background img
banner
banner

Εξαγγελίες Ξανθού από το Αίγιο

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑΡΧΗ – ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΔ. ΞΑΝΘΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το στίγμα για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την Υγεία, προσδιόρισε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου επισκεπτόμενος την Αιγιάλεια, ο Τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός, εστιάζοντας στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα νοσοκομείων και κέντρων υγείας και στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο πρώην υπουργός Υγείας άκουσε με προσοχή τα λεγόμενα εκπροσώπων των εργαζομένων και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα ασκήσει πιέσεις προς την κυβέρνηση ώστε να βρεθούν λύσεις τόσο για τα χρόνια προβλήματα όσο και γι’ αυτά που πιέζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας της πανδημίας.

Η περιοδεία του κ. Ξανθού στην Αχαΐα είχε ως αφετηρία το Κέντρο Υγείας Ακράτας όπου συνομίλησε με γιατρούς και εργαζόμενους. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Αιγίου όπου ομοίως είχε συνεργασία με τους υπεύθυνους. Επόμενος, και κύριος για την Αιγιάλεια, σταθμός του ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Ο.Μ. Αιγίου) εκεί όπου βρέθηκε συνοδευόμενος από τη βουλευτή Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου τον Γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης Ακη Μουρίκη και στελέχη του κόμματος και έγινε δεκτός από εργαζόμενους, με τους οποίους ανέπτυξε μία εποικοδομητική συζήτηση. Μάλιστα, τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν.Α.Α. «Ασκληπιός», του παρέδωσαν υπόμνημα μέσω του οποίου παρουσιάζεται η εικόνα του νοσοκομείου σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις που παρουσιάζει, ενώ επισημαίνονται και τα αιτήματα των εργαζομένων.

 

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αιγίου

Στη συνάντηση, τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χάρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος, αναφερόμενος στα προβλήματα της τοπικής νοσηλευτικής μονάδας, είπε πως ΄΄πριν ένα εξάμηνο σταμάτησε να λειτουργεί η καρδιολογική κλινική καθώς δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού κι έτσι επήλθε αναστολή΄΄. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, ΄΄κυριαρχεί το ιατρικό προσωπικό αλλά χρειαζόμαστε και νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και διοικητικό. Τώρα πήραμε έναν επικουρικό και μπορεί να λειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος, όμως δεν έχουμε τραυματιοφορείς να μεταφέρονται οι ασθενείς΄΄.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε και στις αναστολές λόγω έλλειψης εμβολιασμού, λέγοντας: ΄΄Δεν ξέρουμε αν θα δοθεί παράταση ή από 1η Απριλίου θα είναι σε καθεστώς απόλυσης. Είναι ένα κομμάτι που επιβαρύνει το νοσοκομείο από άποψη ιατρικού προσωπικού΄΄.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους στους 27 συμβασιούχους αορίστου χρόνου που καλύπτουν καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση και δεν ξέρουν αν θα ισχύσουν τα όσα λέγονται για μικρή παράταση ή θα απολυθούν στις 31 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, ΄΄η επόμενη κίνηση, όπως ακούγεται, από το νέο νομοσχέδιο είναι να αναλάβουν εργολάβοι, με κόστος από 30% έως 50% πάνω για το υπουργείο. Μιλάμε για εργασιακό μεσαίωνα και χαρτζιλίκι για τους εργολάβους΄΄. Επίσης, αναφέρθηκε και στους συμβασιούχους – ομήρους παρατάσεων τονίζοντας πως από τους 16.000 θα προκηρυχθούν 4.000 θέσεις και παράλληλα με τα ίδια μόρια με αυτούς που δούλεψαν στον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη θέσπισης επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας τονίζοντας πως ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε. ΄΄Όσοι νόσησαν από covid ζητάμε να λογίζεται σαν εργατικό ατύχημα. Έχουμε αρκετό ιατρικό εξοπλισμό αλλά έχουμε πρόβλημα στη στελέχωση. Διακηρύσσεται ότι θα μπουν τα απογευματινά χειρουργεία με ιδιωτικοποίηση. Εμείς ζητάμε αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία κι όχι ιδιωτικοποίηση΄΄, πρόσθεσε.

Ο γραμματέας του Σωματείου Παναγιώτης Φράγκος σχολίασε τα όσα μεταφέρθηκαν ως απάντηση του υπουργού Υγείας σε επίκαιρη ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου, λέγοντας πως ΄΄ο υπουργός είπε πως έχουν το δικαίωμα οι διοικήσεις να εξετάσουν τη συμφερότερη οδό σε ό,τι αφορά το έργο σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας, όμως επί του πρακτέου δεν γίνεται χωρίς εγκύκλιο. Οι διοικητικοί παράγοντες εκτελούν εγκυκλίους και νόμους. Ακόμη δεν έχει έρθει η εγκύκλιος του τριμήνου ούτε αυτή που θα δίνει το δικαίωμα να πάμε σε διαγωνισμό ΣΟΧ. Ο διοικητής έχει την πρόθεση να το κάνει αλλά δεν καλύπτεται΄΄. Η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε πως ο υπουργός ζήτησε να του στείλουν οι διοικητές οικονομική μελέτη ότι είναι συμφερότερη η λύση των ΣΟΧ, ενώ ο κ. Φράγκος ζήτησε από τον Τομέαρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματος για το εάν τους θέλουν ΣΟΧ ή αορίστου. Εκπρόσωπος των εργαζομένων ΣΟΧ είπε πως όταν απευθύνθηκε στο ΚΚΕ ο βουλευτής κ. Καραθανασόπουλος του έκανε γνωστό πως έφεραν στη Βουλή το σχέδιο προς ψήφιση για να γίνουν αορίστου και ότι καταψηφίστηκε από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζήτησε απαντήσεις για το εάν θα πρέπει να κινηθούν προς τη νομική οδό.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέφεραν τις πρόσκαιρες λύσεις που δόθηκαν όταν υπήρξε πρόβλημα με το εφημεριακό καθεστώς όταν και δημιουργήθηκαν εντάσεις και παράπονα ότι αποδυναμώθηκε ο πρωτοβάθμιος τομέας. Όπως είπαν, μία πρόταση των γιατρών ήταν, επειδή τα ΤΕΠ δεν είναι αυτόνομο τμήμα στα περιφερειακά νοσοκομεία, να μειωθεί ο αριθμός των κλινών ώστε να δημιουργηθεί ΤΕΠ στο Αίγιο με κίνητρα στους γιατρούς, τονίζοντας πως πρέπει πρωτίστως να τροποποιηθεί ο οργανισμός.

Παραμονή συμβασιούχων, κίνητρα πρόσληψης ιατρών, αναπλήρωση συνταξιοδοτούμενων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού…

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός, αφού έκρινε πολύ σημαντικές τις επαφές του με τους εργαζόμενους, είπε πως τα δημόσια νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές απέδειξαν την αξία τους σε αυτή την πανδημία και επισήμανε πως ΄΄η συζήτηση πρέπει να στρέφεται στο πώς θα ενταχθούν οι ανάγκες σε ένα νέο σχέδιο αναβάθμισης του δημοσίου συστήματος Υγείας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστούν οι κρίσιμες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Με τα κτίρια και τα μηχανήματα μπορεί να πει κανείς ότι μπορεί να βρίσκει λύσεις. Άλλωστε υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμισή τους. Αν όμως δεν υπάρχει προσωπικό όλα αυτά μένουν στον αέρα. Και δυστυχώς σήμερα έχουμε στο ΕΣΥ αναξιοποίητες υποδομές΄΄.

Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να γίνει, σημείωσε: ΄΄Να βρεθεί νομικά και συνταγματικά μία λύση για να παραμείνουν όλοι οι συμβασιούχοι και επικουρικοί ιατροί και λοιπό προσωπικό. Το έχουμε πει στην κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό αλλά δεν το υιοθετεί. Οι περισσότεροι από αυτούς αντιστοιχίζονται σε οργανικέ θέσεις ή όπου δεν υπάρχουν μπορούν να συσταθούν. Μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και προσφοράς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να χαθεί μαζικά αυτό το προσωπικό. Είναι και δίκαιο και ηθική επιβεβλημένο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση, να δοθεί προοπτική μόνιμης εργασίας. Το δεύτερο, το οποίο το αναφέραμε και στα Κέντρα Υγείας που πήγαμε, είναι να θεσμοθετηθεί ένας οργανισμός ώστε να αναπληρώνονται όσοι συνταξιοδοτούνται εγκαίρως, με μία πιο ευέλικτη διαδικασία από αυτή του ΑΣΕΠ.

Αυτό θα δώσει μία σταθερότητα, είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να υλοποιηθεί, χωρίς να υπάρχει αναλογία αποχωρούντων προς προσλαμβανόμενους όπως παλιότερα. Να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις μόνιμες, εκεί που η πανδημία ανέδειξε τα κενά. Δηλαδή στην πρωτοβάθμια, την επείγουσα ιατρική, τα εργαστήρια των νοσοκομείων, τα χειρουργεία και τις δομές αποκατάστασης. Όλα αυτά για να έχουν νόημα χρειάζονται κίνητρα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές με αυξήσεις μισθών λόγω των συνθηκών. Τώρα είναι η ώρα αυτό να αντιμετωπιστεί ως μία ανταπόδοση από την πλευρά της πολιτείας. Νέο πλαίσιο κινήτρων για να ξαναγίνει ξανά το ΕΣΥ ελκυστικό για νέους γιατρούς. Όσο δεν γίνεται, δομές περιφερειακές που είχαν ούτως ή άλλως προβλήματα πλέον δεν θα λειτουργούν όπως πρέπει και θα επέλθουν απαξίωση και ιδιωτικός τομέας. Για να βελτιωθούν οι συνθήκες στο Γ.Ν.Α.Α. πρέπει να γίνει συνδυασμός όλων, διότι μαγική λύση δεν υπάρχει΄΄.

Η πρόταση για εργαζόμενους σε αναστολή και ΣΟΧ

Για τα επιμέρους θέματα, είπε πως ΄΄πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με τις αναστολές, δεν διανοούμαστε να απολυθούν άνθρωποι κι ας επιμένουν να μην εμβολιάζονται. Αυτό είναι ανατροπή του κράτους δικαίου. Να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας αυξημένου επιδημιολογικού ελέγχου. Για τους συμβασιούχους δεν γίνεται να φύγουν. θα καταρρεύσει το σύμπαν. Για τους ΣΟΧ εμείς καταφέραμε να διώξουμε τους εργολάβους κάνοντας αποϊδιωτικοποίηση στα νοσοκομεία. Οι ΣΟΧ ήταν το πρώτο εργασιακό βήμα, δυστυχώς η πολιτική λογική της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει το καθεστώς των εργολάβων. Το πρώτο μέτωπο είναι να μην γυρίσει ο εργολάβος. Η πρόταση που έχουμε επεξεργαστεί λέει παράταση ως τα τέλη του χρόνου κι όχι ένα τρίμηνο που είπε ο κ. Πλεύρης μέχρι να αποδειχθεί τι είναι συμφερότερο. Και μέχρι τέλος του χρόνου να γίνουν διαγωνισμοί συμβάσεων όπου το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα να πάρει τριπλάσιο μπόνους πρόσληψης γιατί έχουν υπηρετήσει στην πανδημία. Δεν συζητάμε σε αυτή τη φάση για μονιμοποίηση γιατί δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις. Όταν προβλεφθούν θα το συζητήσουμε. Και βέβαια να καλύψουμε τα υπόλοιπα κενά. Να περιφρουρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος κι από τους εργολάβους κι άλλων υπηρεσιών που είναι έτοιμοι…΄΄. Αποσαφήνισε τέλος πως ΄΄το ΚΚΕ δεν έφερε νομοσχέδιο αλλά μία τροπολογία που δεν μπήκε σε ψηφοφορία από την κυβέρνηση΄΄, ενώ για το εάν πρέπει οι ΣΟΧ να κινηθούν δικαστικά, είπε: ΄΄Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι δικαστικής δικαίωσης. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς πίεση της πολιτείας όμως αφορούν τους προσφεύγοντες και όχι το σύνολο. Μην περιμένετε σπουδαία πράγματα από αυτό τον τρόπο΄΄.

Το υπόμνημα που επέδωσε το Σωματείο «Ασκληπιός»

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων, τονίζονται τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το 2010 με τα μνημόνια τα προβλήματα αυτά αφενός έχουν γίνει πάγια και σοβαρά και αφετέρου τείνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα να χειροτερεύουν με κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας. Λόγοι συγκυριών, συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων, αναστολών ανεμβολίαστων εργαζομένων, και λήξη συμβάσεων εργαζομένων δημιουργούν ένα ΄΄κοκτέιλ΄΄ προβλημάτων. Συγκεκριμένα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για: Την έλλειψη Ιατρικού προσωπικού, Την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, Την έλλειψη Παραιατρικού προσωπικού και Χειριστών ιατρικών μηχανημάτων, Την έλλειψη Διοικητικού προσωπικού, Την έλλειψη Τεχνικού προσωπικού, Την λήξη των συμβάσεων εργαζομένων ΣΟΧ στις 31/03/2022, Τις αναστολές του ανεμβολίαστου  προσωπικού και λήξη της προθεσμίας εμβολιασμού την 31/03/2022, Την ένταξη των υγειονομικών υπαλλήλων στα ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ, Ξυλοδαρμούς συναδέλφων ( ιατρών, προσωπικού φύλαξης) από συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα (κατά την άσκηση των καθηκόντων τους).

Εκείνο όμως που απασχολεί έντονα αυτή την στιγμή το σωματείο μας,  είναι η λήξη των συμβάσεων 27 εργαζομένων (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) με το καθεστώς των ΣΟΧ την 31/03/2022. Αυτό που γνωρίζουμε επίσημα αυτή την στιγμή είναι ότι σε 15 μέρες, καθώς θα λήξουν οι συμβάσεις οι εν λόγω υπηρεσίες θα ανατεθούν σε εργολάβους. Ως σωματείο εργαζομένων συμπαραστεκόμαστε με ενσυναίσθηση στην αγωνία των συναδέλφων που κινδυνεύει η εργασία  τους και  δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρων η πρόθεση του υπουργείου να δοθούν οι υπηρεσίες αυτές σε εργολαβικές εταιρείες. Επανειλημμένως έχει αποδειχθεί ( με οικονομοτεχνικές μελέτες ) που έχουν πραγματοποιηθεί από τα νοσοκομεία, ότι αφενός οικονομικά είναι πιο συμφέρουσες οι υπηρεσίες αυτές όταν καλύπτονται από εργαζόμενους που έχουν συνάψει συμβάσεις ΣΟΧ με το νοσοκομείο, αφετέρου με τον τρόπο αυτό οι αμοιβές προς τους εργαζόμενους είναι αυτές που αρμόζουν στην εργασία που προσφέρουν καθώς αμείβονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα (βασικός μισθός, επίδομα τέκνων, νυχτερινά, αμοιβή των αργιών, των Κυριακών κ.λπ.)».

Το σωματείο ζητά: Να αναγνωριστούν οι υπεράνθρωπες προσπάθειές τους (έμπρακτα). Δεν αρκούν μόνο τα ‘’κροκοδείλια δάκρυα’’ κάποιων κυβερνώντων όταν τους έχουν ανάγκη. Ζητούν, να μην εισέλθουν από την 1η Απριλίου 2022 εξωτερικοί συνεργάτες (εργολάβοι) στο Νοσοκομείο και αρχικά: Να ανανεωθούν οι εν λόγω συμβάσεις για τουλάχιστον ένα (1) έτος με το υφιστάμενο καθεστώς. Στο διάστημα αυτό να μεριμνήσει το Υπουργείο Υγείας είτε να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου (εφαρμόζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  C-760/18 απόφαση), είτε να δοθεί η δυνατότητα στις Διοικήσεις των νοσοκομείων με νομοθετική ρύθμιση να προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί με Διαδικασίες ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις των ειδικοτήτων αυτών (Καθαριότητα, Φύλαξη, Σίτιση) και αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων. Αυτή η διαδικασία δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει πραγματοποιηθεί και πραγματοποιείτε και σε άλλα υπουργεία και φορείς π.χ. Υπουργείο Μετανάστευσης, Δήμους, πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΕΠ, ΟΑΕΔ, ΔΕΗ και σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού υγείας θα εφαρμοστεί και στην πρόσληψη νοσηλευτών και ιατρών στα νοσοκομεία. Γιατί λοιπόν οι εν λόγω εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση να αντιμετωπίζονται με ένα άλλο πιο δυσμενές καθεστώς που εν τέλει δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο συμφέρων (δηλ. τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, και το υπουργείο υγείας), τους εργαζόμενους αλλά ούτε το κοινωνικό σύνολο.  Όλα τα παραπάνω ζητούμε να εκδοθεί εγκύκλιος ή νόμος που να τα προβλέπει και να αποσταλεί άμεσα στις Διοικήσεις των νοσοκομείων, καθότι ΔΕΝ αρκούν η 3μηνη παράταση και οι εξαγγελίες από τον αρμόδιο υπουργό. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι και οι διοικήσεις δεν μπορούν να εκτελέσουν εξαγγελίες από τα Twitter, το internet, τις εφημερίδες ή την βουλή.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου και το Υπουργείο Υγείας να εισακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων, προστατεύοντας την εργασιακή τους αξιοπρέπεια, τις σωστές συνθήκες εργασίας και αμοιβής αλλά και προωθώντας την εν γένει ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Αιγίου, το οποίο παρέχει άριστες και εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται από τους εργαζομένους στους νευραλγικούς τομείς σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr