background img
banner
banner

Τουρισμός και μετάλλαξη… εκτόξευσαν τις νέες μολύνσεις

ΠΙΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Στο σημείο «μηδέν» ή, κατ’ άλλους, στη μεγαλύτερη έξαρσή της βρίσκεται η πανδημία στην Αιγιάλεια. Τα νέα κρούσματα covid-19 αυξάνονται μέρα με τη μέρα στην περιοχή, με τον ιό να δείχνει τα… δόντια του σε ντόπιους και επισκέπτες. Τα τριψήφια νούμερα νέων μολύνσεων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο για τον νομό με την άλλοτε «καθαρή» Αιγιάλεια να δείχνει πλέον αναλογικά πιο βεβαρημένη, ενώ και μόνο ο υπολογισμός των 2.000 ενεργών κρουσμάτων στην Αχαΐα ως τώρα τον Αύγουστο, μοιάζει να αγγίζει το πιο «εφιαλτικό σενάριο». Ή μήπως όχι; Από την άλλη, ο εμβολιασμός μοιάζει να ρίχνει ταχύτητες, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία αρχίζουν να πείθουν και τους διστακτικούς.

Τι δείχνουν οι έλεγχοι

Στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, από τον Δήμο Αιγιαλείας και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, πραγματοποιούνται πολύ συχνά πλέον δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid tests), με την προσέλευση να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Έτσι, το Σάββατο 21 Αυγούστου, από τις 09:00 έως και λίγο μετά τις 14:30 στο Διακοπτό (Σταθμός ΟΣΕ), πραγματοποιήθηκε μαζικός έλεγχος με μεγάλη προσέλευση κόσμου. Πραγματοποιήθηκαν 399 rapid tests και βρέθηκαν 18 θετικά (4.51%) που αφορούν σε 8 άνδρες και 10 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 25 έτη! Επίσης, την Κυριακή από τις 09:00 έως τις 14:30, στην πλατεία παραλίας Συλιβαινιωτίκων Ακράτας πραγματοποιήθηκαν 265 rapid tests και βρέθηκαν 3 θετικά.

Μεγάλος αριθμός τεστ διενεργούνται καθημερινά στα ιδιωτικά διαγωνιστικά κέντρα της περιοχής. Χαρακτηριστικά της διασποράς του ιού είναι τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας όπου σε ημερήσια βάση στα 100 μοριακά και rapid test βρίσκονταν κατά μέσο όρο 30 θετικά. Το αυξημένο νούμερο σε σχέση με τους μαζικούς ελέγχους σε κοινόχρηστους χώρους έχει να κάνει κυρίως με το ότι στα ιδιωτικά εργαστήρια απευθύνονται όσοι έχουν σαφείς ενδείξεις και όχι μόνο για προληπτικούς λόγους.

Προς 3.000 κρούσματα οδεύει ο νομός…

Την Κυριακή 22/8, οι νέες μολύνσεις στην Αχαΐα ανήλθαν σε 99, το Σάββατο σε 125 ενώ την Παρασκευή 132. Από αυτές, οι 33 αφορούσαν την Αιγιάλεια. Η Αχαΐα για τον μήνα Αύγουστο ξεπέρασε τα 2.000 κρούσματα. Πιο αναλυτικά τα κρούσματα στο σύνολο τους κατά τη διάρκεια του μήνα μέχρι και την Παρασκευή 20 Αυγούστου έφτασαν τα 2.081, γεγονός που δείχνει ότι οι μολύνσεις για την περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας θα ξεπεράσουν τα 2.600 με 2.800 έως το τέλος του Αυγούστου με δεδομένο ότι τα τριψήφια νούμερα από τον ΕΟΔΥ συνεχίζονται και δεν έχουν παύση. Το αρνητικό ρεκόρ του Αυγούστου για την Αχαΐα το κρατάει η 10η Αυγούστου με τα 167 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Τετάρτη της 18ης Αυγούστου με τα 150. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας για τους κατοίκους της Αχαΐας βρίσκεται εδώ και η ελπίδα των υγειονομικών αρχών που παρακολουθούν από κοντά τα θέματα της δημόσιας υγείας, είναι το διάστημα που διανύουμε να αντιστοιχεί στην κορύφωση του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν η ανησυχητική αυτή αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί με πάνω από 100 κρούσματα την ημέρα, τότε με μαθηματική ακρίβεια ο αριθμός των μολύνσεων μέχρι το τέλος του μήνα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 2.600 με 2.800 κρούσματα και να τείνει προς τα 3.000! Το σενάριο αυτό με δεδομένη την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και το γεγονός ότι ακόμα ο κόσμος δεν έχει επιστρέψει καν από τις διακοπές του, κάτι που σημαίνει ότι οι μετακινήσεις που αυξάνουν την διασπορά του ιού θα συνεχιστεί, αν και απευκταίο, συγκεντρώνει πλέον αρκετές πιθανότητες.

Προσοχή ζητά ο δήμαρχος Αιγιαλείας

Με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται επισήμως στην Αιγιάλεια τις τελευταίες ημέρες, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος εφιστά την προσοχή των δημοτών και των επισκεπτών της περιοχής, να παραμένουν προσεκτικοί και να τηρούν πάντα τα μέτρα προστασίας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι, που κυκλοφορούν και διασκεδάζουν πιο συχνά, θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε είδους συνωστισμό και να φορούν προστατευτική μάσκα όπου απαιτείται.  «Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Υπάρχει, διαδίδεται ταχύτατα και είναι επικίνδυνος. Ας φερθούμε με συνέπεια και ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας και στους γύρω μας» τονίζει ο κ. Καλογερόπουλος.

Την ίδια στιγμή, βεβαρημένη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Πάτρας στους θαλάμους και τις κλινικές covid, με το 87% των νοσηλευόμενων πασχόντων να είναι ανεμβολίαστοι. Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος, στην προσπάθειά του να πείσει τον ανεμβολίαστο πληθυσμό να εμβολιαστεί, κάνει γνωστό πως ΄΄οχτώ φορές περισσότερο κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι να παρουσιάσουν σοβαρή λοίμωξη από COVID-19 σε σχέση με όσους ήδη έχουν αναπτύξει ανοσία. Είναι πια η ώρα των αποφάσεων για τους διστακτικούς΄΄.

Rapid tests στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης» την Πέμπτη 26 Αυγούστου

Στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού και λόγω της έξαρσης της πανδημίας, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.) και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid tests), στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», την Πέμπτη 26 Αυγούστου, κατά τις ώρες 08:30 με 14:30, για το ευρύ κοινό.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr