background img
banner
banner

«Καζάνι που βράζει» η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή

ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΦΕΡΑΝ ΕΞΩΔΙΚΑ – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Η αλλαγή θέσεων στα κομμάτια δεν μπορεί να συνθέσει επιτυχώς το παζλ των μονάδων υγείας της περιοχής, με αποτέλεσμα δυσλειτουργίες, παραιτήσεις και έντονες αντιδράσεις που φτάνουν ως τον Εισαγγελέα. Αποτέλεσμα; Η δυσκολία εξυπηρέτησης του κόσμου και από τα μεγάλα νοσοκομεία λόγω δυστοκίας ως προς την κάλυψη των εφημεριών, αλλά και η αποδυνάμωση Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων.

Καταγγέλλουν ανισομερή κατανομή

Την ώρα που γιατροί από το Κέντρο Υγείας Ακράτας και Περιφερειακά Ιατρεία έστειλαν εξώδικο προς τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη, την 6η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων για τα οποία έχουν λάβει… φύλλο πορείας, το Συνδικαλιστικό Σωματείο Γενικών Ιατρών Ελλάδος ΣΥ.ΣΩ.ΓΕΝ.Ι.Α. διαμαρτύρεται προς τον υπουργό για μη συντονισμό Ειδικευομένων Γενικής Ιατρικής, κάνοντας λόγο για άνιση κατανομή των ειδικευομένων Γενικής Ιατρικής που ασκούνται στον Νομό Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν πως ΄΄ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Γενικής Ιατρικής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κατανομή των Γενικών Ιατρών, κατανέμει ανισομερώς τους ειδικευόμενους ως ακολούθως: 3 στο Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, όπου υπηρετούν 11 Γενικοί Ιατροί (ενημερωτικά, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι και Συντονιστής Εκπαίδευσης Γενικής Ιατρικής). Σύνολο Ιατρών: 14. 3 στο Κ.Υ. Κάτω Αχαΐας, όπου υπηρετούν 18 Γενικοί Ιατροί. Σύνολο Ιατρών: 21. Ουδείς στο Κ.Υ. Ακράτας, όπου λόγω μετακινήσεων 11 ιατρών, υπηρετούν μόνον 9 Γενικοί Ιατροί΄΄.

Καλούν δε τον υπουργό να υποδείξει στον Συντονιστή Εκπαίδευσης Γενικής Ιατρικής ότι αυτή η κατανομή δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των ειδικευομένων ούτε της ΠΦΥ στην Αιγιάλεια, η όποια έχει φτάσει σε οριακό σημείο, όπως αναφέρθηκε και στο χθεσινό δημοσίευμα του protionline.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), με αφορμή την παραίτηση της γιατρού του Π.Ι. Σελιανιτίκων.

Στην Εισαγγελέα για τις αναρρωτικές και τα κωλύματα…

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Γιώργος Παπαδόπουλος, έκανε αναφορά στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αιγίου καταγγέλλοντας στην ουσία τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας Ακράτας που, ενώ υπάρχει εντολή από την 1η Απριλίου να συμμετέχουν στο εφημεριακό πρόγραμμα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Αιγίου, (οι υπηρετούντες σε αυτό ιατροί δεν επαρκούν για την κάλυψη σε καθημερινή βάση των εφημεριών), δηλώνουν αναρρωτική άδεια ή κώλυμα.
Εν συνεχεία, η Εισαγγελέας ζήτησε από τον επιστημονικά υπεύθυνο του Κ.Υ. Ακράτας Σπύρο Μάρκου, όπως συστήσει στους ιατρούς να λειτουργούν με σύνεση και να ασκούν τα καθήκοντά τους στο Γ.Ν.Α.Α.

Το ζητούμενο ωστόσο για τους γιατρούς του Κ.Υ. Ακράτας είναι να απαντηθεί γιατί στο Νοσοκομείο δεν είναι ασφαλής η εφημέρευση, προτιθέμενοι να ζητήσουν την άσκηση προκαταρκτικής εξέτασης, δεδομένου ότι για τις ανάγκες του Γ.Ν.Α.Α. έχουν «επιταχθεί» 15 γιατροί από τα Κ.Υ. Ακράτας και Ερυμάνθειας, ενώ τελευταία εκδόθηκε πρόγραμμα εφημεριών στο Νοσοκομείο Αιγίου για τρεις ακόμη ιατρούς του Κ.Υ. Ακράτας. Αναφέρουν ακόμη ότι οι Γενικοί Ιατροί δεν μπορούν να καλύψουν νοσοκομειακές ελλείψεις (Παθολογικά, Εξωτερικά Ιατρεία) την ώρα που οι κάτοικοι των χωριών παραμένουν χωρίς κάλυψη.

Σπ. Μάρκου: ΄΄Μήπως είναι καιρός να συνεισφέρουν και τα άλλα Κέντρα Υγείας του Νομού τουλάχιστον στο Κ.Υ. Ακράτας;΄΄

Εν τω μεταξύ, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα του protionline.gr ο κ. Μάρκου, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συνδικαλιστικού Σωματείου Γενικών Ιατρών Ελλάδος, επισήμανε τα εξής: ΄΄Σχετικά με το αποκαλυπτικό άρθρο σας με τίτλο «Με το ένα πόδι … στην έξοδο» θα ήθελα να προσθέσω τα εξής. Το γαϊτανάκι των μετακινήσεων των γενικών γιατρών στα ΤΕΠ νοσοκομείων άρχισε από την προηγούμενη κυβέρνηση με την εγκύκλιο Γ.Π.οικ.7760/02.02.2016 του κ. Ξανθού και την Υπουργική Απόφαση Α3α/οικ. 38643/01.06.2017 του κ. Πολάκη. «Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η απουσία αντίδρασης της Δημοτικής Αρχής, η οποία έσπευσε να οργανώσει ολόκληρη φιέστα για τα προβλήματα του νοσοκομείου, αγνοώντας εντελώς τα προβλήματα του Κ.Υ. Ακράτας. Επαναλαμβάνω ότι στο νοσοκομείο Αιγίου έχουν μετακινηθεί για αποκλειστική εφημέρευση επτά (7) γιατροί και τέσσερις (4) στο Γ.Ν. Πατρών. Άλλοι 8 (οκτώ) γιατροί συνεισφέρουν με 2 εφημερίες έκαστος, πέραν των εφημεριών που κάνουν στο Κ.Υ. Ακράτας.

Μήπως είναι καιρός να συνεισφέρουν τον «οβολό» τους και τα άλλα Κέντρα Υγείας του Νομού – με πληθώρα γιατρών – αν όχι στο νοσοκομείο τουλάχιστον στο Κ.Υ. Ακράτας;΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr