background img
banner
banner

“Ο γλυπτός διάκοσμος του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς”

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ Α. ΒΟΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη διοργανώνει η Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σήμερα Δευτέρα 24 Απριλίου και λίγο μετά τις 18.00, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην Αθήνα. Ομιλητής της επιστημονικής διάλεξης θα είναι ο αρχαιολόγος Ανδρέας Βόρδος, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος ανασκαφέας του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς, στην περιοχή της Τραπεζάς Αιγίου.

Ο κ. Βορδος πρόκειται να μιλήσει για τη συστηματική ανασκαφή στο κέντρο της οχυρωμένης ακρόπολης, η οποία έφερε στο φως τα λείψανα του μεγάλου εκατόμπεδου ναού τής Αθηνάς που οικοδομήθηκε στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Η ταύτιση της λατρευόμενης θεότητας, προκύπτει και από το μικρό λατρευτικό άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς, που βρέθηκε μέσα στον σηκό.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου, ο αρχαιολόγος θα μιλήσει για τα αετώματα που κοσμούν παραστάσεις, για πρώτη φορά, ολόγλυφες σε μαλακό λίθο. Τα πελοποννησιακά εργαστήρια που τις δημιούργησαν απαρτίζονταν από γλύπτες με όλα τα εφόδια μιας σπουδαίας παράδοσης και ικανότατους στη δημιουργική σύνθεση, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.

Στο δυτικό αέτωμα εικονίζεται η Γιγαντομαχία, θέμα δημοφιλές και σύνηθες σε ναούς της Αθηνάς, με ιδιαίτερη όμως θρησκευτική σημασία: τη σπάνια ομοψυχία των θεών στην αποκατάσταση και την εδραίωση της Τάξεως. Στο ανατολικό, κύριο αέτωμα δεσπόζει στον άξονα το τέθριππο του επιφαινόμενου θεού είναι ο Δίας και γύρω του εκτυλίσσονται σκηνές του Τρωικού κύκλου, εδώ με ιδιαίτερη πολιτική σημασία: στην εποχή της διάδοσης του Έπους, προβάλλεται η παγιωμένη πεποίθηση των Αχαιών ότι αποτελούν τους άμεσους απογόνους των ομηρικών Αχαιών ηρώων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr