background img
banner
banner

ΜΑΡΙΑΝΤΑ ΛΑΜΠΟΥ: Έκανε περήφανη την χώρα και την Αιγιάλεια

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η 10ΧΡΟΝΗ ΣΚΑΚΙΣΤΡΙΑ

Στα ουράνια μας ανέβασε από το βράδυ της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου η τεράστια επιτυχία της Μαριάντας Λάμπου στο σκάκι. Η εγγονή του γνωστού Αιγιώτη Λυκειάρχη Στυλιανού Τσαγκαράκη, συνέχισε τις πρωτιές της αυτή τη φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Με 8 νίκες και μια ισοπαλία άφησε στην …πλάτη της 65 σκακίστριες από 30 Ευρωπαϊκές χώρες.

Ανάμεσα στους συνοδούς της στην Αττάλεια της Τουρκίας και οι γονείς της Χαράλαμπος και Αναστασία Λάμπου – Τσαγκαράκη, οι οποίοι έζησαν μεγάλες στιγμές και συγκινήσεις που ακόμα κρατούν.

Αναστασία Λάμπου: «Για να φτάσεις στην κορυφή πρέπει να θυσιάσεις πολλά πράγματα»

Το protionline.gr έδωσε πάρα πολλά συγχαρητήρια για την τεράστια αυτή Πανευρωπαϊκή διάκριση της Μαριάντας, που έφερε την χώρα μας στην κορυφή σε μια ακόμα διοργάνωση, γεμίζοντας υπερηφάνεια την πόλη μας. Η μητέρα της Αναστασία Λάμπου – Τσαγκαράκη, μίλησε αποκλειστικά στo protionline.gr για την μεγάλη αυτή διάκριση και πως μπορεί ένα παιδί να την κατακτήσει:
«Για να φτάσεις στην κορυφή πρέπει να θυσιάσεις πολλά πράγματα. Φυσικά αν το παιδί το θέλει. Από μας χρειάζεται αγάπη, στήριξη και πίστη στις επιτυχίες του.
Ποτέ αρνητική κριτική σε τυχόν άσχημα αποτελέσματα, αφού το παιδί έχει ανάγκη ισχυρά εσωτερικά αποθέματα για να πετύχει τον στόχο του.»

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάσει μαθήματα και πρωταθλητισμό στο σκάκι;
«Για την Μαριάντα είναι εύκολο, είναι πρώτη στο σχολείο, πραγματικά το λατρεύει και δείχνει ότι μπορεί να να λειτουργεί και στα δυο με επιτυχία. Δεν μπορώ να απαντήσω για άλλα παιδιά, μέχρι τώρα τα συνδυάζουμε και τα δυο και πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί και στις μεγαλύτερες τάξεις, σε ανώτερες μαθητικές και σκακιστικές απαιτήσεις.»

Με τον Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκάκι κ. Τσιμπαντζόγλου και τον προπονητή της κ. Χριστοδουλου

Πώς σκέφτονται οι γονείς τη συνέχεια σε τόσο υψηλό επίπεδο;
«Δεν είμαι σίγουρη πάνω σε αυτό. Πάντα πίστευα ότι προτεραιότητα έχει το σχολείο, μετά από αυτό όμως το μυαλό μας έχει «μουδιάσει». Σίγουρα δεν θα πιεστεί από δικές μας πρωτοβουλίες, αλλά με ότι αισθάνεται η ίδια ότι μπορεί να το κάνει καλά, αφού με ότι καταπιάνεται είναι τελειομανής. Όσο γίνεται να υπάρχει ισορροπία σε σκάκι και σχολείο, θα τα πηγαίνουμε μαζί.»

Που θα πρέπει να αποδωθούν εύσημα ύστερα από την πανευρωπαϊκή αυτή επιτυχία;
«Πρώτος της δάσκαλος ήταν ο κ. Παναγάκος. Της έκανε μαθήματα στο σκάκι μια ώρα την εβδομάδα στο σχολείο. Μας είχε τονίσει ότι είναι χαρισματική και πρέπει να πάει σε όμιλο. Αγαπάει τη γνώση, απορροφά με ταχύτητα το σκάκι και μπορεί να αποδώσει πολλά αφού ασχοληθεί.

Στη διάρκεια της εξέλιξής της έχουν συμβάλλει και άλλοι προπονητές στην πορεία του πρωταθλητισμού της, όπως ο κ. Τζούμπας, αλλά και ο Νίκος Νικολακόπουλος (ΑΣΟΑ), με τον οποίο υπάρχει και συναισθηματικό δέσιμο. Ήταν μαθητής του πατέρα μου Στυλιανού Τσαγκαράκη, είναι τώρα αυτός δάσκαλος στα εγγόνια του, αφού μαθαίνει σκάκι και τον μικρότερο γιό μου τον Χάρη.»

Η οικογένεια Λάμπου

Για την αντίδραση του μικρού άξιου επίσης σκακιστή Χάρη Λάμπου που καταγράφει πολλές διακρίσεις σε τουρνουά όπως πέρυσι που ήρθε πρώτος στο Πανελλήνιο Νεανικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Πάτρα, η μητέρα της πρωταθλήτριας σχολίασε πως αντιμετώπισε την μεγάλη αυτή επιτυχία της αδελφής του Μαριάντας:

«Καταχάρηκε για την πρωτιά της αδελφής του, αν και θα ήθελε να πάρει κι αυτός στο τέλος λίγη δόξα και κάτι από τα έπαθλα της Μαριάντας. Είναι κι αυτός δυνατός παίκτης και αισθάνομαι ότι αυτό το γεγονός θα τον κάνει ακόμα καλύτερο.»

Νίκος Νικολακόπουλος: «Συγκινημένος και περήφανος ως άλλος πατέρας»

Γοητευμένος από την επιτυχία της μαθήτριάς του Μαριάντας είναι και ο δάσκαλος σκάκι στον ΑΣΟΑ Νίκος Νικολακόπουλος, ο οποίος διδάσκει παράλληλα και τον αδελφό της Λάμπη, δεν αρνήθηκε να μιλήσει με την σειρά του στo protionline.gr για την Ευρωπαϊκή διάκριση της Μαριάντας.: «Ειμαι βαθύτητα συγκινημένος με την τιτάνια αυτή νίκη της μικρής μου Μαριάντας Λάμπου, ένα παιδί στο οποίο πίστεψα από την πρώτη στιγμή που την συνάντησα.
Σχεδόν 2.5 χρόνια τώρα δώσαμε μεγάλες μάχες κλάψαμε, γελάσαμε πολύ πήραμε διακρίσεις μαζί με το μικρό μας Χάρη τον αδελφό της. Σήμερα λοιπόν υπερήφανος ως άλλος πατέρας και προπονητής αφού στέφτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης 2022, της εύχομαι την πρωτιά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Θα είμαι πάντα παρών και στα παιδιά, αλλά πρωτίστως στην οικογένεια Λάμπου που με τίμησε με την εμπιστοσύνη της. Εύχομαι και ο ΑΣΟΑ στο μέλλον να αναδείξει νέους πρωταθλητες».

Η ελληνική αποστολή


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr