background img
banner
banner

«Ανοιχτό παράθυρο» για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος για την Αρχαία Ελίκη

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ

Άκρως ουσιαστική για το μέλλον των ερευνών για την Αρχαία Ελίκη κρίνεται η χθεσινή επίσκεψη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα στον χώρο των ανασκαφών στην Ελίκη αλλά και στο εργαστήριο συντήρησης των ευρημάτων, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Με έκδηλο ενδιαφέρον, ο νέος Πρύτανης εκτίμησε την τριακονταετή προσπάθεια για τον εντοπισμό της χαμένης πολιτείας και κυρίως τα σημαντικά ευρήματα της ερευνητικής ομάδας της αρχαιολόγου, πρόεδρου της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης Ντόρας Κατσωνοπούλου, εκφράζοντας τη βούληση η νέα πρυτανική αρχή να βοηθήσει ως προς την προώθηση του αιτήματος συνέχισης των ανασκαφών.

Ο κ. Μπούρας επισκέφθηκε τον χώρο των ερευνών στην Ελίκη συνοδευόμενος από τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και συνδιευθυντή του ερευνητικού προγράμματος Αρχαίας Ελίκης Γιάννη Κουκουβέλα και τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Στέλιο Κουρή ενώ τους υποδέχθηκαν εκτός από την κ. Κατσωνοπούλου, ο αντιπρόεδρος της Ε.Φ.Α.ΕΛ. Κώστας Κλάγκος και η γενική γραμματέας, αρχαιολόγος Μαρία Καρβέλα, ξεναγώντας τους στον χώρο. Ο πρύτανης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις του αρχαίου εργαστηρίου επεξεργασίας υφασμάτων που έχει φέρει στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη της κ. Κατσωνοπούλου και των συνεργατών της, ενώ υποβάλλοντας καίριες ερωτήσεις ενημερώθηκε αφενός για τα ευρήματα και τη σημασία εύρεσης και ανάδειξης του χώρου και αφετέρου για τους λόγους για τους οποίους δεν έχει έρθει στην επιφάνεια όλο το συγκρότημα, παρά μόνο τέσσερα στρέμματα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις για επιπλέον τρία στρέμματα που δεν έχουν σκαφθεί γύρω.

Ενημέρωση από την Ντόρα Κατσωνοπούλου

Ο λόγος βέβαια, όπως τους εξήγησε η κ. Κατσωνοπούλου, δεν είναι άλλος από την αναγκαστική παύση των ανασκαφών το έτος 2012 καθώς το υπουργείο δεν ενέκρινε το αίτημα της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης και του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για συνέχιση του τρίτου πενταετούς ερευνητικού προγράμματος. Τόνισε μάλιστα πως εκ των υστέρων αυτό αποδείχθηκε παράνομο από τους ελέγχους του Σώματος Ελεγκτών… Η κ. Κατσωνοπούλου σημείωσε δε πως εάν αυτά τα οκτώ χρόνια συνεχίζονταν οι ανασκαφές, θα είχε έρθει στην επιφάνεια το μεγαλύτερο και τόσο καλά σωζόμενο επεξεργαστήριο υφασμάτων της αρχαιότητας που θα μπορούσε να έχει αναδειχθεί και να είναι επισκέψιμο… Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω χώρος εντοπίστηκε το 2003 και οι έρευνες συνεχίστηκαν ανελλιπώς ως το 2012 με σημαντικά στοιχεία να έρχονται στην επιφάνεια τα οποία αφορούν τη λειτουργία του χώρου, τον τρόπο ζωής και τις εμπορικές συναλλαγές μέχρι το 373 π.Χ.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Ε.Φ.Α.ΕΛ. κατέστησε σαφές ότι οι λόγοι που σταμάτησαν οι ανασκαφές δεν είναι οικονομικοί αφού ουδέποτε δόθηκε χρηματοδότηση από το υπουργείο, αντιθέτως το έργο στηρίχθηκε επί τόσα χρόνια από χορηγίες.

Στήριξη του αιτήματος με απόφαση  της Συγκλήτου

Ο Πρύτανης τόνισε πως μπορεί η πρυτανική αρχή μέσω απόφασης της Συγκλήτου και όχι μόνο μέσω του Τμήματος Γεωλογίας που συνέβαινε ως σήμερα, να προωθήσει το αίτημα συνέχισης του πενταετούς προγράμματος ερευνών και να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, δηλώνοντας ρητά πως το Πανεπιστήμιο μπορεί να είναι αρωγός εφόσον δεν επιβαρυνθεί οικονομικά, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Ακολούθησε επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης των ευρημάτων στην Ελίκη ενώ επίκειται και νέα συνεργασία στο μέλλον, λαμβανομένης υπ΄όψιν της κοινής αποδοχής πως οι ανασκαφές για την Αρχαία Ελίκη είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν και να έρθουν στην επιφάνεια ευρήματα με στοχευμένες έρευνες και όχι τυχαία από σωστικές ανασκαφές…


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr