background img
banner
banner

Καθαρές παραλίες πόλος έλξης επισκεπτών!

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ – ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πολλοί σύλλογοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται φέτος την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιουνίου, διοργανώνουν και πραγματοποιούν εθελοντικές προσπάθειες απομάκρυνσης σκουπιδιών από τις ακτές. Τις δράσεις πραγματοποιούν ευέλικτες ομάδες που τις αποτελούν κυρίως μέλη τοπικών συλλόγων, κάτοικοι και εθελοντές ή και σε κάποιες περιπτώσεις, αντιπροσωπείες μαθητικών κοινοτήτων.

Σκοπός κάθε προσπάθειας, αφορά την κοινωνική προσφορά στην καθαριότητα. Η απομάκρυνση σκουπιδιών, αιχμηρών αντικειμένων, ανεπιθύμητων συσκευών και βαρέων υλικών γίνεται το μοναδικό ζητούμενο και το φετινό καλοκαίρι, ώστε να μην “χαλάσει” η όμορφη εικόνα που επικρατεί στο σύνολο των παραλιών της Αιγιάλειας.

Μετρά… χρόνια ο καθαρισμός της παραλίας Αλυκής

Μπορεί να έχουν περάσει ακριβώς 50 χρόνια από τότε που καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το 1973, αλλά γιορτάζεται με πολυποικιλότητα και διοργανώνεται κάθε χρόνο, ειδικά τα τελευταία χρόνια και με την ευαισθησία που δείχνουν οι άνθρωποι στον τομέα της καθαριότητας στη σύγχρονη εποχή. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος διαμορφώνει ένα πρόσφορο πεδίο για την διατύπωση απόψεων και την υποβολή εμπνευσμένων προτάσεων από ιδιώτες, φορείς και οργανώσεις, προς όφελος ενίσχυσης των προσπαθειών για την διατήρηση και την διαιώνιση του φυσικού πλούτου που διαθέτει η Αιγιάλεια, σε δεκάδες παραλιακά της σημεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την συγκεκριμένη δράση, είναι ο Περιβαλλοντικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αλυκής “Άγιος Νικόλαος” που τη συγκεκριμένη γιορτή, εμπνεύστηκε αρχικά το 1951 και οι τοπικοί άρχοντες της τότε εποχής, την διατήρησαν για ορισμένα χρόνια. Ωστόσο σταμάτησε λόγω οικονομικών και γραφειοκρατικών εμποδίων. Πολλά χρόνια αργότερα, στις αρχές τις δεκαετίας του ‘90 είχε ήδη “επιστρέψει” με τον Σύλλογο της Αλυκής να την καθιερώνει για να διεξάγεται στη δημοφιλή παραλία, κάθε χρόνο ανελλιπώς. Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση ενός μοντέλου ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μια αναγκαία συμπεριφορά που πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητα κάθε δημότη, κάθε ηλικίας.

Καθαρισμός την Κυριακή από τον Σύλλογο

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλυκής, διοργανώνει μεθαύριο Κυριακή 4 Ιουνίου εθελοντικό καθαρισμό στην παραλία της Αλυκής, έχοντας την πλήρη υποστήριξη της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Αιγιαλείας και δεκάδων εθελοντών. Σημείο συνάντησης ορίστηκε ο χώρος μπροστά από τις αποθήκες του δήμου, στην αρχή της παραλίας της Αλυκής, λίγο μετά τις 7 το πρωί. Η παρέμβαση αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις ώρες.

Καθαρότερη και πιο ελκυστική η παραλία Ροδιάς

Την ίδια στιγμή, οι παραλιακές κοινότητες της Αιγιάλειας αρχίζουν δράσεις καθαρισμού των ακτών τους, ώστε να τις καταστήσουν πιο ελκυστικές στους επισκέπτες, με απομάκρυνση απορριμμάτων, ξύλων και κόψιμο χόρτων. Ανάλογη είναι η δράση της κοινότητας Ροδιάς που, όπως αναφέρει, προχώρησε σε έναν πρώτο καθαρισμό της παραλίας εν όψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος: «Επόμενος και πιο ενδελεχής καθαρισμός θα γίνει γύρω στα μέσα Ιουνίου και παρακαλούμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες που θα βρεθούν στην περιοχή να σέβονται τους χώρους και να τους διατηρούν καθαρούς», αναφέρεται εκ μέρους της παραλιακής κοινότητας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr