background img
banner
banner

Μεταβατικό σχέδιο για τα απορρίμματα και στο βάθος Παπανικολού;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ»

Μπορεί ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, να πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών της διοίκησης του δήμου στην αντιπολίτευση, με αφορμή την απώλεια της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, όμως τη λύση για το πρόβλημα των απορριμμάτων θα πρέπει να τη βρει ο ίδιος.

«Ήρθε η ώρα να δρομολογήσουμε την οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων» ανακοίνωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανακοινώνοντας ότι «τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνει έναν κύκλο κρίσιμων επαφών και αμέσως μετά θα παρουσιάσει και θα θέσει σε διαβούλευση το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Δημοτική Αρχή».

«Το θέμα των απορριμμάτων είναι μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής μας» τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος και σημείωσε «έφτασε η ώρα, όλοι να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Δεν χωράνε σκοπιμότητες και προσωπικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις».

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, «κανείς δεν είναι Θεός να φτιάξει εργοστάσιο σε πέντε ημέρες ή και πέντε μήνες» υπενθυμίζοντας πως προεκλογικά οι εξαγγελίες του ανέφεραν πως η λύση τοποθετείται σε βάθος χρόνου. «Η λύση αυτή δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά και από άλλους παράγοντες, φορείς και πρόσωπα» τόνισε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής και ευελπιστώ σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο που θα καταλήξει στην οριστική επίλυση του προβλήματος».

Μεταβατική λύση μέχρι το εργοστάσιο

Οι τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας όμως, που μαζί συγκροτούν τη μεγάλη αντιπολίτευση απέναντι στη δημοτική αρχή, δεν έχουν πάψει να κατηγορούν τον δήμαρχο ότι υποσχέθηκε πως έχει λύση προεκλογικά και προς το παρόν ο δήμος ακολουθεί την πεπατημένη της ακριβής μεταφοράς και εναπόθεσης των σκουπιδιών στην Κοζάνη.

Η αλήθεια είναι ότι ο δήμαρχος έχει κάνει τις κινήσεις του προς την κατεύθυνση της λύσης, έχοντας αποκτήσει ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας, τόσο με τα αρμόδια υπουργεία, όσο και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αχαΐας, στο συμβούλιο του οποίου συμμετέχει.

Με δεδομένο πλέον ότι η κατασκευή ενός εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό που θα λύσει το πρόβλημα θα καθυστερήσει, η δημοτική αρχή επεξεργάζεται τις εναλλακτικές που στόχο έχουν να μειώσουν την αιμορραγία στο δημοτικό ταμείο, αλλά και να αποφορτίσουν το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Τέμενη, που σηκώνει όλο το βάρος της εναπόθεσης από τότε που έκλεισε ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας.

Στο δήμο περιμένουν να λειτουργήσει άμεσα ο ΧΥΤΑ στην Άμφισσα, προκειμένου να δεχθεί 5.000 τόνους απορριμμάτων όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, στον Δημήτρη Καλογερόπουλο, ανήμερα της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη.

Ενημερώνονται για τις νέες τεχνολογίες όπως η Μονάδα Αποτέφρωσης Απορριμμάτων και προωθούν τη Μικρή Μονάδα Διαχείρισης Βιοαποβλήτων κοντά στον ΣΜΑ.

Επίσης, συνεχίζονται οι επαφές με άλλους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να δεχτούν τα σκουπίδια μας και στο βάθος υπάρχει το σενάριο της Παπανικολούς.

Ο μισοτελειωμένος ΧΥΤΑ της Δυτικής Αιγιάλειας, μπορεί να αποτελέσει τη μεταβατική λύση στο πρόβλημα, αρκεί η δημοτική αρχή να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το έργο χρειάζεται περί τα 2,5 εκ. ευρώ για να ολοκληρωθεί, όμως για να δεσμεύσει τα χρήματα η Περιφέρεια και ο ΣΥΔΙΣΑ να προχωρήσει τη διαδικασία, χρειάζεται και η υποστήριξη του δήμου Αιγιάλειας και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι για τη δημοτική αρχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr