background img
banner
banner

Μεγαλύτερες οι ποσότητες σταφίδας στην Π.Ε.Σ.

ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – «ΠΑΓΩΜΕΝΗ» ΩΣΤΟΣΟ Η ΖΗΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ

Στο αποκορύφωμά της βρίσκεται τις ημέρες αυτές η διαδικασία της συγκέντρωσης της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή φέτος παρουσιάζει σημαντική πτώση που ίσως φτάσει το 30%, οι ποσότητες που παραλαμβάνει η Π.Ε.Σ. κυμαίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός που αποδεικνύει εμπράκτως την εμπιστοσύνη των σταφιδοπαραγωγών στη μεγάλη συνεταιριστική οργάνωση της Αιγιάλειας.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η αγορά κινείται με ρυθμούς… χελώνας καθώς υγειονομική – νέα οικονομική κρίση και ανταγωνισμός έχουν δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας για την απορρόφηση του προϊόντος στη διεθνή αγορά. Κι αυτό ενώ η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα (εξάγεται κατά 95%).

Δύο οι αρνητικές συγκυρίες

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ερωτηθείς σχετικά ο γενικός διευθυντής της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Μίλτος Σταυρόπουλος, ΄΄η παραλαβή του προϊόντος συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και οι ποσότητες που έχουμε παραλάβει ως τώρα είναι μεγαλύτερες από προηγούμενα χρόνια παρά το γεγονός ότι η παραγωγή φέτος σε όλες τις περιοχές θα είναι μειωμένη από 20% έως 30%΄΄.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο κ. Σταυρόπουλος επισημαίνει: ΄΄Η ζήτηση είναι εμφανώς μειωμένη ως ώρας και σε αυτό έχουν συντελέσει δύο παράγοντες. Ο ένας έχει να κάνει με την πανδημία που δημιούργησε νέα δεδομένα. Η αγορά είναι συγκρατημένη και δεν ξέρουμε σε τι βαθμό θα επηρεάσει την κάθε χώρα. Η βιομηχανία τροφίμων διεθνώς βρίσκεται σε στάση αναμονής και λαμβάνει ό,τι είναι να χρήσιμο άμεσα, δηλαδή μετρημένες ποσότητες. Έτσι, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που τέτοια εποχή υπήρχαν μεγάλα συμβόλαια, τώρα η ζήτηση είναι πολύ περιορισμένη΄΄.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο εστιάζει ο κ. Σταυρόπουλος είναι ο ανταγωνισμός.

΄΄Ο βασικός μας ανταγωνιστής, η τουρκική σουλτανίνα με τις συνεχείς υποτιμήσεις της τουρκικής λίρας έχει φτάσει να κυμαίνεται παραδοτέα ανά κιλό στις ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι 1,60 ευρώ, δηλαδή στην τιμή της πρώτης ύλης της Κορινθιακής σταφίδας στην Ελλάδα. Οι διαφορές πλέον έχουν γίνει πολύ μεγάλες με αποτέλεσμα το τουρκικό προϊόν να έχει γίνει πολύ ελκυστικό για τους επιχειρηματίες και αυτό είναι εις βάρος της σταφίδας΄΄.

Εκτιμήσεις για τη μεγαλύτερη τιμή στην εκκαθάριση

Και συνεχίζει: ΄΄Εμείς, σαν Ένωση λέμε ότι η Π.Ε.Σ. (που όπως κάθε χρόνο, έτσι και πέρυσι, δίνει προκαταβολή), βάσιμα εκτιμά ότι θα δώσει τη μεγαλύτερη τιμή στην εκκαθάριση με τη συμπληρωματική τιμή. Καλούμε τους σταφιδοπαραγωγούς να εμπιστευθούν για άλλη μια χρόνια τη δική τους οργάνωση την Π.Ε.Σ. και δεσμευόμαστε να φέρουμε το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα γι’ αυτούς όπως αποδεδειγμένα έχουμε όλα τα χρόνια΄΄.

Αναμένουν επίσημες  ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση

Εν τω μεταξύ κι ενώ άπαντες στην Αιγιάλεια βρίσκονται εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων του υπουργείου για την έναρξη του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας, διά στόματος υπουργού μεταφέρθηκε για άλλη μία φορά η θετική βούληση ότι το πρόγραμμα προχωράει με οικονομική ενίσχυση, κάτι που γνωστοποιήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ενημέρωσε πως «στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσουν σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής Σταφίδας, με οικονομική ενίσχυση”. Υπενθυμίζεται ότι η Π.Ε.Σ. έχει παρέμβει επανειλημμένως για το συγκεκριμένο θέμα, κρίνοντας την αναγκαιότητα αναμπέλωσης επιβεβλημένη, αναμένοντας ωστόσο τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr