background img
banner
banner

Μία… επιστροφή και δύο προσλήψεις για την Πολεοδομία

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει ο δήμος Αιγιαλείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού στην Υπηρεσία Δόμησης και τις Τεχνικές Υπηρεσίες Αιγίου, σε συνάρτηση με το αντικείμενό τους, έκανε γνωστές στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος. Η συζήτηση ήρθε στο Συμβούλιο μετά από επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας αλλά και έγγραφο του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Αχαΐας.

Η διαμαρτυρία εστίαζε κυρίως στο γεγονός ότι το «τμήμα αυθαιρέτων» της Πολεοδομίας δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο, «λόγω της πληθώρας των καταγγελιών που πρέπει να διερευνηθούν». Ο κ. Ρούσσος τόνισε πως η Δημοτική Αρχή είναι σε γνώση των προβλημάτων έλλειψης προσωπικού και το διαχειρίζεται έτσι ώστε, να υπάρχει η βέλτιστη κατανομή των υπαλλήλων, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Τόνισε πως η μετακίνηση του μηχανολόγου ΤΕ ήταν αναγκαία, λόγω της απόσπασης υπαλλήλου της Τεχνικής Υπηρεσίας αναλόγου ειδικότητας εκτός δήμου Αιγιαλείας και πως μετά την διεκπεραίωση των ανατεθειμένων καθηκόντων του στην Τ.Υ., θα επιστρέψει στην Υπηρεσία Δόμησης.

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως, μετά την ομόφωνα αποδεκτή εισήγηση του δημάρχου από την Οικονομική Επιτροπή, που αφορούσε τον προγραμματισμό των προσλήψεων τακτικού προσωπικού του δήμου Αιγιαλείας έτους 2021, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας πρόκειται να προσληφθούν ένας αρχιτέκτων μηχανικός και ένας τοπογράφος μηχανικός. Σημείωσε ωστόσο πως πλέον υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών από τα γραφεία των μηχανικών , αλλά και τακτοποίησης– νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της υποχρέωσης συναλλαγής με την Υπηρεσία Δόμησης.

Αισθητά μειούμενο το ετήσιο σύνολο  αιτημάτων

Τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Ρούσσος αναφορικά με τη λειτουργία των Τμημάτων της Υπηρεσίας Δόμησης, παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ειδικότερα, έκανε γνωστό πως από το Πρωτόκολλο της Υπηρεσίας προκύπτει ότι από το έτος 2010 έως το 2019 το ετήσιο σύνολο των αιτημάτων βαίνει μειούμενο. Το 2010 τα αιτήματα ήταν 8.777 και καταλήγουν το έτος που πέρασε (2019) σε 3.606, δηλαδή τα αιτήματα του έτους 2019 αποτελούν το 41% των αιτημάτων του 2010. Σημειωτέον ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων από το 2015 και μετά συνίσταντο σε αιτήσεις για την λήψη αντιγράφων εκ του αρχείου, προκειμένου οι ιδιώτες μηχανικοί να προβούν σε τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κατασκευών.

Έκδοση αδειών και τακτοποιήσεις από ιδιώτες μηχανικούς

Επισήμανε ακόμη πως από το έτος 2019 η έκδοση των οικοδομικών αδειών, καθώς και η έκδοση των Εγκρίσεων Εργασιών Μικρής Κλίμακας (ΕΕΜΚ) πραγματοποιείται από τους ιδιώτες μηχανικούς και από το Γραφείο Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών ελέγχεται μόνο η κατάθεση των φορολογικών δαπανών και αμοιβών. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ΄΄για τα έτη από 2015 έως και 2018, ο μέσος όρος εκδόσεως οικοδομικών αδειών είναι 126 οικ. άδειες /έτος και ο μέσος όρος ΕΕΜΚ, για την αντίστοιχη περίοδο, είναι 126 ΕΕΜΚ/έτος. Το Γραφείο Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών εκδίδει μόνο τις οικοδομικές άδειες που αφορούν ξενοδοχεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Πόσα ξενοδοχεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν ανεγερθεί το τελευταίο έτος; Συνεπώς, λόγω του μειωμένου αριθμού των εκδιδομένων οικοδ. αδειών αφενός και αφετέρου, λόγω της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικ. αδειών και ΕΕΜΚ από τους ιδιώτες μηχανικούς, έχει μειωθεί σημαντικά το αντικείμενο του Γραφείου Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών΄΄.

Όσον αφορά το Γραφείο Ελέγχου Κατασκευών, ή το Τμήμα Αυθαιρέτων και των προβλημάτων του, ο γενικός γραμματέας του δήμου υπενθύμισε πως ΄΄με τον Ν.4495/17 σε συνέχεια προηγούμενων νόμων, τακτοποιούνται-νομιμοποιούνται μόνο από τους ιδιώτες μηχανικούς, όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν συντελεστεί πριν από την 28η.7.2011. Στην διαδικασία της τακτοποίησης-νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών, δεν συμμετείχε η Υπηρεσία δόμησης δια του Γραφείου Ελέγχου Κατασκευών, παρά μόνο ο ιδιώτης μηχανικός στον οποίο είχε ανατεθεί η υπόθεση. Τα πρόστιμα και τα λοιπά παράβολα των τακτοποιήσεων – νομιμοποιήσεων υπολογίζονται από τους ιδιώτες μηχανικούς και πληρώνονται από τους ιδιοκτήτες στις τράπεζες. Αυτά αφορούν τις αυθαίρετες κατασκευές πριν την 28η-7-2011 και την τακτοποίηση τους.

Μετά την 28η-7-2011 η πορεία των αυθαίρετων κατασκευών είναι ανάλογη της πορείας των νομίμων κατασκευών΄΄. Εκτίμησε δε πως ΄΄οι αποδεδειγμένα μειωμένες ανάγκες του Τμήματος Πολεοδομίας, στο Γραφείο Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών και στο Γραφείο Ελέγχου Κατασκευών (Αυθαιρέτων), μπορούν να αντιμετωπισθούν από το υφιστάμενο προσωπικό΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr