background img
banner
banner

Συντονισμένες ενέργειες για τα αδέσποτα από τον δήμο

ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ – ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Στις στειρώσεις και την ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων σκυλιών σκοπεύουν να ρίξουν το βάρος στον δήμο Αιγιαλείας, σε συντονισμένες ενέργειες αντιμετώπισης του πολύ σοβαρού προβλήματος.

Ήδη, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για περισυλλογή κουταβιών και δόσιμο για υιοθεσία ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων είτε για τη δημιουργία νέου καταφυγίου είτε για… επανεκκίνηση του υπάρχοντος.

Υιοθεσία κουταβιών

Ο προσωρινός χώρος που φιλοξενεί αδέσποτα κουτάβια είναι το Δημοτικό Στάδιο Αιγίου, με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Γιώργο Φραγκονικολόπουλο να κάνει… αγώνα δρόμου ώστε όλα τα μικρά τετράποδα να βρουν στέγη και να μην περιφέρονται απροστάτευτα στους δρόμους. Προχθες, δόθηκε προς υιοθεσία ένα χαριτωμένο κουτάβι σε μοναχό στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βουρών στην Τ.Κ. Τράπεζας Διακοπτού, ενώ για την ώρα έχουν απομείνει άλλα τρία που δίδονται για υιοθεσία σε ανθρώπους που πραγματικά επιθυμούν να τα φροντίζουν.

΄΄Είναι μία αδιάκοπη προσπάθεια που δεν έχει τέλος. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν στειρώνουν, που πετούν ζώα στον δρόμο, τόσο θα μεγαλώνει ο κύκλος των αδέσποτων. Κι όσο κι αν προσπαθήσουμε, μερικές φορές είναι σαν να γυρίζουμε πάλι από την αρχή΄΄, επισημαίνει στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας τον συντονισμό που υπάρχει με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου ώστε να γίνονται όλο και περισσότερες στειρώσεις αλλά και ηλεκτρονικές σημάνσεις. ΄΄Φτάνουμε σε ικανοποιητικό σημείο να έχουμε στειρώσει τα αδέσποτα και προκύπτουν νέα που πετιούνται στον δρόμο. Όταν όμως θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά η ηλεκτρονική σήμανση (τσιπάρισμα) τότε θα γνωρίζουμε την ταυτότητα του κάθε ζώου και οι ιδιοκτήτες θα είναι υπόλογοι΄΄, σημείωσε ακόμη.

Αναφορικά με την επιστολή – αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου περί συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Φραγκονικολόπουλος τονίζει πως στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμος, κρίνοντας μάλιστα αναγκαία την αύξηση του κονδυλίου για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Φροντίδα και… επιστροφή στον δρόμο

Εν τω μεταξύ, σε… επισημοποίηση της συνεργασίας του με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιαλείας «Τα Φιλαράκια» κινείται ο δήμος, προκειμένου να υπάρξει μία κοινή προσπάθεια κυρίως ως προς την περισυλλογή των ζώων από τον δρόμο, προκειμένου να τους παραχθούν τα όσα ο νόμος προβλέπει. Και βέβαια, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του δήμου, η νομοθεσία είναι ρητή και απόλυτη. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, ΄΄ο κόσμος δεν γνωρίζει πως εκ του νόμου δεν έχουμε δικαίωμα να μαζέψουμε τα αδέσποτα. Το μόνο που μας επιτρέπει να κάνουμε και είμαστε υποχρεωμένοι γι’ αυτό, είναι τα παίρνουμε από τον δρόμο, να τα στειρώνουμε, να τα τσιπάρουμε και στη συνέχεια να τα αφήνουμε στο φυσικό τους περιβάλλον εφόσον πρόκειται για σκυλιά που έχουν συμπληρώσει τον έκτο μήνα της ζωής τους΄΄.

Στους στόχους η διαμόρφωση χώρου φιλοξενίας στην Αιγιάλεια

Αναφορικά με τις προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει πριν λίγους μήνες σε συνεργασία και με τον δήμο Πατρέων για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας, ο κ. Φραγκονικολόπουλος έκανε γνωστό πως δεν καρποφόρησαν καθώς δεν υπήρξε η ανάλογη συνέχιση του ενδιαφέροντος από τον δήμο Πατρέων για κοινή προσπάθεια.

Παρόλα αυτά, έκανε γνωστό ότι ο δήμος Αιγιαλείας εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και θα αναζητήσει χρηματοδότηση είτε για τη δημιουργία καταφυγίου είτε για την διαμόρφωση του υπάρχοντος που ουσιαστικά βάσει νόμου δεν λειτουργεί. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως ακόμη κι αν διαμορφωθεί το κατάλληλο καταφύγιο δεν σημαίνει ότι θα είναι χώρος μόνιμης διαμονής των ζώων αλλά προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να τους παρασχεθούν τα προβλεπόμενα.

΄΄Ο νόμος δεν λέει να μαζέψουμε όλα τα αδέσποτα του δήμου σε έναν χώρο και να τα ταΐζουμε για να απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό. Και τα καταφύγια αποτελούν προσωρινή στέγη για ζώα άρρωστα, ανάπηρα, πρόσφατα χειρουργημένα τα οποία οφείλουμε όταν αποθεραπευτούν να επιστρέψουμε στο φυσικό τους περιβάλλον’’, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πάντως, η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία θα μπορούσε να ωφελήσει τον δήμο εξοικονομώντας αρκετά μεγάλο κονδύλι για τη διαχείριση των αδέσποτων, καθώς μέσω προγράμματος το υπουργείο Εσωτερικών θα διανείμει σε όλους τους ενδιαφερόμενους δήμους της χώρας το ποσό-μαμούθ των 43.000.000 ευρώ για την «κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr