background img
banner
banner

Κρας τεστ εμβολίων – διασποράς

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ – ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ‘’ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ’’ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο μαζικός εμβολιασμός των δημοτών στην Αιγιάλεια, ενώ η αύξηση των ενδιαφερομένων στην διαδικασία είναι χαρακτηριστική, έπειτα και από το άνοιγμα ¨γραμμών εμβολιασμών¨ στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, με το σκεύασμα της “Pfizer” να πρωτοστατεί και πλέον… να ακολουθεί και αυτό το μονοδοσικό της “Johnson and Johnson” που ήδη χορηγείται.

Η συμμετοχή στην επιχείρηση ¨Ελευθερία¨ συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, ενώ οι τρεις εμβολιαστικές γραμμές που “τρέχουν” στο Γ.Ν.Α.Α. έδωσαν και την τριπλάσια… ώθηση στην όλη διαδικασία, καθώς από περίπου 70 έως 80 άτομα καθημερινά που λάμβαναν το εμβόλιο πριν από έναν μήνα, πλέον η “δυναμική” εκτοξεύεται σε πάνω από 250.

Μεγάλη η συμμετοχή και σταθερά ανοδική και η ζήτηση

Η επιστροφή της Αιγιάλειας στην ομαλότητα και την “covid free διαδικασία” έχει ήδη “αποφασιστεί” από τους ίδιους τους δημότες. Αυτό που ξεκάθαρα δείχνει η “χάρτα” της υγειονομικής εικόνας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν γοργά, όμως οι πιο ευαίσθητες ηλικίες (αυτές των 65 ετών και άνω) δεν έχουν ανταποκριθεί όσο θα έπρεπε στους εμβολιασμούς καθώς τα ποσοστά τους στην συμμετοχή της διαδικασίας δεν ξεπερνούν το 60%. Στον αντίποδα, όλες οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες απ’ άκρη σε άκρη στην Αιγιάλεια διαφαίνεται ότι… “δεν μασάνε” καθώς και στο Κέντρο Υγείας Ακράτας αλλά και στο Γ.Ν.Α.Α. η συμμετοχή είναι σταθερά ανοδική και η ζήτηση για την λήψη του φαρμάκου σε πολύ καλά επίπεδα και μεγάλη. Η καθημερινή αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών συνεχίζεται έστω και αν δεν δόθηκε ποτέ το “πράσινο φως” στο Κ.Υ. Αιγίου, καθώς δεν έχει χορηγηθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δεν προτιμήθηκε, ενώ ταυτόχρονα από την πλευρά των εμβολιαζόμενων προκύπτει ότι η υψηλή ποιότητα στην όλη διαδικασία και η προτίμηση στα σκευάσματα της “Pfizer” διατηρείται, σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία σκευάσματα από άλλες εταιρείες. Το Νοσοκομείο έχει φτάσει τους 6.000 εμβολισμούς μετά και την έλευση την περασμένη Τετάρτη του εμβολίου της “Johnson and Johnson”

Εμβόλια για όλα τα… γούστα

Στον… “αγώνα δρόμου” των κατοίκων του δήμου, των επιχειρήσεων αλλά και όλων ανεξαιρέτως των κλάδων της ¨δυνατής οικονομίας¨ η τοπική κοινωνία έχει σαν στόχο να χτιστεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στην απερχόμενη επιδημία του κορωνοϊού, εν όψει μάλιστα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι γιατροί των ιδιωτικών και δημοσίων ιατρείων, συνεχίζουν με αυταπάρνηση το έργο τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα εμβόλια κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί σε τοπικό επίπεδο, οι διαθέσιμες εταιρείες είναι τέσσερις και ενδέχεται έγκριση από τον ΕΟΦ και για μία πέμπτη εταιρεία στις αρχές του ερχόμενου μήνα, ενώ πρόσβαση στα εμβόλια υπάρχει σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό (ακόμα και στην ηλικιακή ομάδα των 18 και άνω που πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα, προφανώς κι αυτή το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου). Προς το παρόν, όλοι οι Αιγιαλείς άνω των 30 ετών μπορούν να δηλώνουν στην πλατφόρμα του υπουργείου το ενδιαφέρον τους να εμβολιαστούν. Τέλος να σημειωθεί ότι, μεμονωμένο περιστατικό που είχε σημειωθεί πριν τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα για θρόμβωση και ένα δεύτερο περιστατικό επικινδυνότητας έπειτα από τον εμβολιασμό τους, δεν έχουν αναφερθεί επιπλοκές, ενώ τα τέσσερα σκευάσματα που γίνονται στους μαζικούς εμβολιασμούς αφορούν τις εταιρείες Modernas, Pfizer, AstraZeneka και Johnson – Johnson.

Καρβέλης: «Η γειτονική Αιτωλοακαρνανία πρέπει  να μας γίνει… μάθημα»

Μιλώντας στο protionline.gr  ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης και ερωτώμενος για το ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Αιγιάλεια τις τελευταίες ημέρες, τονίζει: «Δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της… ¨λαίλαπας¨ που ονομάζεται κορωνοϊός. Δεν πρέπει να υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός και φυσικά, δεν χρειάζεται επουδενί να θεωρήσουμε ότι ¨τελειώσαμε¨ με όλο αυτό, επειδή υπάρχει και διαφαίνεται μια πτωτική σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αιγιάλεια. Το ιικό φορτίο στην γειτονική Αιτωλοακαρνανία, που βρίσκεται στο… ¨κόκκινο¨ πρέπει να γίνει και να είναι το καλύτερο παράδειγμα για εμάς, εδώ στην Αχαΐα.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ εντατικό ρυθμό και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και από την ανταπόκριση του κόσμου και από τα νούμερα των εμβολιασμένων που ολοένα αυξάνονται.
Όλες οι ηλικιακές ομάδες πάνω από 30 ετών είναι ¨ανοιχτές¨ στις επίσημες πλατφόρμες του υπουργείου και για τους Αιγιαλείς υπάρχουν τρία διαθέσιμα σκευάσματα εξίσου αξιόπιστα και αρκετά δραστικά, έγκυρα και αποτελεσματικά».

Σπηλιόπουλος: «Υπάρχει σύγχυση για τα τεστ και για το πότε ή ποιος το δικαιούται ανά δραστηριότητα»

Την ίδια στιγμή στα φαρμακεία της περιοχής τα “self test” και η ζήτησή τους καλά κρατεί, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αιγιάλειας να δηλώνει ότι πολύς κόσμος τις τελευταίες ημέρες, έχει ¨μπερδευτεί¨ σε ότι αφορά τον αριθμό των δωρεάν τεστ που δικαιούται ανά βδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ερωτώμενος ο κ. Σπηλιόπουλος για το πώς κυλά η διαδικασία και το ποια προβλήματα έχουν προκύψει τις τελευταίες στιγμές στα φαρμακεία (μη γνωρίζοντας τα συγκεντρωτικά στοιχεία ακόμα αφού δεν έχουν δοθεί από το κράτος) επισημαίνει: «Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες καθώς μια μερίδα κόσμου δεν ενημερώνεται εγκαίρως για τα τεστ και για το πότε και ποιος το δικαιούται ανά δραστηριότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να μην λαμβάνουν τα “self test” σε σωστό χρόνο, με αποτέλεσμα να τα αναζητεί στις εφημερίες των φαρμακείων. Αυτό έφερε μεγάλα προβλήματα μέσα στις γιορτές, αλλά παρατηρείται ακόμα και τώρα» ενώ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι «πολλοί συνάδελφοι φαρμακοποιοί έχουν μπερδευτεί, λόγω των συνεχών αλλαγών στις ανακοινώσεις του υπουργείου. Υπάρχει μια σχετική σύγχυση στο να ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζουμε ως φαρμακοποιοί, ώστε να βοηθούμε τον κόσμο της Αιγιάλειας σε όσα χρειάζεται».

Χόνδρος: «Οι απώλειές μας, δεν ξεπερνούν το 6% του συνόλου όσων θωρακίζονται»

Ερωτώμενος ο ιατρός κ. Χόνδρος για το πώς κύλησε η διαδικασία του εμβολιασμού του κόσμου στο Κ.Υ. Ακράτας και το ποια ήταν η εικόνα κατά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, αναφέρει στο protionline.gr: «Το εμβολιαστικό κέντρο της Ακράτας λειτουργεί 12 ώρες κάθε μέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα. Αυτό μας δίνει την ευελιξία να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μια αποτελεσματική και δυναμική εμβολιαστική μονάδα. Κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 70 ατόμων την ημέρα στα προγραμματισμένα ραντεβού, δεν προσέρχονται περίπου 3 με 4 άτομα. Αυτό σημαίνει πως οι ¨απώλειές μας¨ κατά την Μεγάλη Εβδομάδα για παράδειγμα, δεν ξεπερνούν το 6% του συνόλου. Τα 1980 άτομα που έχουμε εμβολιάσει μέχρι στιγμής είναι μια επιτυχία για το Κέντρο Υγείας και αν μη τι άλλο, αυτό το γεγονός χαρακτηρίζει τον κόσμο της Ανατολικής Αιγιάλειας ως υπεύθυνους πολίτες και πολύ συνειδητοποιημένους, ως προς το σκεύασμα της ¨AstraZeneka¨ και την αποτελεσματικότητά του. Συνεχίζουμε με ζήλο και επιθυμούμε να θωρακίσουμε όλους τους Αιγιαλείς με το εμβόλιο κατά του επιθετικού ιού του κορωνοϊού» καταλήγει να πει στo protionline.gr ο Γενικών Παθήσεων Γιατρός του Κέντρου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Υγείας της Ακράτας οι εμβολιασμοί που έγιναν ανά ημέρα, κατά την διάρκεια των εορτών ήταν: 26/04 προσήλθαν 25 άτομα, 27/04 προσήλθαν 35 άτομα, 28/04 προσήλθαν 58, ενώ την Μ. Πέμπτη 54 άτομα συνολικά. Στις 30 Απριλίου προσήλθαν 76 άτομα ενώ την επόμενη, προσήλθαν 58 άτομα για να εμβολιαστούν. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι προχθές Σάββατο, τα νούμερα των ατόμων ανά ημέρα που προσήλθαν στο Κ.Υ. ήταν 54, 76, 58, 75, 81, 77, ενώ στις 06/05 προσήλθαν 68 άτομα συνολικά. Τέλος τις δύο τελευταίες ημέρες η προσέλευση ήταν 70 και 69 άνθρωποι αντίστοιχα. Κάποια από αυτά τα άτομα πιθανώς να έχουν επαναπροσδιορίσει το κλεισμένο ραντάρ τους ή για κάποιον λόγο να έχουν ματαιώσει τη διαδικασία. Οι δε εμβολιασμοί των υγειονομικών και του ιατρικού προσωπικού σε ποσοστό, θεωρείται ότι ξεπερνά το 95% σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το protionline.gr.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr