background img
banner
banner

«Βροχή» τα πρόστιμα στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου

«ΧΤΕΝΙΣΑΝ» ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ COVID

Σάββατο, λίγο μετά τις 8.00 το πρωί, στην οδό Κανελλοπούλου, στην αρχή της λαϊκής αγοράς, κάνουν την εμφάνισή τους άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου καθώς και δημοτικοί αστυνομικοί. Ο κόσμος πολύς, κυρίως όμως στα προϊόντα κατανάλωσης και λιγότερο στα βιομηχανικά είδη. Παράνομοι μικροπωλητές τρέπονται σε φυγή από τους στενούς παράδρομους. Οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει.

Ώρα αργότερα, ο τελικός απολογισμός αναγράφει τη βεβαίωση 19 παραβάσεων… Από το «μικροσκόπιο» των αστυνομικών περνούν οι άδειες, η τήρηση των μέτρων που προβλέπει το πρωτόκολλο του covid-19, δηλαδή μάσκες και αποστάσεις και το εάν οι χώροι που καταλαμβάνουν οι πάγκοι είναι οι προβλεπόμενοι.

Ορατές παρατυπίες

Στο σημείο βρίσκεται και ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, ο οποίος αναφέρει στo protionline.gr: “Η επίσκεψη στην λαϊκή αγορά του Αιγίου έχει να κάνει με τη διαδικασία της τήρησης των κανόνων και των μέτρων στα υπαίθρια καταστήματα από τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται. Σε αυτό που επικεντρώνεται το κλιμάκιο, είναι στο αν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πάγκων και αν σε υγειονομικού επίπεδο όλα βαίνουν καλώς. Δυστυχώς, από προηγούμενες ημέρες της λειτουργίας ορισμένων καταστημάτων έχουν γίνει κάποιες παρατηρήσεις, κυρίως για παρατυπίες των νόμιμων εγγράφων που υποχρεούνται να έχουν οι επαγγελματίες, αλλά πρωτίστως για τα μέτρα που οφείλουν όλοι να ακολουθήσουν για τον κίνδυνο του κορωνοϊού και της διασποράς του. Παρόλο που αρχικά το κλιμάκιο ήρθε σήμερα εδώ με… “συμβουλευτικό” χαρακτήρα περισσότερο και δίχως να έχει την πρόθεση να… “γράψει”, εντούτοις βλέπουμε ότι κάποιοι μαγαζάτορες δεν τηρούν την διαδικασία όπως θα έπρεπε και υπάρχουν ορατές παρατυπίες. Η παρουσία της Δημοτικής Αρχής και της Δημοτικής Αστυνομίας στην λαϊκή αγορά είναι πάντα συμβουλευτικής υποστήριξης και χαρακτήρα, αλλά βέβαια, αν η Αστυνομία της πόλης η οποία είναι εδώ, βρει κάτι το παράνομο, δρα πιο δραστικά και με δική της πρωτοβουλία”.
Άλλωστε, ήταν εμφανής από την αρχή η πρόθεση της δημοτικής αρχής να μπει τάξη στη λαϊκή αγορά, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους συνεχείς ελέγχους και την παρουσία του δήμου κάθε Σάββατο στον χώρο.

Ζητήθηκαν έγγραφα, μετρήθηκαν αποστάσεις

Ο Αστυνομικός Γιώργος Βασιλάκος είναι αυτός που διενεργεί τους ελέγχους και θα επισημάνει στo protionline.gr: ΄΄Διεξάγεται ο καθιερωμένος έλεγχος στην λαϊκή αγορά προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η διαδικασία και η λειτουργία των καταστημάτων έχει αφενός τα απαραίτητα έγγραφα νομιμότητας, αφετέρου αν οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό τηρούνται βάσει του νόμου. Συμμετέχουν, εκτός από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου, η Δημοτική Αρχή μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου, της αρμόδιας προϊσταμένης του γραφείου για την τήρηση των κανόνων και η Δημοτική Αστυνομία με τρία άτομα δύναμη.

Ο έλεγχος έχει διπλό χαρακτήρα και ζητούνται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση παρεμπορίου ή παράνομων πράξεων και βεβαίως, για την χρήση μάσκας και την τήρηση του μη συγχρωτισμού, που επιβάλλεται από το υπουργείο και το κράτος΄΄.

Οι παραβάσεις

Σε κάποια σημεία διαπιστώνεται πως δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα στο ακέραιο. Κάποιοι πάγκοι έχουν εξαπλωθεί τόσο που κοντεύουν να… σμίξουν και η επιβολή προστίμων είναι αναπόφευκτη. Δεν λείπουν και οι εντάσεις, ιδίως στην περίπτωση επαγγελματία που απειλείται με αυτόφωρο. Τελικώς τα πνεύματα ηρεμούν.

Συνολικά, επιβάλλονται 2 πρόστιμα για παρεμπόριο εκτός χώρου λαϊκής αγοράς, 10 πρόστιμα σε εμπόρους χώρου εντός λαϊκής αγοράς, 4 πρόστιμα σε πολίτες για μη χρήση προστατευτικής μάσκας, ενώ βεβαιώνονται και 3 τροχονομικές παραβάσεις.

Οι νόμιμοι επαγγελματίες αποζητούν τους ελέγχους

Το Σωματείο Εργαζομένων και Επιχειρηματιών ένδυσης και βιομηχανικών προϊόντων Αχαΐας τάσσεται υπέρ της τήρησης των κανόνων στη λαϊκή. Παρών είναι ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Οικονομίδης, ο οποίος σημειώνει στo protionline.gr: ΄΄Οι έλεγχοι πρέπει να διεξάγονται, κι αυτό το ζητάμε ως επαγγελματίες. Επιδιώκουμε τη νομιμότητα και βεβαίως, θέλουμε να διεξάγεται η διαδικασία κάθε φορά με τα σωστά κριτήρια και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Το φαινόμενο της παρανομίας στη λαϊκή αγορά του Αιγίου είναι σε μηδενικό επίπεδο, όλοι οι καταναλωτές, όλοι οι μαγαζάτορες ακολουθούν πιστά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις νόμιμες διαδικασίες με τις άδειες και τα χαρτιά που απαιτούνται. Η Αστυνομία δίνει συχνά το “παρών” στον χώρο. Η Δημοτική Αστυνομία ελέγχει ανελλιπώς και κάθε Σάββατο τον περιβάλλοντα χώρο και την σωστή διεξαγωγή της αγοράς.

Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και συνήθως έχουν “φιλικό” χαρακτήρα, με συμβουλευτική διάθεση. Εμείς όμως, ως επαγγελματίες, έρθουν – δεν έρθουν για έλεγχο, δουλεύουμε πολύ συγκεκριμένα και νόμιμα και στα σίγουρα, αν υπάρχει κάποια παρατυπία, εμείς οι ίδιοι σαν Σύλλογος επεμβαίνουμε και γίνεται άμεση διευθέτηση.

Δεν υπάρχουν παράνομες άδειες στην λαϊκή αγορά, αν υπάρχουν παρατυπίες, αυτές αφορούν μόνο τις αποστάσεις ανάμεσα στους πάγκους και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ενδεχομένως δεν ακολουθούνται σε μεμονωμένες περιπτώσεις΄΄.

Περισσότερη κίνηση στα προϊόντα

Ερωτηθείς αναφορικά με την κίνηση, επισημαίνει: ΄΄Είμαστε στο τέλος της σεζόν και η λαϊκή αγορά παρουσιάζει μια μικρή πτώση σαν αγοραστική δύναμη. Διανύουμε μια ενδιάμεση περίοδο και βρισκόμαστε στην “μετάβαση” από το καλοκαιρινό ρούχο, στο φθινοπωρινό ή το χειμερινό. Η κίνηση σήμερα δεν είναι όπως τις προηγούμενες εβδομάδες, παρουσιάζει μια μικρή πτώση. Δυστυχώς, τα υπαίθρια καταστήματα ειδικά στον ρουχισμό δεν έχουν ιδιαίτερη δουλειά, τα οπωροκηπευτικά προϊόντα και τα λοιπά προϊόντα έχουν σαφώς μεγαλύτερη ζήτηση και πάνε καλύτερα απ’ τα βιομηχανικά. Ευελπιστούμε ότι το κλίμα θα αλλάξει προς το καλύτερο, τις επόμενες βδομάδες.

Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η λαϊκή αγορά της πόλης έχει και καλά προϊόντα και χαμηλές τιμές και βέβαια, την ποιότητα που απαιτείται σε κάθε περίπτωση, ώστε να μην “πετάξει” τα λεφτά του΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr