background img
banner
banner

Μη επιστρεπτέα βοήθεια αλλά… μικρή

ΘΑ «ΠΕΣΟΥΝ» ΜΟΛΙΣ 860.600 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑ COVID ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Για άλλους μικρή αλλά τονωτική «ένεση» ρευστότητας και για άλλους… «παρηγοριά στον άρρωστο», η χρηματοδοτική ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, όπως και να έχει, αποτελεί οικονομική βοήθεια που δεν θα επιστραφεί.

Συνολικά φέρνει στην τοπική οικονομία της Αιγιάλειας 860.600 ευρώ, επιδοτώντας 279 επιχειρήσεις επί συνόλου 4.647 επιχειρήσεων σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Υπάρχουν ωστόσο και αυτές που έμειναν εκτός και από την επιστρεπτέα αλλά και από τη δεύτερη παροχή ρευστότητας…

Μικρό στήριγμα για τους επαγγελματίες

Η δράση αφορά την «Παροχή ρευστότητας σε Επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα που επλήγησαν από την πανδημία» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τη δράση ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, η οποία χρηματοδοτείται με 20 εκατ. ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 Η χρονική στιγμή μάλιστα που πιστώνονται τα χρήματα είναι κρίσιμη, διότι οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες καλούνται να χειριστούν και το ζήτημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που τείνει να αλλάξει άρδην τα δεδομένα και στην τοπική αγορά.

Βεβαίως, είναι σαφές πως τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να… σώσουν τις επιχειρήσεις, αποτελούν ωστόσο ένα στήριγμα, «ρίχνοντας» στις κατά τόπους αγορές της Δυτικής Ελλάδας, συνολικά 14 εκατ. ευρώ!

Τα χρήματα θα διανεμηθούν σε συνολικά 4.647 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας. Συνολικά δηλαδή θα μοιραστούν 14.549.300 ευρώ με το μεγαλύτερο ποσό που παίρνουν οι επιχειρήσεις να μην ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, 1.658 επιχειρήσεις θα μοιραστούν 8.290.000 ευρώ με την κάθε μία να παίρνει 5.000 ευρώ.

Τις 1.681 φθάνουν οι επιχειρήσεις που θα λάβουν ως ενίσχυση 3.000 ευρώ με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 5.039.500 ευρώ ενώ 867 θα μοιραστούν συνολικά 867.000 ευρώ με την κάθε μία να παίρνει 1.000 ευρώ.

Τέλος 352.000 ευρώ θα μοιραστούν 441 επιχειρήσεις με την κάθε μία να παίρνει ως ενίσχυση 800 ευρώ.

279 επιχειρήσεις οι δικαιούχοι στην περιοχή

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το protionline.gr το… κομμάτι της πίτας που αναλογεί στην Αιγιάλεια δεν είναι και τόσο μεγάλο. Συγκεκριμένα, 279 επιχειρήσεις της Αιγιάλειας θα λάβουν 860.600 ευρώ. Από αυτές, 22 επιχειρήσεις θα λάβουν από 800 ευρώ, δηλαδή συνολικά 17.600 ευρώ, 55 επιχειρήσεις από 1.000 ευρώ δηλαδή θα δοθούν 55.000 ευρώ, 111 από 3.000 ήτοι 333.000 ευρώ και 91 επιχειρήσεις από 5.000 δηλαδή 455.000 ευρώ.

Αρκετές είναι ωστόσο οι επιχειρήσεις που οι προτάσεις του απορρίφθηκαν. Στη Δυτική Ελλάδα αυτές είναι 1.057 επιχειρήσεις που απορρίφθηκαν με την αιτιολογία είτε έλλειψης πληρότητας φακέλου ή τυπικών προϋποθέσεων ή και τα δύο.

Τηλιγάδης: ‘’Ενίσχυση της ρευστότητας με χρήματα που δεν θα επιστραφούν’’

Μιλώντας στo protionline.gr ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και επικεφαλής της ΠΑΕΚ Αρίστος Τηλιγάδης είπε πως ΄΄σε κάθε περίπτωση η χρηματοδοτική ενίσχυση αποτελεί στήριξη για αρκετές επιχειρήσεις και ενισχύει τη ρευστότητα στην τοπική αγορά σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή, δηλαδή μετά τα επακόλουθα των μέτρων ενάντια στον covid αλλά και εν μέσω των ανατιμήσεων.

Πρόκειται για χρήματα που δεν θα επιστραφούν κι αυτό είναι θετικό. γνωρίζουμε πως δεν δίνουν λύσεις αλλά αποτελούν μία μικρή βοήθεια΄΄. Επιπλέον, σημείωσε: ΄΄Υπάρχουν μεν επιχειρήσεις που οι προτάσεις τους απορρίφθηκαν, ωστόσο είναι κι αυτές που παρά τις παροτρύνσεις μας, δεν είχαν καταθέσει καθόλου πρόταση κι αυτό ήταν λάθος διότι με ένα μικρό αντίτιμο στον λογιστή τους θα υπέβαλαν τα απαιτούμενα έγγραφα και μπορεί να ήταν «μέσα»΄΄.

Παπαδόπουλος: ‘’«Ψίχουλα» για το λιανεμπόριο της Αιγιάλειας’’

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, επισήμανε στo protionline.gr : ΄΄Είναι τόσο μεγάλο το πλήγμα για την τοπική οικονομία από τα μέτρα του covid που στην ουσία αυτή η επιχορήγηση δεν είναι τίποτε άλλο από «ασπιρίνη σε βαριά άρρωστο». Κι αυτό διότι εκεί που «πάσχει» η Αιγιάλεια είναι στο λιανεμπόριο που στην ουσία λαμβάνει «ψίχουλα». Είχαμε καταθέσει πρόταση για ισομερές μοίρασμα προς τις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν καθόλου επιστρεπτέα προκαταβολή ή έλαβαν ελάχιστα, προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οριζόντια. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και όπως φαίνεται επωφελούνται οι πιο «μεγάλοι», με τζίρους από 1 εκατ. ευρώ και πάνω. Οι κατεξοχήν εμπορικές επιχειρήσεις που εκπροσωπούν το λιανεμπόριο έμειναν εκτός και πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να έχουμε λουκέτα. Από όλους τους συναδέλφους του λιανεμπορίου, μας μεταφέρεται ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Εκτιμώ ότι θα έχουμε μία νέα γενιά νεόπτωχων. Ήδη πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος ενώ πασχίζουν να πληρώσουν τα ενοίκια΄΄.

΄΄Έχουμε 120.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει καθόλου βοήθεια παρότι επλήγησαν από τα μέτρα για την πανδημία και άλλες τόσες που έλαβαν ελάχιστα. Και αυτός ο κόσμος δεν μπαίνει καν στις μετρήσεις του κράτους΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος των εμπόρων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr