background img
banner
banner

Το… πέρασμα ανεμογεννητριών απειλεί να «αλώσει» το δάσος της Φτέρης! | ΦΩΤΟ

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑΣ

Αντιμέτωποι με το σοβαρό ενδεχόμενο αφανισμού μεγάλου μέρους του δάσους της Φτέρης, με τεράστιες περιβαλλοντικές, γεωλογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, βρίσκονται οι κάτοικοι της καταπράσινης αυτής περιοχής, εξαιτίας του σχεδιασμού μεγάλης εταιρείας για διάνοιξη δρόμου μέσα στο δάσος, ούτως ώστε να περάσει μεγάλες ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στο Σκεπαστό Καλαβρύτων, στο πλαίσιο δημιουργίας αιολικού πάρκου.

Το γεγονός έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη αντίδραση του Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης, με προσπάθειες του οποίου έχει αναγεννηθεί το δάσος μετά τα πολλαπλά «χτυπήματα», αλλά και της τοπικής Κοινότητας που κρούει… καμπανάκι για το μέλλον της περιοχής.

 

Άλλαξε ο σχεδιασμός της εταιρείας

Σημειωτέον ότι ο προγραμματισμός της δημιουργίας του εν λόγω αιολικού πάρκου έχει γίνει από το 2010, με ισχύ 22.000 watt, με την ένταση αυτή να προέρχεται από 22 διαφορετικές ανεμογεννήτριες, με ένταση 2 μεγαβάτ για την καθεμία. Ωστόσο, η επένδυση δεν προχώρησε, καθώς, από τη στιγμή που το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ήταν κορεσμένο και δεν είχε ολοκληρωθεί ο μεγάλος άξονας Μεγαλόπολη – Πάτρα, δεν υπήρχε η δυνατότητα σύνδεσης. Στην παρούσα φάση κι εφόσον προέκυψε το «πράσινο φως» του ΔΕΔΔΗΕ ότι μπορεί να δεχθεί την ενέργεια που θα παραχθεί, οι επενδυτές επιστρέφουν, διαφοροποιώντας ωστόσο την αρχική μελέτη και προβλέποντας την εγκατάσταση τεσσάρων ανεμογεννητριών των 5,5 μεγαβάτ, που στο σύνολό τους, έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ, δηλαδή 22.000 watt. Η διαφορά έτσι έχει να κάνει μόνο με το ύψος των τεσσάρων ανεμογεννητριών και τη διάμετρό τους που είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό ωστόσο συνεπάγεται και αδυναμία περάσματος του συγκεκριμένου συστήματος από τους υπάρχοντες δρόμους είτε αυτοί είναι από Διακοπτό – Καλάβρυτα είτε από Τρίπολη – Καλάβρυτα.

Διάνοιξη δρόμου πλάτους 15 μέτρων…

Αποτέλεσμα αυτής της δυστοκίας είναι η εταιρεία να προγραμματίζει τη διάνοιξη παραποτάμιου στον Σελινούντα δρόμου πρόσβασης των ανεμογεννητριών, μέσω του δασικού δικτύου της Φτέρης… Μάλιστα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δρόμο πλάτους 15 μέτρων για να μπορούν να περάσουν οι μεγάλοι πυλώνες, που θα φτάνει μέχρι πάνω από το χωριό της Πτέρης.

Για το μείζον θέμα που δημιουργείται στην περιοχή και τις δραματικές επιπτώσεις του, μίλησε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης, Βασίλης Κωστάρας, ο οποίος μίλησε για μία μεγάλη καταστροφή. Όπως είπε, ΄΄εφόσον προχωρήσει η διάνοιξη αυτού του δρόμου, θα δημιουργηθεί μεγάλη καταστροφή. Αφενός θα επηρεαστεί το ήσυχο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής μας, αφετέρου δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος για κατολισθήσεις. Ο Φιλοδασικός Σύλλογος Φτέρης δημιουργήθηκε το 1904, γεγονός πρωτόγνωρο για εκείνα τα χρόνια, κίνηση που αποδεικνύει την αγάπη τον ντόπιων για το χωριό. Ο κίνδυνος των κατολισθήσεων ήταν το πρώτο και σοβαρότερο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν εκείνα τα χρόνια. Το δάσος της Φτέρης ουσιαστικά δημιουργήθηκε από τα κτήματα – ιδιοκτησίες που παρείχαν οι ντόπιοι κάτοικοι της τότε εποχής, προκειμένου να δημιουργηθεί το ελατοδάσος, κάτι που αποδείχθηκε ευεργετικό στο να μην ξαναγίνουν κατολισθήσεις και να σταματήσει το φαινόμενο. Εάν αυτοί οι κύριοι, σήμερα περάσουν τον συγκεκριμένο δρόμο μέσα από αυτό το δάσος και αλλάξουν την ροή του δικτύου, φοβούμαστε ότι οι εξελίξεις για το χωριό θα είναι δραματικές και τα προβλήματα τεράστια όχι μόνο από τις κατολισθήσεις, αλλά και από τα… απόνερα που θα δημιουργηθούν από τη διάνοιξη του δρόμου. Κατά μήκος υπάρχουν αγριοκερασιές και αγριοκαστανιές, που λειτουργούν ευεργετικά για την παραγωγή των προϊόντων. Οι κάτοικοι του χωριού, έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα, δίχως να μας βοηθήσει η πολιτεία, ενώ οι αναδασώσεις που έχουν γίνει ήταν όλες με δική μας πρωτοβουλία. Ο Σύλλογος, κάνει πολύτιμη δουλειά και όλα τα έσοδα που έχει ή μπαίνουν από τις δικές μας τσέπες ή από κάποιες χορηγίες που εξασφαλίζουμε. Έχουμε καταφέρει να φυτέψουμε 30.000 δεντράκια και επιπλέον, έχουμε μπολιάσει περίπου 2000 άγρια δέντρα. Η δουλειά που επιτελείται, λειτουργεί και σαν λόγος επισκεψιμότητας στο χωριό΄΄.

 

Ενέργειες του Φιλοδασικού Φτέρης για να μην «περάσει» το σχέδιο

Αναφορικά με τις διαδικασίες που έχει κινήσει η εταιρεία, η οποία φέρεται να είναι πορτογαλικών συμφερόντων, αλλά και τη δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων ώστε να φρενάρουν τα σχέδια της εταιρείας για τον δρόμο, ο κ. Κωστάρας επισήμανε: ΄΄Απ’ όσο γνωρίζουμε, η Υπηρεσία του Δασαρχείου Καλαβρύτων έχει γνωματεύσει αρνητικά κάτι που ευελπιστούμε και για το Δασαρχείο Αιγίου. Σαν Φιλοδασικός αποστείλαμε έγγραφα στον δήμο, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το αρμόδιο υπουργείο, στους βουλευτές του νομού, με όλες αυτές τις λεπτομέρειες του έργου, εξηγώντας τις επιπτώσεις στην περιοχή από την ενδεχόμενη διάνοιξη αυτού του δρόμου. Αυτό που περιμένουμε είναι να πάρουν θέση, να μας βοηθήσουν σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει για το χωριό΄΄.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που ώθησαν τους επενδυτές να αλλάξουν το πρότζεκτ; ΄΄Κατ’ αρχάς ξεκαθαρίζουμε πως δεν αντιδρούμε στη δημιουργία του αιολικού πάρκου αλλά στην αλλοίωση του δάσους για να περάσουν οι πυλώνες. Θεωρώ ότι η αλλαγή στο πρότζεκτ θα έχει σχέση με το οικονομικό και τα έξοδα συντήρησης, ωστόσο δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό τους. Εκείνο που θέλουμε εμείς είναι να μην πειραχτεί το δάσος΄΄, επισημαίνει ο κ. Κωστάρας, ο οποίος αναφέρεται και στην αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στους κατοίκους, τα σχέδια της εταιρείας: ΄΄Το χωριό δεν έχει περάσει και λίγα, με τα πιο σημαντικά προβλήματα αυτά που προκλήθηκαν από τις φωτιές πριν από λίγα χρόνια, αλλά και παλιότερα με το ολοκαύτωμα του χωριού από τους Γερμανούς. Και εκεί που η περιοχή πάει να ορθοποδήσει, να δοθεί κίνητρο σταθερότητας στις επόμενες γενιές και να εξαλειφθούν τα όποια προβλήματα, έρχεται αυτό το ενδεχόμενο του συγκεκριμένου έργου που ανατρέπει τα πάντα, και μας κάνει και να φοβηθούμε αλλά και να ανησυχήσουμε για το χωριό μας΄΄.

Και κατέληξε: ΄΄Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι είναι ένα μείζον θέμα για το χωριό και πρέπει να βοηθήσουν όλοι, στο να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Καλώ όλους τους τοπικούς παράγοντες από όπου και αν προέρχονται να πάρουν θέση για το θέμα. Θα πρέπει να ληφθεί τέλος υπόψη πως αν ανοίξει αυτός ο δρόμος θα είναι αυτομάτως η απόλυτη πρόσβαση για κάθε λαθροϋλοτόμο και για κάθε λαθροθήρα, καθώς τίθεται άμεσος κίνδυνος για το δάσος. Μιλάμε για μία τρομερή καταστροφή και της χλωρίδας και της πανίδας, μία ανεπανόρθωτη πληγή, πέρα από το μεγάλο πρόβλημα των ενδεχόμενων κατολισθήσεων΄΄.

Τα σημεία που θα γίνει η παρέμβαση και οι καταστροφικές επιπτώσεις

Τον έντονο προβληματισμό του αλλά και την ανάγκη οι αποφάσεις των αρμόδιων αρχών να είναι αποτρεπτικές στη διάνοιξη του δρόμου μέσα από το δάσος, εξέφρασε στo protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Φτέρης, Τάσος Κατσαούνης. Αναφερόμενος χρονικά στα γεγονότα, είπε: ΄΄Πριν από περίπου επτά μήνες ήρθε ο εργολάβος και μας κατέστησε γνωστό ότι θέλει να δημιουργήσει τον δρόμο προκειμένου να περάσει κάποιες ανεμογεννήτριες για να φτάσουν στο Σκεπαστό Καλαβρύτων. Μας ενημέρωσε ότι ο όγκος των ανεμογεννητριών είναι τεράστιος και για αυτό τον λόγο, θα χρειαστούν παρεμβάσεις σε τρία συγκεκριμένα σημεία ώστε να μπορέσει να χωρέσει το όχημα που θα τις μεταφέρει. Το πρώτο σημείο είναι στον ποταμό Σελινούντα, όπου παραποτάμια θα ανέβει όλο το δασικό σημείο. Το δεύτερο σημείο είναι στη δασική έκταση στο Πυργάκι καθώς δεν μπορεί να περάσει μέσα από τα χωριά και τους οικισμούς, ως εκ τούτου θα γίνει παράκαμψη και θα πάει από τον κάτω δρόμο που περνά από την εκκλησία του Αγίου Βλασίου. Όμως σε αυτό ακριβό το ακριβώς το σημείο υπάρχει ένα πρόβλημα που υφίσταται μέχρι και σήμερα αφού ο δρόμος έχει υποστεί καθίζηση περίπου 20 πόντους από την αρχική του θέση, σε μία συνολική απόσταση 80 μέτρων. Το επόμενο που μας ανησυχεί είναι ότι η περιοχή έχει ταλαιπωρηθεί από τις πυρκαγιές και παρουσιάζει κατολισθήσεις για τις οποίες δεν μπορούμε να προβλέψουμε πού και πότε θα γίνουν. Μάλιστα, οι δεντροφυτεύσεις του συλλόγου του χωριού έχουν βοηθήσει στο να κρατιέται το έδαφος. Και σε αυτό το τρίτο σημείο αν θα γίνει παράκαμψη θα καταστρέψει πολλά από όσα ήδη έχουν φτιαχτεί και πιθανόν να ξηλωθούν και οι δενδροφυτεύσεις΄΄.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κοινότητας επισήμανε και τα εξής: ΄΄Εμείς σαν κοινότητα, δεν είμαστε αρνητικοί στο να γίνει η εγκατάσταση. Όμως πρέπει να διασφαλίσουμε το ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, σε μελλοντικό χρόνο. Το μόνο που ζητάμε είναι να μην γίνουν ζημιές, να μην προκύπτουν στην πορεία διάφορα προβλήματα που θα βλάψουν την περιοχή, το χωριό και τους κατοίκους. Απευθυνόμαστε προς τις υπηρεσίες του δήμου, προς τις δημοτικές παρατάξεις, προς την Π.Δ.Ε., προς το δασαρχείο Αιγίου και την Αποκεντρωμένη, αλλά και τους βουλευτές Αχαΐας προκειμένου να γνωστοποιήσουμε τις ανησυχίες και τους φόβους μας για το έργο. Έχουμε καταθέσει αίτημα στο να συζητηθεί το ζήτημα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση. Είμαστε εν αναμονή εξελίξεων και δεν γνωρίζω τι μέλει γενέσθαι ή κάποιο χρονοδιάγραμμα που ενδεχομένως, θα ακολουθηθεί΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr