background img
banner
banner

Ασφαλή τα εμβόλια και έναν μήνα μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ «ΘΟΡΥΒΟ» ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ ΛΗΓΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ COVID ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Το κλίμα ανασφάλειας που κάποιοι καλλιεργούν για τον εμβολιασμό των πολιτών ενάντια στον covid-19 ενέτεινε ο «θόρυβος» των τελευταίων ημερών ότι από το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Αιγίου έγιναν σε πολίτες ληγμένα εμβόλια. Από πλευράς υγειονομικών και Πολιτικής Προστασίας ωστόσο υπάρχει η διαβεβαίωση πως όλα τα σκευάσματα που χορηγήθηκαν και χορηγούνται είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά ως προς το να μειώσουν τα συμπτώματα και τις συνέπειες του ιού.

Η «πληροφορία» ότι υπάρχουν εμβόλια με ημερομηνία λήξης 30/11/2021 τα οποία χορηγήθηκαν έως και τις 2 Δεκεμβρίου, αναπαράχθηκε από τα σόσιαλ μίντια και πήρε τη μορφή… χαλασμένου τηλεφώνου, με τοποθετήσεις «ειδικών» που βιάστηκαν να εξάγουν συμπεράσματα, με τους αντιεμβολιαστές να χρησιμοποιούν το εν λόγω κλίμα για να επιβάλλουν αυτά που πιστεύουν.

Κι όλα αυτά ενώ υπάρχει μεγάλη τάση αύξησης της ζήτησης των εμβολιασμών, τόσο που από το τμήμα εμβολίων της Πολιτικής Προστασίας, μετέφεραν στο protionline.gr ότι υπάρχει τόση ζήτηση το τελευταίο διάστημα που αποκλείεται να είχαν… ξεμείνει εμβόλια και να παρήλθε η ημερομηνία τους χωρίς να χορηγηθούν.

Πολιτική Προστασία: ΄Κάθε σκεύασμα παρακολουθείται καθημερινά΄΄

Ειδικότερα, σε επικοινωνία τoυ protionline.gr με τους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τις καταγγελίες, επισημάνθηκαν τα εξής: ΄΄Οι αρμόδιοι φορείς και οι κατασκευαστικές εταιρείες λειτουργούν με μεγάλη σχολαστικότητα για το ζήτημα αυτό.

Οι υπεύθυνοι για αυτή την διαδικασία είναι σε εγρήγορση και παρακολουθούν καθημερινά κάθε σκεύασμα που καταφθάνει στο εκάστοτε εμβολιαστικό σημείο. Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας Pfizer είναι ότι στα καινούργια σκευάσματα, οι ημερομηνίες λήξης έχουν παραταθεί από τους 6 μήνες που ήταν αρχικά, στους 9. Και βέβαια, αυτά ελέγχονται διεξοδικά, όπως και όλα τα σκευάσματα τέτοιου είδους, πόσο μάλλον τα συγκεκριμένα που αφορούν τον covid-19΄΄.

Αποδέκτες ερωτημάτων οι εργαζόμενοι

Αποδέκτες των ερωτημάτων αλλά και της ανασφάλειας των πολιτών που είδαν «ημερομηνία λήξης 30/11/2021, έγιναν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Χάρη Σπηλιωτόπουλο να δέχεται ερωτήσεις και από μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας, λόγω της διάστασης που έλαβε το θέμα.

Πάντως, η διοίκηση του Σωματείου ζήτησε να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα ώστε να μην αναστατώνεται ο κόσμος χωρίς λόγο. Μάλιστα, έθεσαν το ζήτημα στον διοικητή του Νοσοκομείου και τον φαρμακοποιό οι οποίοι τους μετέφεραν πως υπάρχει οδηγία ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και ισχύουν ένα μήνα παραπάνω από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.
Κι ενώ οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου εξηγούσαν εκείνο το διάστημα ότι τα εμβόλια μπορούσαν να χορηγηθούν κανονικά ακόμα και έναν μήνα μετά την ημερομηνία λήξης, δηλαδή μέχρι τα τέλη του μήνα Δεκεμβρίου, κάποιοι δεν δέχτηκαν να εμβολιαστούν κι αυτός ήταν ο λόγος που οι εργαζόμενοι ζήτησαν να τοποθετηθεί επίσημος φορέας.

Σωτ. Κοίλιας: «Δεν χρειάζεται να υπάρχει καμία ανησυχία»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το θέμα στο Αίγιο έπαψε να υφίσταται στις 3 Δεκεμβρίου, όταν το νοσοκομείο παρέλαβε τη νέα παρτίδα των εμβολίων. Το ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι που έκαναν τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι θωρακισμένοι το ίδιο σωστά, όπως και οι υπόλοιποι που εμβολιάστηκαν. Ερωτηθείς από τo protionline.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας δήλωσε πως γνωρίζει το θέμα που είχε προκύψει την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο –όπως είπε – ‘‘δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία διότι δεν ήταν κάτι που έγινε εν αγνοία του προσωπικού και των υπευθύνων ή με δόλο. Αντιθέτως, υπάρχει οδηγία και η ανάλογη έγκριση του ΕΟΦ ότι τα εμβόλια ισχύουν για ένα μήνα μετά από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Είναι προφανές ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν όλο αυτό για τους δικούς τους σκοπούς, είναι όμως ελπιδοφόρο ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού είναι καθημερινά αυξανόμενοι΄΄.

Αναφορικά με το την αποτελεσματικότητα των εν λόγω σκευασμάτων, ο κ. Κοίλιας εξέφρασε με βεβαιότητα πως είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Επίσημη παράταση στην ημερομηνία λήξης των εμβολίων

Άλλωστε, η ίδια η Pfizer αλλά και οι επίσημες Αρχές, όπως ο ECDC, διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, με την εταιρεία μάλιστα να δίνει παράταση ενός μήνα στις ημερομηνίες λήξης των υπαρχόντων σκευασμάτων. Ειδικά στα καινούρια σκευάσματα, οι ημερομηνίες λήξης έχουν παραταθεί από τους 6 μήνες που ήταν αρχικά, στους 9.

Διευκρίνιση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν υπάρχει θέμα με την ημερομηνία λήξης τους. «Είναι πάγια τακτική, το ξέρουμε έτσι και αλλιώς, πάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μερικές μέρες μετά. Είναι ένα όριο ασφαλείας πολύ αυστηρό και ενδεικτικό. Δε σημαίνει ότι μετά θα είναι επικίνδυνο το εμβόλιο», δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. «Έγινε ένα θέμα που δεν υπήρχε» τόνισε ο καθηγητής.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr