background img
banner
banner

Εκπτώσεις με σκεπτικισμό και αγωνία…

ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΤΖΙΡΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΩΣ ΤΩΡΑ

Εν μέσω της ασφυκτικής κατάστασης που δημιουργούν οι οικονομικές συνθήκες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, ξεκίνησαν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, οι θερινές εκπτώσεις.

Ο αισθητά μειωμένος τζίρος των επιχειρήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη θερινή περίοδο, σε συνάρτηση με τις αυξημένες υποχρεώσεις των καταναλωτών και τα πενιχρά εισοδήματα, δημιουργούν σκεπτικισμό στους εμπόρους αλλά και μικρές προσδοκίες για την εκπτωτική περίοδο που μόλις ξεκινά.

Την τραγική διάσταση των πραγμάτων δίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης Γιώργος Βαγενάς, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία: – Τζίρος επιχειρήσεων 60% κάτω από πέρυσι. – Κόστος εμπορευμάτων 150% πάνω από πέρυσι. – Χρέη Εφορίας έχουν πια το 80% των εμπόρων. – Χρέη στα ταμεία έχουν το 85% των εμπόρων. – Ηλεκτρική ενέργεια- ενοίκια στα ύψη.– Καταφθάνει και η επιστρεπτέα προκαταβολή και… ένας Θεός ξέρει θα συμβεί…

Ανάλογη και η άποψη του προέδρου του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπη Παπαδόπουλου, ο οποίος μιλώντας στo protionline.gr, ανέφερε: ΄΄Το πρώτο κύριο χαρακτηριστικό των ημερών είναι η κακή ψυχολογία του κόσμου, πράγμα που «περνά» και στους εμπόρους. Μέχρι στιγμής ο Ιούλιος δεν θεωρείται ένας καλός μήνας για τα δεδομένα της χρονικής στιγμής. Η αγορά είναι υποτονική με λιγοστές εξαιρέσεις, γεγονός που σχετίζεται με τη μη αυξημένη, όσο θα περιμέναμε, επισκεψιμότητα. Το αντίκτυπο της έλλειψης των 12 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που λείπουν από την τοπική οικονομία από τη σταφίδα, δεν θα μπορούσε να μην είναι αισθητό στην αγορά. Την ίδια ώρα, ήρθε και η εκρηκτική αύξηση του κόστους της ενέργειας και των καυσίμων να μας… βάλουν το μαχαίρι στον λαιμό. Πολλοί συνάδελφοι κάνουν λόγο για… θάνατο στην αγορά. Εκτιμώ πως πρέπει να περιμένουμε και τις εκπτώσεις για να βγάλουμε συμπεράσματα΄΄.

Το μεγάλο ζητούμενο…

΄΄Είναι σαφές ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν οι τζίροι. Όμως το μεγάλο ζητούμενο είναι τα έσοδα να είναι τόσα ώστε θα καλύψουν τα τεράστια «ανοίγματα» που δημιούργησαν στις επιχειρήσεις όλες αυτές οι απανωτές αρνητικές συγκυρίες. Και δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτό΄΄, τόνισε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Τα καταστήματα της περιοχής είναι πανέτοιμα για τις εκπτώσεις, ήδη οι συνάδελφοι έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους να ξεκινήσουν με πολύ καλές τιμές, διαθέτοντας ταυτόχρονα ποιοτικά προϊόντα. Αυτή η αγορά αξίζει τη στήριξή μας. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει προβλήματα. Ότι οι τιμές της βενζίνης και του ρεύματος έχουν καθηλώσει τα νοικοκυριά και η αγοραστική δυνατότητα έχει περιοριστεί κατά πολύ. Όμως απευθύνουμε έκκληση προς ντόπιους και επισκέπτες, ό,τι ψώνια, ό,τι αγορές προτίθενται να κάνουν, να επιλέξουν τα τοπικά καταστήματα, τα οποία ούτως ή άλλως δεν υστερούν σε τίποτα. Οφείλουμε να στηρίξουμε την αγορά μας και να βοηθήσουμε τα εμπορικά καταστήματα να ορθοποδήσουν΄΄.

Καταβολή της επιστρεπτέας από 29 Ιουλίου

Τέλος, μίλησε και για την υποχρέωση καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής, τονίζοντας ωστόσο πως δεν αφορά μεγάλο αριθμό εμπορικών. Όπως είπε, ΄΄παρότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι θα χαριστούν, τελικώς οι επαγγελματίες καλούνται να τις εξοφλήσουν και είναι απορίας άξιο το πόσοι δύνανται να το πράξουν΄΄…

Για το θέμα της καταβολής των επιστρεπτέων ρωτήθηκε από τo protionline.gr και ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επικεφαλής της ΠΑΕΚ Αρίστος Τηλιγάδης, τονίζοντας πως ΄΄είναι γεγονός ότι είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης να διαγραφούν οι επιστρεπτέες που δόθηκαν για τα μέτρα του covid, πλην όμως, όπως μας μεταφέρθηκε από το υπουργείο, η λήψη μέτρων ενάντια στην ενεργειακή κρίση, δεν κατέστησε εφικτό το να διαγραφούν. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα 8,5 δις που δόθηκαν, τα 2,5 δις είναι απαιτητά. Επίσης, η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ή εναλλακτικά δυνατότητας εφάπαξ καταβολής αυτού με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού μετατέθηκε την 29 η Ιουλίου.
Ακόμη αυξήθηκαν οι δόσεις για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης σε 96 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι πλέον άτοκες΄΄.

΄΄Στην περίπτωση της εφάπαξ επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού μέχρι και την 29 η Ιουλίου, το ποσό της έκπτωσης του 15% προσαυξάνει το μη επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης το οποίο είναι αφορολόγητο, ενώ το ποσό της επιστροφής μειώνει το χορηγηθέν ποσό της ενίσχυσης και εφόσον η ενίσχυση έχει χορηγηθεί, είτε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, είτε βάσει του Κανονισμού de minimis, δεν συνυπολογίζεται εφεξής στο όριο σώρευσης΄΄, πρόσθεσε ο κ. Τηλιγάδης.

Αναφορικά με την κατάσταση των επαγγελματιών της περιοχής και το κατά πόσον μπορούν να αντεπεξέλθουν, είπε: ΄΄Οι δυσκολίες είναι γνωστές, δυστυχώς υπάρχουν και σε αυτό συντέλεσαν πολλές αρνητικές συγκυρίες μαζί. Ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο κάτι άρχισε να… κινείται ως προς την επισκεψιμότητα της περιοχής και ελπίζουμε κι αυτό να βοηθήσει ώστε να εξισορροπηθεί κάπως η κατάσταση΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr