background img
banner
banner

Θέλει δικό της προϋπολογισμό η αντιπολίτευση

20 ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ένα σκληρό μπραντεφέρ εξελίσσεται στο παρασκήνιο, μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης, με τη δεύτερη να παραμένει ισχυρή με 21 ψήφους στο δημοτικό συμβούλιο των 33, χάνοντας μία, αυτή του Στράτου Βαρδάκη, ο οποίος με την ανεξαρτητοποίησή του από την «Ποιοτική Αιγιάλεια» της Βάσως Ψυχράμη, έδειξε ότι δεν επικροτεί τη στάση που κρατούν οι τέσσερις παρατάξεις (Αιγιάλεια Αύριο, Ποιοτική Αιγιάλεια, ΜΠΡΟΣΤΑ, Λαϊκή Συσπείρωση).

Αυτή τη φορά το πεδίο αντιπαράθεσης εστιάζεται στον προϋπολογισμό του δήμου Αιγιαλείας για το 2021, με 20 συμβούλους να ζητάνε από το δήμο και τη ΔΕΥΑ, οικονομικά στοιχεία προκειμένου να καταθέσουν πρόταση για το δικό τους προϋπολογισμό, δημιουργώντας πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Το αίτημα για τα οικονομικά στοιχεία δεν υπέγραψε η Αγγελική Κουρή της Λαϊκής Συσπείρωσης, ωστόσο κρατάει επαφή με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης περιμένοντας «πράσινο» από το ΚΚΕ για να συνταχθεί μαζί τους.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Γούτος, Ψυχράμη, Παπακωνσταντινόπουλος) συναντήθηκαν προ ημερών για συντονισμό δράσεων προκειμένου να περάσουν τη δική τους πρόταση, όταν έρθει ο προϋπολογισμός για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο το Νοέμβριο.

Το υπουργείο διευκρινίζει για τον προϋπολογισμό

Τι ισχύει όμως με τον προϋπολογισμό όταν η δημοτική αρχή που είναι αρμόδια για τη σύνταξή του δεν έχει πλειοψηφία στο συμβούλιο;

Με έγγραφό του προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι: «Η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού διεξάγεται επί της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής και επί των εναλλακτικών προτάσεων των παρατάξεων που τυχόν υποβλήθηκαν. Έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι υπέρ συγκεκριμένης πρότασης, είτε υπέρ της κατατεθείσας από την οικονομική επιτροπή, είτε υπέρ εναλλακτικών προτάσεων, που κατατίθενται σύμφωνα με την παράγραφο 9. Οι λευκές ψήφοι δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας.»

Επί των διατάξεων της ανωτέρω παραγράφου κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε ότι από αυτές δεν εξειδικεύεται έτι περαιτέρω η έννοια της εναλλακτικής πρότασης, σε ποιο βαθμό δηλ. αυτή πρέπει να αφίσταται της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής για να χαρακτηριστεί «εναλλακτική».

Ως εκ τούτου, εναλλακτική πρόταση υπό την έννοια της παρ. 8 του άρ. 77 του ν.4172/2013 θα μπορούσε να είναι ακόμα και η κατάθεση του προϋπολογισμού με διαφοροποίηση ενός μόνο κωδικού αριθμού (ΚΑ) εσόδου ή εξόδου.

Σημειωτέων ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει η νόμιμη υποχρέωση ισοσκέλισης, τουλάχιστον, του προϋπολογισμού οπότε η διαφοροποίηση έστω κι ενός ΚΑ πιθανόν να συνεπάγεται τις κατάλληλες προσαρμογές σε άλλον ή άλλους κωδικούς, ώστε να επιτυγχάνεται η ισοσκέλιση.»

Δηλαδή, ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής πρέπει πρώτα να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και θα περάσει γιατί ο δήμαρχος εκεί έχει την πλειοψηφία.
Η δυνατότητα που έχει η αντιπολίτευση είναι να ζητήσει, όταν ο προϋπολογισμός έρθει στο συμβούλιο να αλλάζουν κωδικοί δαπανών, ωστόσο θα πρέπει να αιτιολογήσει επαρκώς αυτή την αλλαγή.

Δηλαδή, αν βάλει σε ψηφοφορία τη μείωση τελών και αυτή περάσει αφού έχει πλειοψηφία 21 συμβούλων, τότε τα χρήματα που θα λείψουν από το ταμείο του δήμου θα πρέπει να βρεθούν από αλλού και αυτό η αντιπολίτευση πρέπει να το τεκμηριώσει.

Εκτός όμως από τον προϋπολογισμό οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης συζήτησαν και την επιστροφή της άρδευσης από τη ΔΕΥΑ στο δήμο, κάτι για το οποίο εμμένει η παράταξη ΜΠΡΟΣΤΑ και φαίνεται ότι θα συναινέσουν και οι άλλες παρατάξεις για χάρη της «συμμαχίας».

Όπως και να έχει είναι φανερό ότι την πολιτική άπνοια των τελευταίων ημερών αναμένεται να διαδεχθεί πολιτικός άνεμος με πολλά μποφόρ, αφού ο προϋπολογισμός αποτελεί την κορωνίδα του προγράμματος της δημοτικής αρχής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr