background img
banner
banner

Η εικονική πραγματικότητα και το… ποντικάκι

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Αν πριν από λίγο καιρό το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων έμοιαζε πρωτοποριακό, λίγοι από τους επισκέπτες τους είχαν φανταστεί τη συνέχεια! Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν το καθιστούν ακόμη πιο εντυπωσιακό, αφού στην παροχή ιστορικών πληροφοριών από τα εκθέματά του, προστίθεται και η εικονική πραγματικότητα.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality-VR) έχουν προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να έχουν προταθεί πολλές μέθοδοι και συστήματα προβολής, αλληλεπίδρασης και πολυτροπικού χειρισμού των εικονικών περιβαλλόντων.

Μέσα στον εντυπωσιακό κόσμο της τεχνολογίας δημιουργήθηκε το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων Αιγιαλείας, σε στενή συνεργασία δήμου Αιγιαλείας και ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Ως γνωστόν, στο μουσείο υπάρχει ψηφιοποιημένο – τεκμηριωμένο ιστορικό υλικό και σπάνια αρχειακά στοιχεία που αφορούν την περίοδο της Επανάσταση του 1821. Σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία συνδυάζονται με τον θεματικό χαρακτήρα των αιθουσών του πρώτου ορόφου του Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου, αλλά και με ενδιαφέροντα συμβατικά εκθέματα που ζωντανεύουν την ιστορική μνήμη. Οι τρεις αίθουσες του Μουσείου αφορούν τον ρόλο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας στην προετοιμασία αλλά και την έναρξη του Αγώνα, τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της Αιγιάλειας και τέλος τον σπουδαίο Αγωνιστή, Ανδρέα Λόντο.

Επέκταση με εικονική πραγματικότητα και παιχνίδια

΄΄Με την ένταξή μας στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του Μουσείου Ψηφιακών Εκθεμάτων. Πλέον γίνεται εφικτή η επέκταση του μουσείου και η αναβάθμισή του με τη χρήση και της εικονικής πραγματικότητας. Ταυτόχρονα, γίνεται πιο ελκυστικό για όλους τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους και ακόμη πιο λειτουργικό΄΄, είπε στο protionline.gr η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά.

Η πράξη έχει τίτλο: «Ψηφιακή Ανάδειξη της Ιστορίας του 1821 στον Δήμο Αιγιαλείας» και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός», του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του Κύριου του Έργου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται 2 από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών. Το συνολικό ποσό ένταξης είναι 100.960,00 ευρώ. Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης, η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 120.000 ευρώ, ενώ το χρονικό διάστημα παροχής της υπηρεσίας ορίζεται σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Υψηλότερη βαθμολογία για την εκτέλεση του έργου, έχει η εταιρεία «Content Management in Culture PC».

Ωστόσο η κα Τσουκαλά εξέφρασε την αγωνία της για το έργο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 14 Ιουνίου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένα τα χρήματα, «μην δω μόνο έναν υπολογιστή και ένα ποντικάκι» τόνισε χαρακτηριστικά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr