background img
banner
banner

Πως έφτασε τόσο ψηλά η «ΝΙΚΗ»

ΘΟΡΥΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Παρεκκλησιαστικές οργανώσεις, πιστοί οργισμένοι για το περιεχόμενο των βιβλίων που διδάσκονται στα παιδιά, καραντίνα με υποχρεωτικό εγκλεισμό και των εκκλησιών και, τέλος, αντιεμβολιαστές πιστοί και υγειονομικοί στην Πάτρα συνθέτουν το σκηνικό που έφερε το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα «ΝΙΚΗ» στην 5η θέση στην Αχαΐα με 6.641 ψήφους και ποσοστό 7,71%.
Το κινηματικό κόμμα των θεολόγων της Π.Ε.Θ. (Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων) με υποψηφίους σε όλη τη χώρα και από τα κατά τόπους περιφερειακά παραρτήματα της Ένωσης, κατάφερε την Κυριακή 21 του μηνός να υπερκεράσει στην Αχαΐα τα ποσοστά που έλαβαν παραδοσιακές δυνάμεις στις οποίες θα πρέπει να κατατάξουμε τόσο την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, όσο και την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Χρόνια στο προσκήνιο

Μια απάντηση στο ερώτημα πως, ένα μήνα μετά την κατάθεση του συνδυασμού της στον Άρειο Πάγο, η “ΝΙΚΗ” έφερε τόσο σημαντικά ποσοστά με αποτέλεσμα να μείνει μόνο για λίγες χιλιάδες ψήφους εκτός Βουλής (της διαλυθείσας ήδη βέβαια) έρχεται πριν την περίοδο της πανδημίας, με τη συμφωνία των Πρεσπών και μια σειρά από αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν αναθεώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νατσιός, αφού απέκτησε ισχυρά ερείσματα στη Βόρειο Ελλάδα αντιμαχόμενος τις «Πρέσπες» και την ονομασία «Βόρειο Μακεδονία», επεκτάθηκε τόσο μέσα από τις οργανώσεις της Π.Ε.Θ. περιφερειακά, έχοντας και τη στήριξη οργανώσεων όπως η «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» (Ε.ΡΩ) οι οποίες έδωσαν βάση στα ιδανικά και στην ρητορική του κατά της «νέας τάξης». Η πρώτη επαφή του Δημήτρη Νατσιού με την Πάτρα (φωτο) έγινε το 2015 όταν βρέθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο προσκεκλημένος της Ε.ΡΩ. για να παρουσιάσει το σύγγραμμά του «Τα Νεοταξικά βιβλία Γλώσσας του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου» σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, παρουσία επιφανών κληρικών και εκπροσώπων από συλλογικότητες.

Η «Π» συνομίλησε με τον Ανδρέα Γκίζα, πρόεδρο της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης» -παράρτημα Αχαΐας- ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι το σωματείο θεωρεί «καλοδεχούμενους» όσους θέλουν να παρουσιάσουν τον προβληματισμό τους πάνω σε θέμα ιστορίας, θρησκευτικού πολιτισμού, παράδοσης και ηθικών αξιών του έθνους και ξένο σώμα όσους θεωρούν ότι μπορούν να παρασύρουν ανθρώπους να λάβουν κάποια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή και κατεύθυνση. Ο κ.Γκίζας επιβεβαιώνει ότι η «Ε.ΡΩ» προχώρησε πριν από λίγο καιρό στην απόφαση να παραγκωνιστούν και να περιθωριοποιηθούν μέλη της στην Αχαΐα τα οποία είχαν ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της «ΝΙΚΗΣ».

«Τα πολιτικά πρεσβεύω του καθενός δεν σχετίζονται με την θρησκευτική του πεποίθηση, το γνωρίζουν καλά τα μέλη μας τα οποία εγγράφονται βάση καταστατικού και των δεσμεύσεων που περιγράφονται σε αυτό. Κανείς δεν παρεκκλίνει και όποιος το κάνει διαγράφεται» αναφέρει ο κ. Γκίζας υπενθυμίζοντας ότι το «Ε.ΡΩ.» διέγραψε τον πολιτικό επιστήμονα Κωνσταντίνο Χολέβα όταν κατήλθε με τη ΝΔ. Όσον αφορά τη «ΝΙΚΗ» ότι δεν επρόκειτο για διαγραφές καθώς κανένα μέλος της οργάνωσης δεν συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο, αλλά κάποιους εθελοντές φίλους του σωματείου που περιθωριοποιήθηκαν.

Η πανδημία

Κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, στην Πάτρα λειτούργησε ένας «πυρήνας» που αντιτάθηκε σε αποκλεισμούς και απαγορεύσεις.
Παραμονές του Πάσχα του 2021 η αστυνομία επενέβη και έκλεισε τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου ο οποίος τελούσε ιερά ακολουθία παρουσία πιστών, παρά την απαγόρευση της Ιεράς Συνόδου. Ο προϊστάμενος του ναού π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος θεωρήθηκε υπεύθυνος και η Μητρόπολη Πατρών τοποθέτησε νέο προϊστάμενο. Ο π.Αναστάσιος, παρά τις εμπλοκές που είχε με τη δικαιοσύνη, παραμένει να ιερουργεί και πρόσφατα τοποθετήθηκε με κείμενό του υπέρ της «ΝΙΚΗΣ» του κ.Νατσιού. Στο κείμενο του σημειώνει καθαρά πως ο Νατσιός στηρίζεται από «πνευματικούς ανθρώπους τους οποίους η εκκλησιαστική συνείδηση αναγνωρίζει». Και μας διαβεβαιώνει: «Είναι, επίσης, πολλαπλώς αποδεδειγμένο ότι ο Νατσιός ανέλαβε τη διακονία της «ΝΙΚΗΣ» κάνοντας υπακοή σε τέτοιους πνευματικούς ανθρώπους. Ας κάνουμε και εμείς υπακοή». Επομένως, ο Νατσιός είναι «πνευματοκίνητος» όπως υποστηρίζει.

Κείμενα όπως αυτό που συνδέουν τη «ΝΙΚΗ» με το Άγιο Όρος και Μονές της Βορείου Ελλάδος και με οσιακές προσωπικότητες του μοναχισμούς όπως ο Άγιος Παϊσιος (παρεκκλήσιο αφιερωμένο στη μνήμη του Οσίου υπάρχει στον ναό Αγίου Νικολάου της Πάτρας) θεωρείται ότι επηρέασαν πολλούς πιστούς στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αχαΐα κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής με τη «ΝΙΚΗ» ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Π.Ε.Θ. Παναγιώτης Γκουρβέλος. Παρά το γεγονός ότι συνδέεται συγγενικά με ιερέα που υπηρετεί κοντά στον Μητροπολίτη, η Μητρόπολη της Πάτρας ξεκαθαρίζει ότι «λειτούργησε αυτοβούλους».

Ο κ.Γκουρβέλος με τη στήριξη των θεολόγων βγήκε δεύτερος σε σταυρούς στην Αχαΐα. Πρώτος σε ψήφους κατετάγη ο Σπύρος Τσιρώνης, φυσικοθεραπευτής στο ΓΚΝ Πατρών «Άγιος Ανδρέας», φίλος της «Ε.ΡΩ.», αντιεμβολιαστής υγειονομικός οποίος βρέθηκε μέχρι πρόσφατα σε αναστολή μαζί με πολλούς συναδέλφους του στο ίδιο νοσοκομείο.
Υποστηρικτές φημολογείται ότι διατηρεί η «ΝΙΚΗ» σε δύο τουλάχιστο Μονές της Αχαΐας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Σχόλια

  • ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕ….ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ….ΝΙΚΗ!!!

    ΓΙΩΡΓΟΣ 01/06/2023 09:55
  • Τι ενοείται παραθρησκευτικές οργανώσεις;; Μήπως αποκαλείτε έτσι τις ορθόδοξες Χριστινανικές ΑΔελφότητες; Σας παρακαλώ μην αντιγράφετε τέτοιου είδους επίθετα μόνο και μόνο επειδή τα αναπαρήγαγαν κάποιοι άλλοι. Επίσης τι εννοείται αντιεμβολιαστές; Μήπως ενοείται αυτούς που αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο συγκεκριμένο εμβόλιο;; Δεν είναι ωραίο να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι.

    Aarade 01/06/2023 10:55

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr