παραβάσεις των 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, το συνολικό ποσό που… πληρώνει η περιοχή για τα μέτρα, ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι ασκούνταν σε καθημερινή βάση στους δρόμους, με την επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν είχαν μεριμνήσει να αποστείλουν μήνυμα ή να συμπληρώσουν το απαιτούμενο έγγραφο.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η πρώτη «καμπάνα» έπεσε στην Ακράτα στις 21 Μαρτίου όταν το Αστυνομικό Τμήμα Ακράτας εντόπισε καφετέρια που παρέμενε ανοιχτή με τον ιδιοκτήτη να συλλαμβάνεται στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Η άλλη παράβαση είχε να κάνει με λειτουργία κομμωτηρίου στο Αίγιο με τη σύλληψη του ιδιοκτήτη τη Μεγάλη Τετάρτη από το Α.Τ. Αιγίου και την επιβολή κυρώσεων, αλλά και την επιβολή ανάλογων κυρώσεων σε καφετέριες ντελίβερι στις οποίες εντοπίστηκαν μέσα πελάτες να πίνουν τον καφέ τους την περασμένη εβδομάδα. Και βέβαια στους πελάτες που υπέπεσαν στα παραπτώματα επεβλήθη το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές πάντως, φαίνεται πως η περιοχή συμμορφώθηκε αρκετά και οι πολίτες περιόρισαν κατά πολύ τις άσκοπες μετακινήσεις όντες συνειδητοποιημένοι για τους κινδύνους διασποράς του θανατηφόρου ιού.

Πάνω από 280.000 ευρώ θα λάβει το Δημόσιο από την Αχαΐα για βεβαιωμένες κλήσεις!

Μειούμενος έβαινε ο αριθμός των παραβάσεων τις τελευταίες ημέρες παρότι οι έλεγχοι συνεχίστηκαν ως την τελευταία ώρα. Έτσι, μέχρι χθες Κυριακή το πρωί, στη Δυτική Ελλάδα είχαν βεβαιωθεί συνολικά 4.215 παραβάσεις που επισύρουν αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα για μετακινήσεις χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις. Από αυτές οι 1.879 παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Αχαΐα. Συνολικά, από τη Δυτική Ελλάδα, το Δημόσιο εισπράττει από τις κλήσεις 632.250 ευρώ ενώ μόνο από την Αχαΐα έλαβε 281.850 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στις 2 Μαΐου στη Δυτική Ελλάδα βεβαιώθηκαν συνολικά 25 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα από τα οποία τα 2 αφορούσαν πρόστιμα ύψους 300 ευρώ, για απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών & οχημάτων εκτός Περιφερειακής Ενότητας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr