background img
banner
banner

Κρίσιμη συνάντηση υπουργού Ανάπτυξης με βουλευτές σήμερα για το σταφιδικό

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΖΗΤΑ Η Π.Ε.Σ.

Οι προθέσεις του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά για το σταφιδικό ζήτημα πρόκειται να διαφανούν στη σημερινή συνάντησή του με τους βουλευτές της Πελοποννήσου, την ώρα που τα αγροτικά μπλόκα, μεταξύ των οποίων και το μπλόκο αγροτών της Αιγιάλειας, παραμένουν άκαμπτα και οι αγροτοσυνδικαλιστές ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σειρά στις συναντήσεις του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θα πάρει η Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών, ίσως την ερχόμενη εβδομάδα, που εμμένει στην πρόταση που υιοθέτησε την τελευταία ώρα ο προηγούμενος υπουργός, για συνέχιση της απορρόφησης των αποθεμάτων και επιπλέον 0,50 ευρώ για τον παραγωγό ανά κιλό σταφίδας που έχει παραδώσει.

Λήξη της προθεσμίας παράδοσης σταφίδας

Η επίσπευση των διαδικασιών κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, μια ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας παράδοσης σταφίδας (17 Φεβρουαρίου) για τον υπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης και η στάση που θα τηρήσουν οι Αχαιοί βουλευτές αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς άπαντες είναι γνώστες της κατάστασης, ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν έρθει σε αντιπαράθεση με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος, καθώς ήταν εκτεθειμένοι στην τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα έβλεπαν το δίκαιο του αιτήματος που επανειλημμένως και με κάθε τρόπο διατυπώθηκε από την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών. Μένει να φανεί αν μετά από τη σημερινή συνάντηση με τους βουλευτές, το υπουργείο θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο, δίνοντας μια νέα παράταση στην προθεσμία παράδοσης σταφίδας.

Σταυρόπουλος: Θέλω να πιστεύω πως ο νέος υπουργός θα υλοποιήσει την απόφαση που είχε ληφθεί

Ερωτηθείς από το protionline.gr για το θέμα, ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, επισήμανε: ΄΄Θεωρώ πως την ερχόμενη εβδομάδα ίσως έχουμε κι εμείς μία συνάντηση με τον νέο υπουργό, ωστόσο θα εκτιμήσουμε τη στάση του από τη συνάντησή του με τους βουλευτές. Ο προηγούμενος υπουργός ήταν αντίθετος με τα αιτήματα των αγροτών, στο τέλος όμως συμφώνησε. Θέλω να πιστεύω πως ο νέος υπουργός θα υλοποιήσει την απόφαση που είχε ληφθεί. Βέβαια πάντα υπάρχουν κύκλοι που μεθοδεύουν πτώση τιμών και αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της Ένωσης. Είναι αυτοί που θέλουν την Π.Ε.Σ. αδύναμη ώστε να μην μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση. Πλην όμως πιστεύω ότι ο νέος υπουργός θα πράξει το αυτονόητο, θα προχωρήσει στο δια ταύτα και θα επισπεύσει τις διαδικασίες΄΄. ΄΄Σε διαφορετική περίπτωση θα πάμε στη νέα σοδιά και θα είναι χειρότερα τα πράγματα, γεγονός που θα οδηγήσει το προϊόν σε κατάρρευση΄΄, κατέληξε ο κ. Σταυρόπουλος.

Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων οι αγρότες – Παίρνουν… σειρά για συναντήσεις

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η κινητοποίηση του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» που και το απόγευμα της Τρίτης 15/2 προχώρησε σε αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού στο ύψος του Μεγανίτη. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον νέο υπουργό προκειμένου να γίνει έναρξη της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με την οποία συντάσσεται ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, ξεκινά σήμερα κύκλο συναντήσεων με πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων.

Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων αναφέρει: «Υλοποιώντας την απόφαση της πανελλαδικής συνάντησης των μπλόκων στην  Νίκαια, προσπαθούμε να κλείσουμε συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στο οποίο να θέσουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε και να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις. Είμαστε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά για αυτό τον σκοπό χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί η συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αποστείλαμε επίσημα πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα την οποία παραθέτουμε παρακάτω προς γνώση όλων. Μέχρι στιγμής έχει απαντήσει θετικά ο κ. Κουτσούμπας ο οποίος θα επισκεφτεί το μπλόκο Λιβαδειάς την Τετάρτη 1 το μεσημέρι και εν συνεχεία το μπλόκο Νίκαιας στις 5 το απόγευμα. Περιμένουμε την επίσημη απάντηση και από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς».

Οι διεκδικήσεις που θέτει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων στην πρόσκλησή της για συναντήσεις, είναι: – Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. – Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.α.), καθώς και  αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% της ζημιάς από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις. – Τιμές για τα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr