background img
banner
banner

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Η αντιπολίτευση αποκλειστικά υπεύθυνη για το αδιέξοδο΄΄

«ΠΥΡΑ» ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

«Η αιτία της μη ύπαρξης προϋπολογισμού οφείλεται αποκλειστικά στην αντιπολίτευση που με πολλαπλούς τρόπους (και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει) προσπαθεί να μην υπάρχει προϋπολογισμός, ούτως ώστε να μην παραχθεί έργο από τη δημοτική αρχή και να επηρεάσει αυτό τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Έχω τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες κατανοούν ποιος φταίει».

Με τα παραπάνω περιέγραψε την κατάσταση του δήμου σε συνάρτηση με την μη ψήφιση προϋπολογισμού παρότι βρισκόμαστε μία «ανάσα» πριν τον πέμπτο μήνα του έτους, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Απριλίου. Σκοπός του, όπως είπε, ήταν να διαλευκάνει κάποια πράγματα σε σχέση με την έλλειψη προϋπολογισμού, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει επέλθει, αποκλειστικά στην αντιπολίτευση, την οποία έθεσε προ των ευθυνών της. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα ανταποκριθεί τελικώς στη συνεδρίαση της Τρίτης 2 Μαΐου και πως θα ψηφιστεί σύννομος προϋπολογισμός προς όφελος του δήμου και των δημοτών.

Αρχικά ο δήμαρχος αναφέρθηκε με χρονική σειρά στα γεγονότα, τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός είθισται να ψηφίζεται πριν το τέλος του έτους, πλασματικά όμως παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.

Χρονική σειρά των γεγονότων και καθυστερήσεις

Όπως ανέφερε, ΄΄στη δική μας περίπτωση η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και στις 7 Δεκεμβρίου, μετά τις απαραίτητες διαδικασίες, εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα. Σημειωτέον ότι αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού που αφορά τους κωδικούς του. Την ίδια ημερομηνία είχε προγραμματιστεί να ψηφιστούν και τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη. Όμως οι παρατάξεις Γούτου – Ψυχράμη που έχουν την πλειοψηφία του Δ.Σ., έκαναν πρόταση για απόσυρση των δημοτικών τελών προκειμένου αυτό να συσχετιστεί με το έργο του οδοφωτισμού. Δηλαδή αν θα επιβάρυνε ο οδοφωτισμός τον προϋπολογισμό. Έγινε δεκτή αυτή η πρόταση, δηλαδή μιλάμε για καθυστέρηση που οφειλόταν στην αντιπολίτευση. Επαναφέραμε το θέμα αυτό στις 4 Ιανουαρίου, όμως η αντιπολίτευση ψήφισε τέλη που ξέραμε εκ των προτέρων ότι η απόφαση ήταν άκυρη επειδή η Οικονομική Υπηρεσία στην εισήγησή της ανέφερε ότι η πρόταση δεν είναι έγκυρη. Μετά από 40 ημέρες η Αποκεντρωμένη έστειλε ακυρωμένη απόφαση σύμφωνα με τον νόμο. Έτσι χάθηκε άλλος χρόνος.

Στις 15 Μαρτίου επανήλθαμε με εισήγηση δημοτικών τελών. Παρά τη δική μας πρόταση, έγινε δεκτή η πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση των τελών αλλά και με την προϋπόθεση ότι δεν θα ψήφιζαν έγκαιρα εάν εμείς δεν συμφωνούσαμε μαζί τους και δεν θα ψήφιζαν τέλη που αφορούσαν τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κινδυνεύαμε έτσι να μείνει η Αιγιάλεια με την άσχημη εικόνα των σκουπιδιών. Με τη σκέψη αυτή και μόνον, συμφωνήσαμε και είχαμε ψήφιση τελών. Μέχρι τις 31/3 είχαμε πλασματικό προϋπολογισμό και μπορούσαμε να λειτουργούμε στοιχειωδώς. Εγκαίρως στις 29/3 προτείναμε νόμιμο προϋπολογισμό μετά από έγκριση της Υπηρεσίας. Η αντιπολίτευση σκοπίμως και εν γνώσει της ψήφισε άκυρο προϋπολογισμό. Αυτό σήμαινε κι άλλη καθυστέρηση. Στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου ήρθε η απόφαση της Αποκεντρωμένης που απέρριπτε τη σύννομη απόφαση. Έτσι είχαμε κι άλλη καθυστέρηση λόγω της πρότασης της αντιπολίτευσης. Σε εκείνο το Συμβούλιο έγινε δεκτή η πρότασή μας για συνάντηση των αρχηγών των παρατάξεων προκειμένου να υπάρξει μία συνεννόηση. Στο κάλεσμά μου ανταποκρίθηκε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος και ο κ. Γούτος. Ο κ. Γούτος όμως ξεκαθάρισε ότι θα καταθέσουν δική τους πρόταση. Προκειμένου να κάνω κατανοητό ότι υπάρχει ανάγκη να έχουμε προϋπολογισμό επανέλαβα την επομένη την πρόσκληση και παρουσιάστηκε μόνο ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. Στις 26/4 προτείναμε έγκυρο προϋπολογισμό όμως και πάλι η αντιπολίτευση δολίως σκόπευσε και το κατάφερε να μην έχουμε πάλι προϋπολογισμό, διότι απουσίαζε, συνδέοντας αυτό το ζήτημα με ένα άσχετο θέμα, αυτό του οδοφωτισμού.

Την επόμενη Τρίτη έχω ξανακαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να καταλήξουμε όχι πλέον με ελπίδα σε σύγκλιση, αλλά να με την προοπτική να ψηφίσουν έστω τον δικό τους προϋπολογισμό, αρκεί να είναι νόμιμος για να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο δήμος΄΄.

Το «έμφραγμα» που προκαλείται στον δήμο

Στη συνέχεια εξήγησε τι σημαίνει ότι ένας δήμος δεν έχει προϋπολογισμό, αναφέροντας τα εξής ενδεικτικά παραδείγματα: ΄΄Ένας δήμος σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των 73 κοινοτήτων του ούτως ώστε να έχουν τη στοιχειώδη λειτουργικότητα (επισκευές, καθαρισμούς κ.ο.κ.). Τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν αφού τα νομικά πρόσωπα δεν μπορούν να επιχορηγηθούν νομίμως. Ότι ο εργολάβος της πλατείας θα έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες να πληρωθεί και ίσως να μην συνεχιστεί το έργο. Ο εργολάβος που αναμένουμε να μας παραδώσει το κτίριο του Ε.Κ.Α.ΜΕ. δεν θα το κάνει αν δεν εξοφληθεί αν δεν έχουμε προϋπολογισμό. Θα έχουμε πολύ δυσκολία στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν θα πάρουμε ναυαγοσώστες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των λουόμενων. Θα έχουμε προβλήματα στην πυρασφάλεια και δασοπροστασία του καλοκαιριού΄΄.

Οι συνέπειες…

΄΄Όλοι καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση αδιεξόδου στην οποία φτάσαμε από ανευθυνότητα και έλλειψη ευσυνειδησίας από εκείνους που στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν συμμετέχουν ώστε να έχουμε μία νομιμότητα και την ελάχιστη λειτουργικότητα. Θα πρέπει αυτοί οι οποίοι υπαιτίως διαμορφώνουν τέτοιες καταστάσεις τέτοιου βαθμού επικινδυνότητας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και οι πολίτες της Αιγιάλειας να πληροφορηθούν την αλήθεια. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για το καλύτερο δυνατό για να έχουμε στον δήμο μας τα λιγότερα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα. Και βέβαια δεν ισχύει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο κάνει ό,τι θέλει. Δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αν αυτό δεν είναι στο πλαίσιο που του επιτρέπεται΄΄, είπε ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν όσοι δεν μεριμνούν για την ψήφιση προϋπολογισμού, είπε: ΄΄Εμείς έχουμε την υποχρέωση, μετά από αυτή την κατάντια και την ανευθυνότητα που δείχνουν μη ερχόμενοι στα συμβούλια, να ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές που θα προβούν στα νόμιμα. Από εκεί και πέρα δεν είμαι νομοθέτης, ούτε νομικώς να ξέρω τι προβλέπεται΄΄.

΄΄Σήμερα τα δεδομένα δεν δικαιολογούν κάποια αιτιώδη συνάφεια μεταξύ του έργου του ηλεκτροφωτισμού με τον προϋπολογισμό΄΄

Για τη σύμβαση του οδοφωτισμού και τον συσχετισμό του θέματος με τον προϋπολογισμό, ο κ. Καλογερόπουλος είπε ότι η απόφαση ματαίωσης ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο και μετέπειτα διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να υπάρχουν προαπαιτούμενες ενέργειες κάτι που δεν το γνωρίζαμε και δεν έγινε με δόλο. Αμέσως μετά από μία δεύτερη συνάντηση είπα «ναι να υπάρξουν» και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Όμως δεν αποφασίζουμε μόνοι μας χωρίς άλλες αρχές. Υπάρχουν οι ανεξάρτητες αρχές και τα δικαστήρια. Ήδη, δύο αποφάσεις που έχουν ληφθεί δεν μπορούν να υλοποιηθούν διότι ο ενιστάμενος έκανε τις δικές τους κατά νόμον κινήσεις και η αρμόδια αρχή ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί ματαίωσης, το δε Ελεγκτικό Συνέδριο περιμένει την εκδίκαση. Άρα εφόσον έχουμε μία πρώτη απόφαση δεν μπορούμε να πάμε νομίμως σε κατάργηση της πρότασης αυτής σήμερα, καθώς είμαστε σε εξέλιξη και αναμένουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Δεν είναι στη δική μου ευχέρεια να κάνω κάτι περαιτέρω. Εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να είναι εκτός του προϋπολογισμού το κόστος του οδοφωτισμού, είναι εκτός. Ο προϋπολογισμός δεν συμπεριλαμβάνει αυτό το κοστολόγιο. Όταν θα έρθει η απόφαση τότε θα αντιμετωπιστεί όπως θα έχει. Σήμερα τα δεδομένα δεν δικαιολογούν κάποια αιτιώδη συνάφεια μεταξύ του έργου του ηλεκτροφωτισμού με τον προϋπολογισμό. Επομένως μιλάμε περί σκιάς. Κι εδώ φαίνεται η προσχηματική στάση της αντιπολίτευσης. Άλλωστε και το 2021 έγιναν τα ίδια χωρίς να υπάρχει καν ηλεκτροφωτισμός.

Αναφερόμενος στη δημιουργία εντυπώσεων, ο δήμαρχος έφερε ως παράδειγμα το ζήτημα της σύμβασης με τον έκπτωση του 1% για τη μεταφορά των απορριμμάτων, λέγοντας πως ακυρώθηκε γιατί σύμφωνα με την κρίση του δικαστηρίου και όχι κατ’ ομοφωνία, δεν υπήρχε δεδομένος τόπος που να αποδέχεται τα απορρίμματα. Καμία σχέση λοιπόν με το ποσοστό. Άρα η αντιπολίτευση έδωσε συκοφαντική πληροφορία για το 1%.

Δέσμευση κωδικών «πάνω» στον προϋπολογισμό που η αντιπολίτευση είχε ψηφίσει

Τέλος, ερωτηθείς ο δήμαρχος αναφορικά με τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι ο ίδιος δέσμευσε κωδικούς ώστε να μην μπορεί η αντιπολίτευση να καταθέσει σύννομες εναλλακτικές προτάσεις, είπε: ΄΄Θα μπορούσε να λειτουργήσει ο δήμος χωρίς δέσμευση κωδικών; Όχι, νομίμως δεσμεύονται οι κωδικοί. Από ποιον δεσμεύονται; Από την Οικονομική Υπηρεσία και τον δήμαρχο. Επομένως, δεν αμφισβητείται η νομιμότητα της δέσμευσης των κωδικών. Υπάρχει όμως και η αναγκαιότητα να λειτουργήσει ο δήμος. Επί ποίου δεσμεύονται οι κωδικοί; Από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό που ψήφισε η αντιπολίτευση. Άρα οι κωδικοί που δεσμεύονται έχουν εγκριθεί από την αντιπολίτευση. Ως δήμαρχος έχω υποχρέωση να εκτελέσω τον νόμιμο προϋπολογισμό. Αν υποθέσουμε ότι εγώ δεσμεύω κωδικούς κι εκείνοι λένε να αποδεσμεύσω κωδικούς κάτι που δεν είναι εύκολο και δυνατόν γιατί ήδη έχουμε αναλάβει υποχρεώσεις. Δηλαδή η αντιπολίτευση λέει «να αποδεσμεύσει ο δήμαρχος τους νομίμως δεσμευόμενους κωδικούς κι εμείς παρανόμως να ψηφίσουμε παράνομο προϋπολογισμό για να ανακαλέσει εκείνος της νόμιμες πράξεις του». Εσείς το ακούτε ως λογική ή ως εκβιασμό; Ακόμη κι αν θέλαμε να υποκύψουμε σε αυτό τον εκβιασμό, δεν μπορούμε γιατί όταν έχουμε δεσμευθεί κατά το 2022 να κάνουμε π.χ. καθαρισμό αγροτικών δρόμων και είχαμε ψηφίσει 30.000 ευρώ γι’ αυτό, οι 20.000 έχουν δαπανηθεί ήδη. Πώς λοιπόν θα αποδεσμεύσουμε τις 30.000 ευρώ; Όταν μίλησαν για καθυστερήσεις της δημοτικής αρχής δεν ανέφεραν ημερομηνίες. Όμως εγώ σας ανέφερα τρεις πράξεις της αντιπολίτευσης που επέφεραν αναγκαία καθυστέρηση. Όταν κάποιος κατηγορεί κάποιον, να πάρει το βάρος της ευθύνης, με στοιχεία.”


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr