background img
banner
banner

Έργο ΑETHER για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η εναρκτήρια συνάντηση του έργου AETHER – «Συμμαχία για την αποτελεσματική διακρατική διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων», που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020.

Ο Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας έρευνας και καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης δήλωσε: «Στο σύνολό του, το Πρόγραμμα Interreg VA Ελλάδα-Ιταλία είναι ένα Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας που στοχεύει να βοηθήσει τα δημόσια ιδρύματα και τους τοπικούς ενδιαφερόμενους να αναπτύξουν διασυνοριακά έργα και πιλοτικές δράσεις και να δημιουργήσουν νέα πολιτική, προϊόντα και υπηρεσίες, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στρατηγικά, το πρόγραμμα ενισχύει την καινοτομία σε διάφορους τομείς όπως η γαλάζια ανάπτυξη, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, τα γεωργικά τρόφιμα και οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες. Το πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία χρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 15% από τα 2 κράτη μέλη μέσω εθνικής συγχρηματοδότησης».

Βασικός σκοπός του έργου AETHER είναι η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου των Περιφερειακών Αρχών διαμέσου της κοινής διαχείρισης διακρατικών Σχεδίων και ο καθορισμός δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας για την αειφορική χρήση θαλάσσιων, παράκτιων και χερσαίων φυσικών πόρων.

500.000 ευρώ για τη Δυτική Ελλάδα

Το έργο AETHER, το οποίο έχει διάρκεια 36 μήνες και συνολικό προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 500.000 ευρώ αντιστοιχούν στη Δυτική Ελλάδα, εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2 – Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση.

Το έργο υποστηρίζει την κοινή προσπάθεια και την ενεργοποίηση των θεσμικών και επιστημονικών φορέων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών, των οικοσυστημάτων αλλά και των τοπικών κοινωνιών στο ιδιαίτερα ευαίσθητο και κρίσιμο ζήτημα της προάσπισης απέναντι σε φαινόμενα φυσικών καταστροφών και περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Επικεφαλής δικαιούχος του έργου είναι ο Περιφερειακός Στρατηγικός Οργανισμός της Περιφέρειας Απουλίας (ASSET) ενώ εκτός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Απουλίας και οι Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Μέσα από το σύνολο των δράσεων προβλέπεται η δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης, πρόληψης αλλά και ενημέρωσης για τη μείωση των επιπτώσεων από μελλοντικά φαινόμενα και περιστατικά που μπορεί να απειλήσουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων αλλά και την ασφάλεια και δημόσια υγεία των πολιτών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr