background img
banner
banner

Θετική η ως τώρα αποτίμηση της Πυροσβεστικής

ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΥΛΗΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΚΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Με καθημερινή σχεδόν κινητικότητα αλλά χωρίς μη ελεγχόμενα συμβάντα κύλησαν οι θερινοί μήνες για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, οι δυνάμεις της οποίας κατάφερναν πάντα να καταφθάνουν σε κάθε επείγουσα κατάσταση άμεσα, αποσοβώντας τον κίνδυνο πρόκλησης μη διαχειρίσιμων διαστάσεων. Το καλοκαίρι ωστόσο… καλά κρατεί και η επιφυλακή παραμένει και τον Σεπτέμβριο που είναι ο προτελευταίος και κρίσιμος μήνας της αντιπυρικής περιόδου.

Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ερωτηθείσα σχετικά με την ως τώρα εικόνα, η διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Ευφροσύνη Λαλιώτη, ΄΄καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε αρκετά περιστατικά μικρής έκτασης τόσο σε δασικές όσο και αγροτικές περιοχές, ωστόσο πάντα το κάθε συμβάν αντιμετωπιζόταν εγκαίρως και δεν προέκυψε κάποια έκτακτη κατάσταση σοβαρής μορφής. Όμως το παρελθόν μας έχει δείξει ότι και τον Σεπτέμβριο μπορεί να υπάρξουν πυρκαγιές και γι’ αυτό πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί΄΄.

Στο ερώτημα κατά πόσο βοήθησαν σε αυτή τη βατή κατάσταση οι καιρικές συνθήκες, η διοικητής είπε πως ΄΄είχαμε ανέμους μέχρι κάποια χρονική στιγμή στη συνέχεια όμως και ιδίως τον Αύγουστο δεν παρουσιάστηκαν τα γνωστά μελτέμια και αυτό μπορεί να πει κανείς ότι ήταν βοηθητικός παράγοντας΄΄.
Από την άλλη, η κ. Λαλιώτη ανέφερε πως υπήρξαν αστικά συμβάντα και πολλές κλήσεις για παροχή βοήθειας όπως π.χ. την περασμένη εβδομάδα όπου η Υπηρεσία της μαζί με την ΕΜΑΚ συμμετείχαν στην επιχείρηση αναζήτησης δύο ορειβατών που είχαν χαθεί στην περιοχή του Τσιβλού κοντά στα Ύδατα Στυγός. Όμως και την Δευτέρα 31/8 φωτιά ξέσπασε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο στην παλαιά εθνική οδό στο ύψος της Ελίκης όπου και εκεί αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

΄΄Μπορεί η κατάσταση σε γενικές γραμμές να ήταν διαχειρίσιμη και με καλό αποτέλεσμα όμως δεν επαναπαυόμαστε, καθώς δεν γνωρίζουμε ποτέ πότε θα προκύψει ένα «δυνατό» συμβάν. Κι αυτό δεν είναι απόλυτο ότι θα έχει να κάνει με μία δασική πυρκαγιά. Μπορεί να προέρθει από μία φυσική καταστροφή, από ένα ατύχημα κ.ο.κ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα΄΄, κατέληξε ο κ. Λαλιώτη.

Σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το  ενδεχόμενο πυρκαγιών

Την ίδια στιγμή, αποτίμηση της μέχρι σήμερα αντιπυρικής περιόδου, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του τελευταίου χρονικού διαστήματος, έγινε την περασμένη Παρασκευή 28 Αυγούστου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πραγματοποίησαν δύο διαδοχικές συναντήσεις, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, με τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Νικόλαο Ρουμελιώτη, τον Επιπυραγό Χρυσόστομο Χριστοφή και τον Διευθυντή του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ Νικόλαο Γυφτάκη.

Η πρώτη, χρονικά, συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Μπονάνου, όπου επισημάνθηκε ότι και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα παραμένει κρίσιμο ως προς τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν την έναρξη και ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών, γι’ αυτό και εφιστάται η προσοχή σε όλους τους πολίτες να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη πυρκαγιάς από αμέλεια. Επίσης, έμφαση δόθηκε στη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Πυροσβεστικών Δυνάμεων, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η δυνατότητα ετοιμότητας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πυροσβεστικής.

Κατά τη συνάντηση που ακολούθησε στο γραφείο του Περιφερειάρχη, ο κ. Φαρμάκης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα στελέχη της Πυροσβεστικής για τον μεγάλο αγώνα που έχουν δώσει σε όλες τις μέχρι σήμερα πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός πως η φετινή θερινή περίοδος ήταν πολύ δύσκολη, εντούτοις οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν πετύχει να μην υπάρξουν μεγάλες απώλειες πρασίνου και πολύ περισσότερο, να μην κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές, περιουσίες και άνθρωποι.

«Είμαστε στο πλευρό σας, με κάθε τρόπο και κάθε δυνατότητα που έχουμε. Και όλοι μαζί, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επιφυλακή, γιατί κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει πως η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει. Μπροστά μας υπάρχουν αρκετές ακόμα μέρες, στις οποίες ο κίνδυνος θα παραμένει ισχυρός. Καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερώνουν άμεσα την πυροσβεστική για οποιοδήποτε συμβάν αντιληφθούν», σημείωσε ο κ. Φαρμάκης κατά τη συνάντηση.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα στην περιοχή

Εν τω μεταξύ, στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή) βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα και σήμερα Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας όπως αποτυπώνεται στον επισυναπτόμενο ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο 02.09.2020 προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) σε: Αττική, Βόρεια Εύβοια & Σποράδες. Στερεά & Δυτική Ελλάδα. Πελοπόννησο, Κύθηρα, νησιά Ιονίου, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Πέλλα.

Όπως τονίζεται από την Πολιτική Προστασία, ΄΄εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.
Ιδιαίτερα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο. Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.”
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναρτήσει στο site της (www.pde.gov.gr/gr/), όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από πυρκαγιά, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, παρακαλείστε να ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Οδηγίες προστασίας από δασική πυρκαγιά

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr