background img
banner
banner

Επιχειρησιακό σχέδιο για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής

ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

«Τείχος» στις παραβατικές συμπεριφορές πρόκειται να ορθώσει η τοπική ΕΛ.ΑΣ. ώστε να πατάξει κάθε μορφής έγκλημα. Το Τμήμα Ασφαλείας Αιγιαλείας έχει αναλάβει να καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, προκειμένου να θωρακίσει την Αιγιάλεια, απ’ άκρη σ’ άκρη.

Σημαντικό «εργαλείο» προς αυτή την κατεύθυνση είναι η χαρτογράφηση της εγκληματικότητας, που δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης των περιπολιών ανά περιοχή και καθιέρωση προγράμματος ευρείας παρακολούθησης.

Βεβαίως, το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν μοιάζει, δεδομένου ότι το Τμήμα Ασφαλείας με λιγοστό προσωπικό και μέσα, καλείται να αστυνομεύσει και βέβαια να καταστείλει το έγκλημα σε μία πολύ μεγάλη γεωγραφικά περιοχή, οι ενδείξεις της οποίας παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό κλοπών και διαρρήξεων.

Θα βοηθήσει η χαρτογράφηση της εγκληματικότητας

Οι αξιωματικοί, για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, πρόκειται να λάβουν υπόψη τους ενδείξεις όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, ο κύριος όγκος των περιστατικών σημειώνεται μέσα στην πόλη του Αιγίου ή στα κοντινά, όμορα περίχωρα της πόλης, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες το μεγάλο βάρος των επιχειρήσεων μεταφέρεται στις ακτές και της Δυτικής αλλά και της Ανατολικής Αιγιάλειας, σε μία χιλιομετρική απόσταση πολύ μεγάλη, με τις ανάγκες να αυξάνονται όσο πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός. Στις δύο πλευρές της Αιγιάλειας, αυξάνονται κατά πολύ οι κλοπές σε σπίτια και καταστήματα και βεβαίως, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας σημειώνονται πολλές περισσότερες παραβατικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προσανατολίζονται στο να χωριστεί η Αιγιάλεια σε τομείς ούτως ώστε να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη.

Ουσιαστικά, θα χωριστεί ο δήμος σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές. Η πρώτη περιοχή, θα καλύπτει από την Παναγοπούλα μέχρι τον κόμβο της Ροδοδάφνης, η δεύτερη θα είναι και η κεντρική που θα ξεκινάει από τον κόμβο της Ροδοδάφνης και θα επεκτείνεται μέχρι τον κόμβο της Ελίκης και η τρίτη περιοχή είναι η ανατολική, που η εποπτεία λογίζεται από τον κόμβο της Ελίκης μέχρι και το χωριό της Τράπεζας, λίγο μετά την Πούντα.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό τομέα της υπηρεσίας, με αυτό τον τρόπο, η αστυνόμευση θα αποδώσει καρπούς και θα είναι σαφώς πιο γρήγορη και αποτελεσματική η κάθε επέμβαση.

Και οι άνδρες της ΟΠΚΕ στη «μάχη»

Στη «μάχη» πρόκειται να ριχτούν και οι άνδρες της ΟΠΚΕ, έξι υπηρετούντες αυτή τη στιγμή και εν αναμονή δύο ακόμη, οι οποίοι είναι πιθανό να χωριστούν σε τομείς, αυξάνοντας έτσι τις περιπολίες και δίνοντας τη δυνατότητα στην ίδια την υπηρεσία για μεγαλύτερη αστυνόμευση, σε ευρύτερη χιλιομετρική κλίμακα.

Αυτές οι περιπολίες, θα γίνονται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και κατόπιν επεξεργασίας της χαρτογράφηση της εγκληματικότητας. Βέβαια, η οποία αστυνόμευση κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι ανεξάρτητη από τις νυχτερινές περιπολίες που είναι καθιερωμένες.

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός βρίσκεται στη φάση προσχεδίου, το οποίο μελετάται και οργανώνεται.
Στο πλαίσιο αυτού, είχε προγραμματιστεί και η χθεσινή σύσκεψη, με τους προέδρους παραλιακών κοινοτήτων της Αιγιάλειας, ώστε να υπάρξει συντονισμός. Πιστεύεται δε πως οι πρόεδροι μπορούν να βοηθήσουν το μέτρο της αστυνόμευσης μεταφέροντας τον σφυγμό της κοινότητάς τους.

Στόχος της συντονισμένης προσπάθειας πάντως, πέρα από την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας, είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος, με τα δείγματα γραφής, τουλάχιστον των τελευταίων μηνών, να είναι άκρως θετικά…

Συντονισμός για ήσυχο και ασφαλές καλοκαίρι

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Άκρως εποικοδομητική και χρήσιμη κρίνεται η χθεσινή συνάντηση που είχαν στο αστυνομικό μέγαρο Αιγίου, ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας Ιορδάνης Μαγειράκης με προέδρους παραλιακών κοινοτήτων της Αιγιάλειας, με στόχο τη συνεργασία στο πλαίσιο της εξάλειψης παραβατικών συμπεριφορών.

Αφού αναλύθηκαν διεξοδικά οι ενέργειες και οι στόχοι του Τμήματος, αλλά και το πώς οι πρόεδροι μπορούν να υποστηρίξουν το έργο της ΕΛ.ΑΣ. προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, άπαντες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το οποιασδήποτε μορφής έγκλημα πρέπει να κατασταλεί ώστε δημότες και επισκέπτες να απολαμβάνουν μία ήσυχη και ασφαλή καθημερινότητα.
Σημειωτέον ότι σε αυτή τη φάση είχαν κληθεί οι πρόεδροι των παραλιακών κοινοτήτων διότι η τοπική ΕΛ.ΑΣ. στοχεύει στην ενίσχυση της αστυνόμευσης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, δεδομένου ότι παρατηρείται μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ημιορεινές και ορεινές περιοχές θα… αφεθούν στην τύχη τους. Από τους είκοσι προέδρους που είχαν κληθεί, παρέστησαν τελικώς οι δέκα, μεταξύ των οποίων και οι τρεις των μεγαλύτερων κοινοτήτων, δηλαδή Αιγίου, Ροδοδάφνης και Διακοπτού κ. Γκιώνης, Παλαιολογόπουλος και Ρουφογάλης. Το «παρών» έδωσαν ακόμη οι πρόεδροι Ελαιώνα, Βαλιμιτίκων, Αγίου Κωνσταντίνου κ.ά.

Καταγραφή ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής

Βεβαίως η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας που στοχεύει στην όσο το δυνατόν καλύτερη αστυνόμευση του δήμου. Ο διοικητής κ. Μαγειράκης αναφέρθηκε στην κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο προχωρά βάσει της χαρτογράφησης της περιοχής και των σημείων που συνήθως παρουσιάζουν παραβατικότητα, ενώ ζήτησε από τους προέδρους να καταθέσουν τις απόψεις τους, όπως και έγινε. Αφού οι πρόεδροι περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στις κοινότητές τους, ο διοικητής τούς ζήτησε να υποδείξουν τα σημεία που παρουσιάζουν κάποια ιδιαιτερότητα και που έχουν αυξημένη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, τους ζητήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία ώστε να καταγγέλλεται οτιδήποτε ύποπτο υποπίπτει στην αντίληψη είτε των ίδιων είτε των κατοίκων των κοινοτήτων.

Οι παριστάμενοι πρόεδροι έδειξαν πολύ ενεργοί και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία αυτή για συνεργασία από πλευράς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, οι άνδρες του οποίου δείχνουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ να πατάξουν την εγκληματικότητα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr