background img
banner
banner

Καλλιεργούν έδαφος για «χρίσματα» στη ΝΔ

ΚΟΥΝΑΒΗΣ – ΣΤΑΘΑΚΑΡΟΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΝΙΚΕΙΑ

Στη βράση κολλάει το σίδερο για τη ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ, όχι με την έννοια της βιασύνης στην οποία αποδίδουν κάποιοι τη λαϊκή αυτή ρήση αλλά με την ορθή ερμηνεία της ότι κάτι, για να αποδώσει, πρέπει να γίνεται στο σωστό χρόνο!

Το θέμα είναι οι δήμοι και το ζητούμενο είναι το κόμμα να δώσει «χρίσμα» σε υποψηφίους οι οποίοι προαλείφονται για δήμους της Αχαΐας. Το taiming είναι κατάλληλο, μια δεύτερη ευρεία εκλογική επικράτηση της ΝΔ με την Αχαΐα να έχει… βαφτεί πλέον μπλε με εξαίρεση το δήμο Ερυμάνθου όπου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε την Κυριακή το δικό του come back ανακαταλαμβάνοντας το «κάστρο» που είχε αλώσει από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πρώτο και βασικό ζητούμενο για τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ Αντώνη Κουνάβη είναι ο Δήμος Πατρέων όπου φαίνεται να διαγράφεται μια ιστορική ευκαιρία, υποψήφιος του κόμματος να διεκδικεί να περάσει στο β΄ γύρο όπου πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον νυν δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Μετά και τα αποτελέσματα των εκλογών η ΝΔ είναι κυρίαρχη πλέον σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της Πάτρας καθώς στις 21 Μαΐου εξασφάλισε πρώτη θέση σε Πάτρα, Ρίο και Μεσσάτιδα ενώ στις κάλπες της περασμένης Κυριακής 25 Ιουνίου κατέλαβε και τις Δημοτικές Ενότητες Παραλίας και Βραχναιίκων από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η περίπτωση Σβόλη στην Πάτρα

Η ΝΔ εκτός από την ευρεία αποδοχή της κυβερνητικής της πρότασης, εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ για τους ψήφους «κεντροαριστερής προέλευσης». Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να βυθίζεται στη δίνη της εσωκομματικής κρίσης κα9ι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών το οποίο είναι απίθανο να έχει κλείσει μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, η ΝΔ είναι από… χθες έτοιμη να αδράξει την ευκαιρία.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το δήμο Πατρέων Βασίλης Αϊβαλής εκτός από την «παραδοσιακή» πλέον μετατόπιση ψηφοφόρων του κόμματος προς την πλευρά του Κώστα Πελετίδη (ένα 40% υπολογίζεται ότι μπορεί να πάει απευθείας στον νυν δήμαρχο από την 1η Κυριακή των Δημοτικών Εκλογών) θα έχει πιθανότατα απέναντι του ένα ψηφοδέλτιο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ από το οποίο και ο ίδιος προέρχεται!

Ήδη μετά και την παρουσία του στην προχθεσινή ορκωμοσία της νέας Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως ο Αντώνης Κουνάβης έκανε ένα από τα δύο βήματα που μένουν προκειμένου να εξασφαλίσει πλήρη στήριξη για το δήμο Πατρέων. Όπως δηλώνει και ο ίδιος, η ΝΔ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σε μεγάλους δήμους όπως η Πάτρα θα δώσει στήριξη για τις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές.

Το άλλο βήμα είναι το… πρόσωπο καθώς, παρά το γεγονός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Κώστα Σβόλη, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι είναι αδύνατον η ΔΕΕΠ να «εγκλωβιστεί» σε μια υποψηφιότητα!

Θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν ενδιαφερόμενοι, να αξιολογηθεί κατά πόσο μπορεί να έχουν τη δυναμική να συσπειρώσουν γύρω τους ευρύτερες δυνάμεις και εν συνεχεία, εφόσον καλύπτουν τις προδιαγραφές, να λάβουν το χρίσμα. Το περιθώριο για να γίνουν όλα αυτά είναι ελάχιστο, όχι πάνω από ένας μήνας καθώς ο Αύγουστος θεωρείται «νεκρός» πολιτικά χρόνος.

Όσοι υποστηρίζουν ότι η Πάτρα και η Αχαΐα δεν θα είναι μια… εύκολη υπόθεση για τη ΝΔ έχουν ήδη θέσει επί τάπητος και τα ποσοστά στην κάλπη της Κυριακής που μας πέρασε.

Το 34,03% της ΝΔ στην Αχαΐα είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα ενώ το 23,22% είναι από τα υψηλότερα που κατέγραψε… στην πτώση του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι δεδομένο βέβαια ότι η ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ελπίζει στο β’ γύρο για υποψηφίους του με αυτό το ποσοστό όμως και η ΝΔ αντιμετωπίζει ζήτημα με την στρατηγική β΄ γύρου για υποψηφίους, εφόσον μπει στη διαδικασία των «χρισμάτων»

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ως αν ανοίξει η συζήτηση για πρόσωπα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι υποψήφιοι δήμαρχοι «καίγονται» να κλείσουν ονόματα, ενδεχομένως να κάνουν ζημιά στην υποψηφιότητα του κ.Σβόλη. Γι αυτό και ο Αντώνης Κουνάβης μίλησε προχθές για «επιτυχημένο επαγγελματία», ‘φωτογραφίζοντας’ τον κ.Σβόλη, χωρίς να τον αναφέρει καθώς -είναι προφανές- ότι μπορεί να ταράξει τα… ήρεμα νερά στη ΝΔ μετά την ευρεία εκλογή επικράτηση και στην Αχαΐα.

Η περίπτωση Γούτου στην Αιγιάλεια

Στην επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ορκωμοσία της νέας Υπουργού ο κ.Κουνάβης συνοδευόταν προχθές και από τον πρόεδρο της Τ.Ο. ΝΔ Αιγιαλείας Βασίλη Σταθακάρο. Είναι προφανές ότι οι οργανώσεις θέλουν να καταγραφεί η συνεισφορά τους στην νίκη, με αποκλειστικό σχεδόν κέρδος τη δυνατότητα να έχουν αποφασιστικό λόγο όσον αφορά τη στάση του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το Αίγιο έχει κυρίαρχο ρόλο σε αυτό καθώς το ποσοστό της ΝΔ πλησίασε το 40% του πανελλαδικού μέσου όρου (39,16%) ενώ η διαφορά με το δεύτερο κόμμα είναι χαοτική, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει σχεδόν 20 μονάδες (19,5%). ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί στην Αιγιάλεια από κοινού έχουν ποσοστό 34,14%. Ακόμη και αν… ομονοήσουν απέχουν από το ποσοστό της ΝΔ και από την πιθανότητα να αρθρώσουν αξιόπιστο λόγο σχετικά με τα δημοτικά στο Αίγιο!

Η ΝΔ στο Αίγιο δεν αντιμετωπίζει και το… πρακτικό πρόβλημα της Πάτρας, διαθέτει υποψήφιο δήμαρχο, την πρόταση του Χρήστου Γούτου ο οποίος καλύπτει τις προδιαγραφές του επιτυχημένου στον επαγγελματικό και τον τοπικό αυτοδιοικητικό «στίβο» ενώ έχει αποδείξει, κατά βάση μέσω της Βάσως Ψυχράμη, ότι μπορεί να διευρύνει την επιρροή του κόμματος και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Η περίπτωση του Χρήστου Γούτου θα ήταν πολύ απλή για το κόμμα, υπό δύο βασικές προϋποθέσεις: Ότι η ΝΔ θα… αλλάξει γραμμή και θα εμπλακεί με «χρίσματα» σε μικρούς δήμους και ότι ο Γούτος θα ήθελε επίσημη στήριξη. Εκτός από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ 7μήνου -στο Αίγιο μάλιστα- είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει άμεση εμπλοκή στα αυτοδιοικητικά, η χρονική στιγμή είναι σχετικά ακατάλληλη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τις Προγραμματικές και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και να περάσει ορισμένα βασικά νομοσχέδια (παράταση Market Pass και Voucher Νέων) πριν κλείσει η Βουλή για τις διακοπές. Ο χρόνος είναι ασφυκτικός, ακολουθεί η Έκθεση Θεσσαλονίκης με επεξεργασμένο σχέδιο και για το νέο Προϋπολογισμό και μετά, απευθείας, πάμε στις αυτοδιοικητικές κάλπες!


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr