background img
banner
banner

Η Αλυκή σε πρώτο πλάνο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΨΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΣΕΖΟΝ

Με αυτοψία στην παραλία της Αλυκής, ξεκίνησε τη Δευτέρα 17/5 την ημέρα του, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, προκειμένου να δει για άλλη μία φορά από κοντά τις παρεμβάσεις και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προετοιμάζει εδώ και καιρό η δημοτική αρχή και θα κάνουν την δημοφιλή παραλία του Αιγίου, ακόμα πιο ελκυστική, αλλά κυρίως προσβάσιμη και ασφαλή.
Ο δήμαρχος είχε συνοδοιπόρο τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλυκής Νίκο Παπαδόπουλο, μαζί διέσχισαν τον δρόμο της Αλυκόβρυσης, συζήτησαν με κατοίκους της περιοχής και εντόπισαν τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Η απόφαση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αλλά και του Συμβουλίου Κοινότητας Αιγίου, από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, θα γίνει μονοδρόμηση της οδού Ποσειδώνος από το σημείο που έχουν τοποθετηθεί οι μπάρες μέχρι τον διανοιγμένο χωματόδρομο της Αλυκόβρυσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα, που οφείλονται τόσο στην αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων, όσο και των πεζών καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, (λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας που παρουσιάζουν τόσο οι παραλίες κατά μήκος της οδού Αλυκής, όσο η μαρίνα Αιγίου, ο υγροβιότοπος και τα καταστήματα εστίασης αναψυχής και θαλάσσιων δραστηριοτήτων, που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της παραλίας του Αιγίου), όπως αναλυτικά αναφέρονται στην κυκλοφοριακή μελέτη που σύνταξε ο μελετητής Συγκοινωνιακών Έργων Ηρακλής Καπόπουλος για την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.
Στην απόφαση σημειώνεται πως έως σήμερα, δεν έχουν υλοποιηθεί ιδιαίτερες δράσεις οργάνωσης της κυκλοφορίας κατά μήκος της παραλιακής οδού Αλυκής, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χαρακτηρίζεται από εμπλεκόμενες κυκλοφορίες διερχόμενων οχημάτων, πεζών και ποδηλάτων.

Επίσης, η ανεξέλεγκτη στάθμευση των οχημάτων εκατέρωθεν της οδού Αλυκής, στην πράξη μειώνει το ελεύθερο πλάτος της διατομής της οδού για την διέλευση των χρηστών της.
Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας πρόκλησης ατυχήματος μεταξύ των χρηστών της οδού.

Μάλιστα, στην εισήγηση αναφερόταν πως θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση οι παρεμβάσεις αυτές να αποκτήσουν πιο μόνιμο χαρακτήρα, αφού φαίνεται πως η περιοχή μελέτης έλκει για αναψυχή και άσκηση τους κατοίκους του Αιγίου και κατά τη διάρκεια των υπολοίπων μηνών του έτους.

Άλλωστε, η τάση πλέον και στην χώρα, είναι προς την μείωση χρήσης του επιβατικού ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτου, σε όφελος της κίνησης των πεζών και των ποδηλάτων.

Τι προβλέπεται

Η απόφαση αφορά: Τη μονοδρόμηση της οδού για τα οχήματα αλλά και τη δημιουργία λωρίδας αποκλειστικής κυκλοφορίας των πεζών, κατά μήκος του συνόλου της οδού Αλυκής, δηλαδή από την αρχή της έως το τέλος της οδού, νοτιοανατολικά του υγροβιότοπου. Η εδαφική αυτή λωρίδα, που θα αποτελεί τμήμα της ασφαλτοστρωμένης παραλιακής οδού, θα έχει πλάτος 1,60μ ή 2,0μ εάν χρησιμοποιηθεί και ως ποδηλατοδρόμος δύο κατευθύνσεων. Βόρεια, η εν λόγω λωρίδα θα εφάπτεται με την βόρεια οριογραμμή του καταστρώματος της οδού Αλυκής. Το μήκος της λωρίδας αποκλειστικής κυκλοφορίας πεζών, είναι 2.360 μέτρα περίπου. Ο διαχωρισμός της από το υπόλοιπο τμήμα της οδού, θα γίνει με την τοποθέτηση εύκαμπτων κορυνών σήμανσης, οι οποίες θα πακτωθούν επί του ασφαλτικού της οδού Αλυκής σε όλο το μήκος της, ανά 1,6 μέτρα. Συστήνεται έντονα ο χρωματισμός (κίτρινος) της εν λόγω λωρίδας, με ειδικά χρώματα επιφανείας οδοστρωμάτων.

Ακόμη, προβλέπεται η δημιουργία χώρων στάθμευσης κάθετα και επί γωνίας 45μοιρών επί της νότιας πλευράς της οδού Αλυκής, στην παραλία και στη θέση της μαρίνας Αιγίου. Όλες οι θέσεις στάθμευσης επί της οδού Αλυκής θα περιγράφονται με επιφανειακή διαγράμμιση. Εκτός από τις παραπάνω παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την ρύθμιση των κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, αποφασίστηκαν και τα παρακάτω που αφορούν τεχνικά έργα και προμήθειες: Οριζόντια Σήμανση. Διαγράμμιση λευκού χρώματος των οριογραμμών της λωρίδας κυκλοφορίας στο σύνολο της οδού Αλυκής, σε μήκος 2.360 μέτρων. Διαγράμμιση του άξονα της οδού με διπλή συνεχή γραμμή (απαγόρευση υπέρβασης οχήματος) στα τμήματα διπλής κατεύθυνσης, συνολικού μήκους 1.210μ. Οι παραπάνω διαγραμμίσεις θα συμπληρωθούν με κάθετες διαγραμμίσεις διαβάσεων πεζών σε συγκεκριμένα σημεία επί της οδού Αλυκής (πχ στην μαρίνα Αιγίου, στην παραλία της Αλυκής, κλπ). Τοποθέτηση μεταλλικού στηθαίου ασφαλείας σύμφωνα με τις ΟΜΟΕ-ΣΑΟ, σε τμήματα της οδού Αλυκής στην βόρεια οριογραμμή της, προς την θάλασσα, λόγω κινδύνου εκτροπής των οχημάτων. Τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος κατά μήκος της εσωτερικής οριογραμμής του πεζόδρομου (μάτια γάτας μόνιμης σήμανσης). Επιβολή ορίου ταχύτητας 30χλμ/ώρα στο σύνολο της οδού.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει μισθωθεί από τον δήμο το πάρκινγκ που βρίσκεται μετά το κατάστημα «Τρίαινα», φέτος πρόκειται να ανοίξουν όλα τα καταστήματα ενώ σε αυτά έχουν προστεθεί και δύο καντίνες.

Οι επισημάνσεις του προέδρου και η αξιολόγηση από τον δήμαρχο

Υπέρ της μονοδρόμησης αλλά υπό με την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, έχει ταχθεί ο Σύλλογος Αλυκής «Ο Άγ. Νικόλαος». ΄΄Γνωρίζουμε πως από πλευράς δήμου έχει γίνει ο σχεδιασμός για όλες αυτές τις αλλαγές. Εμείς σαν Σύλλογος, όσον αφορά τα μέτρα, έχουμε ζητήσει να οργανωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Ένα μέτρο που για πρώτη φορά εφαρμόζεται πιθανόν να χρειαστεί τροποποιήσεις και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει εάν κάτι διαπιστωθεί στην πράξη, να γίνει άμεσα η διόρθωση. Από εκεί και πέρα, για να εφαρμοστεί η μονοδρόμηση πρέπει να τοποθετηθούν και όλα όσα προβλέπεται, δηλαδή κολονάκια, διαγραμμίσεις, πινακίδες και βέβαια να υπάρξει μέριμνα για τον δρόμο της Αλυκόβρυσης που έχει διαπλατυνθεί, ώστε να καθαρίζονται τακτικά τα βάτα δεξιά και αριστερά διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αδιάβατος΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Παπαδόπουλος. Βεβαίως, ευχής έργο θα ήταν και η ρίψη κάποιου υλικού στον δρόμο, στο ύψος της Αλυκόβρυσης, καθώς ο χωματόδρομος δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προβλήματα στους διερχόμενους οδηγούς.

Ο δήμαρχος καθ’ όλη τη διαδρομή άκουσε προσεκτικά τα αιτήματα του πρόεδρου, ξεκαθαρίζοντας τόσο στον ίδιο όσο και σε περίοικους που του απένειμαν τα εύσημα για τη διάνοιξη της Αλυκόβρυσης, πως θα γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, ζητώντας κατανόηση και υπομονή.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει στo protionline.gr πως προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή είναι η ασφάλεια των δημοτών: «Άκουσα με προσοχή τα αιτήματα του προέδρου, συζήτησα με κατοίκους της Αλυκόβρυσης, και είδα από κοντά όλα τα επίμαχα σημεία που χρήζουν προσοχής.
Η παραλία Αλυκής, αποτελεί το κόσμημα του Αιγίου και με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει ως δημοτική αρχή αλλά και αυτές που θα πάρουμε όπου χρειαστεί, έχουν στόχο η διέλευση των επισκεπτών να γίνεται με ασφάλεια, αναβαθμίζοντας συνολικά την εικόνα του δημοφιλούς προορισμού».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr