background img
banner
banner

Ο Αστέρας Τέμενης έγινε η 4η ομάδα της Αιγιάλειας που θα αγωνιστεί στη Γ΄ Εθνική

ΜΑΚΡΑΝ ΠΡΩΤΟΣ ΜΕ 17 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΟΣ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ο Αστέρας Τέμενης μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Α1 ΕΣΚΑ-Η έγινε η τέταρτη ομάδα από την Αιγιάλεια που θα αγωνιστεί στις Εθνικές κατηγορίες και πιο συγκεκριμένα στη Γ΄ Εθνική. Είχαν προηγηθεί, φυσικά ο Κεραυνός Αιγίου που είναι – μακράν – πρώτος σε συμμετοχές (17) έχοντας φτάσει μέχρι και την Α2, η Ακράτα που άφησε το δικό της “στίγμα” για έξι σεζόν (οι 5 συνεχόμενες) στην κατηγορία και ο Ήφαιστος/Αχιλλέας που συμμετείχε την περίοδο 2021-22. Οι άνθρωποι του Αστέρα έχουν αρχίσει ήδη να σχεδιάζουν τα πλάνα τους για την παρθενική τους εμφάνιση στην κατηγορία με στόχο την καθιέρωσή τους σε αυτή, έχοντας “γράψει” ήδη ιστορία με τη φετινή τους άνοδο.

Ξεπέρασε Αμπελόκηπους και Προμηθέα!

Η Γ΄ Εθνική είναι η έκτη συνεχόμενη κατηγορία που θα πάρει μέρος η ομάδα της Τέμενης, από το 2017 που ενεργοποιήθηκε ξανά το τμήμα καλαθοσφαίρισης του συλλόγου. Ξεκίνησε από τη Γ2 ΕΣΚΑ-Η για να ακολουθήσουν η Γ΄1, Η Β΄ ΕΣΚΑ-Η, η Α2, η Α1 και τώρα η Γ΄ Εθνική. Επίτευγμα μεγαλύτερο και από εκείνο των Αμπελοκήπων που το 1994 ανέβηκαν στην Α1 ΕΘΝΙΚΗ από την Α΄ ΕΣΚΑ σε πέντε συνεχόμενες χρονιές. Μπορεί οι Αμπελόκηποι να ανέβηκαν μεγαλύτερες κατηγορίες, αλλά αυτό δεν αφαιρεί τα “πρωτεία” από τον Αστέρα Τέμενης που “μετράει” μία άνοδο παραπάνω. Ο τότε ανερχόμενος προπονητής Γιώργος Καλαφατάκης συγκρότησε μια ομάδα με ταλαντούχους νεαρούς καλαθοσφαιριστές κυρίως με καταγωγή από την περιοχή των Αμπελοκήπων και ανέβασαν την ομάδα από τις τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑ, σε διάστημα 5 ετών στην ανταγωνιστικότατη Α1 το 1994. Ο Γιώργος Καλαφατάκης είχε βρεθεί μάλιστα πρόπερσι στην Τέμενη σε γιορτή του Αστέρα και είχε βραβευτεί από τη διοίκηση της Αιγιώτικης ομάδας.

Πέντε κατηγορίες σε ισάριθμες συνεχείς χρονιές έχει αγωνιστεί και ο Προμηθέας Πάτρας, που από την Α1 ΕΣΚΑ-Η την περίοδο 2012-13 βρέθηκε στην Basket League μέσα σε πέντε χρόνια. Αν δεν είχε παραμείνει δύο συνεχόμενες χρονιές στην Α1 ΕΣΚΑ-Η (όταν έχασε το 2011 την άνοδο από την ΑΓΕ Ζακύνθου), ο Προμηθέας θα μετρούσε κι αυτός σήμερα το ίδιο ρεκόρ ανόδων με τον Αστέρα Τέμενης.

Όπως και να΄ χει η συμμετοχή στη Γ΄ Εθνική τεσσάρων ομάδων από την Αιγιάλεια αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Μεγαλύτερη – αναλογικά – ακόμη και από τη “μπασκετομάνα” Πάτρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα ο δήμος Αιγιάλειας αριθμεί έξι ομάδες όλες κι όλες (Τέμενη, Κεραυνός, Ήφαιστος, Ακράτα, ΕΦΑ, Φιλαθλητική). Στο δήμο Πατρέων δραστηριοποιούνται 31 μπασκετικά σωματεία, τα 6 βρίσκονται σήμερα στις Εθνικές κατηγορίες (Προμηθέας, Απόλλων, Αίολος Αγυιάς, Παναχαϊκη, Γλαύκος/Έσπερος, Προμηθέας 2014) και 25 στις τοπικές κατηγορίες εκ των οποίων μόλις 5 έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν στα Εθνικά πρωταθλήματα (Ολυμπιάδα, ΕΑΠ, Απολλωνιάδα, Γαλήνη, Πατρέας). Δηλαδή συνολικά 11 ομάδες, στις 31.

Να θυμηθούμε περιληπτικά την πορεία των τριών ομάδων της Αιγιάλειας που μέχρι σήμερα έχουν αγωνιστεί στις Εθνικές κατηγορίες.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Α2

Κεραυνός Αιγίου: 17 σεζόν στις Εθνικές κατηγορίες

O Kεραυνός Αιγίου ανέβηκε για πρώτη φορά στη Γ΄ Εθνική την αγωνιστική περίοδο 1996-97 και μέχρι το 2018 έπαιξε συνολικά στις Εθνικές κατηγορίες για 17 σεζόν! Οι 13 ήταν στη Γ΄ Εθνική, 3 στη Β΄ και μία φορά, την περίοδο 2006-07 στην Α2 Εθνική. Ήταν χρονιά ορόσημο στην ιστορία του συλλόγου παρότι υποβιβάστηκε την ίδια σεζόν μετά από τετραπλή ισοβαθμία! Τη φανέλα του φόρεσαν μεγάλα ονόματα του Ελληνικού μπάσκετ, κάποιοι αγωνίστηκαν και στην Εθνική ομάδα αλλά και σε μεγάλους συλλόγους του Ελληνικού μπάσκετ. Παίκτες όπως ο Σκλάβος, ο Μαργαρίτης, ο Γκιζόγιανης και δεκάδες ακόμη, έγραψαν ιστορία με τα χρώματα του συλλόγου. Ανάμεσά τους και ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μπανταλόνα Αλφόνσο Άλμπερτ Γκαρσία και ο Σουηδός διεθνής Νίστρομ.

Ακράτα: Έξι χρονιές στη Γ΄ Εθνική

Η Ακράτα ανέβηκε για πρώτη φορά το 2011 στη Γ΄ Εθνική και παρότι αγωνιστικά παρέμεινε στην κατηγορία, δεν δήλωσε συμμετοχή την επόμενη χρονιά για οικονομικούς λόγους. Επέστρεψε το 2015 και παρέμεινε μέχρι το 2020
κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην κατηγορία. Ο απολογισμός της Ακράτας στην κατηγορία σε νίκες ήταν θετικός, ενώ τη φανέλα της ομάδας αυτά τα χρόνια φόρεσαν καταξιωμένοι αθλητές που αγωνίστηκαν ακόμη και στην Α1, αλλά και στις Εθνικές ομάδες. Με μεγαλύτερα ονόματα τον Γιάννη Γιαννούλη, τον Ανδρόνικο Γκιζόγιαννη και τον Σάκη Βεσκούκη.

Ήφαιστος/Αχιλλέας: Η “παρθενική” του χρονιά στην κατηγορία

Ο Ήφαιστος/Αχιλλέας αγωνίστηκε για μία και μοναδική φορά στη Γ΄ Εθνική τη σεζόν 2021/22. Έτσι όπως εξελίχθηκε το φινάλε στον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής ο υποβιβασμός του ήταν πέρα για πέρα άδικος. Για δέκατα του δευτερολέπτου βρέθηκε από τον “παράδεισο” στην “κόλαση” και ενώ όλοι είχαν πιστέψει στο μικρό “θαύμα” της παραμονής. Όμως, ήρθε ένα τρίποντο της απελπισίας από τον Δίωνα, κυριολεκτικά στην εκπνοή του δραματικού αγώνα της Κυπαρισσίας τη τελευταία αγωνιστική για να στείλει στον… έβδομο ουρανό τους γηπεδούχους και στα… τάρταρα την ομάδα της Αιγιάλειας.
Λίγο πριν την λήξη, ο Ήφαιστος/Αχιλλέας βρέθηκε μπροστά με 61-63. Οι οικοδεσπότες όμως, είχαν την τελευταία επίθεση του ματς και -αν και φάνηκε πως δύσκολα θα κατάφερναν κάτι- η μπάλα έφτασε στον Καμαρινό που ευστόχησε από τη γωνία γράφοντας το τελικό 64-63.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr