background img
banner
banner

Προβληματισμένοι οι καλλιεργητές για το υδροηλεκτρικό στον Σελινούντα

ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ – ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η ανησυχία κατοίκων και καλλιεργητών ότι μπορεί το νερό να μην επαρκεί για να καλύψει τις δικές τους ανάγκες για άρδευση, μεταφέρθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, εξ αφορμής του εν εξελίξει μεγάλου ιδιωτικού έργου δημιουργίας υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Σελινούντα. Είχε προηγηθεί ανάλογη συζήτηση στο συμβούλιο Κοινότητας Αιγίου την περασμένη εβδομάδα, με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής ωστόσο να καθησυχάζουν ότι δεν θα επηρεαστεί ο όγκος του νερού.

Το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Μαρινόπουλο, ο οποίος τόνισε πως ΄΄στον Σελινούντα με ιδιωτική πρωτοβουλία εκτελείται έργο για υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Κάτοικοι και καλλιεργητές των γύρω περιοχών, μας μεταφέρουν την ανησυχία μήπως υπάρχει πρόβλημα κι αν επαρκεί το νερό για να αρδεύονται κι αυτοί, εφόσον τεθεί σε λειτουργία το υδροηλεκτρικό΄΄.

Η απάντηση που δόθηκε από τον αντιδήμαρχο Νίκο Καραΐσκο ήταν ότι ΄΄τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια δεν καταναλώνουν νερό, άρα δεν μειώνεται ο όγκος του νερού. Χρησιμοποιούν το νερό σαν κινητήριο δύναμη για να μπορούν να γυρίζουν οι τουρμπίνες, άρα αυτοί που αρδεύουν δεν αντιμετωπίσουν πρόβλημα΄΄.

Λαϊκή Συσπείρωση: «Όχι στην παραχώρηση του νερού του Σελινούντα σε ιδιωτικά συμφέροντα»

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου με ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση επισήμανε: «Από τον προηγούμενο μήνα, και μέσα στην προεκλογική περίοδο, ανήσυχοι οι κάτοικοι και οι αγρότες παραγωγοί πέριξ του Σελινούντα, γίνονται μάρτυρες ενός τεράστιου έργου εγκατάστασης αγωγού, με 2.20μ. διάμετρο, κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού. Ο αγωγός ξεκίνησε από τη θέση Νησάκι του ποταμού Σελινούντα και συνεχίζει προς την κοίτη του ποταμού. Το θέμα ανεδείχθη στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αιγίου της 7/6/23 από τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η απάντηση του Προέδρου ήταν ότι επρόκειτο για την κατασκευή ενός τεράστιου αγωγού που θα μεταφέρει το νερό του Σελινούντα από τα ορεινά σε συγκεκριμένο οικόπεδο στη θέση Νησάκι της Τέμενης όπου θα φτιαχτεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο εταιρείας ιδιωτικών συμφερόντων».

Τα ερωτήματα που θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση είναι τα εξής: ΄΄1) Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το εν λόγω έργο κάποιου Ιδιωτικού, Κρατικού, Περιφερικού ή Δημοτικού φορέα. Τι προσπαθούν να κρύψουν από τους αγρότες παραγωγούς; 2) Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη εκδώσει άδεια για το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και την χρησιμοποίηση των νερών του Σελινούντα. Από τον Ιούλιο του 2014 το τότε Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο : «ΜΥΗΣ ισχύος 5,835 ΜW στη θέση Νησάκι ποταμού Σελινούντα Δ.Δ. Τεμένης». Τις επιπτώσεις από την ενδεχόμενη περικοπή των νερών του ποταμού που έχει ανάγκη ο κάμπος, τις έλαβαν υπόψη; 3) Ο Αρδευτικός Οργανισμός Σελινούντα, με ευθύνη της Περιφέρειας, που έχει διορίσει τη Διοίκηση του, έχει ήδη συμφωνήσει με την εκμεταλλεύτρια εταιρεία για την παραχώρηση του νερού του Σελινούντα «εκτός αρδευτικής περιόδου». Ποιος θα καθορίζει όμως το εύρος της αρδευτικής περιόδου κάθε χρόνο; 4) Η χρησιμοποίηση του νερού του Σελινούντα μόνο το χειμώνα, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, δηλαδή δεν θα παίρνει το νερό του ποταμού κατά την αρδευτική περίοδο, δεν πείθει τους αγρότες παραγωγούς. Ποιος εγγυάται ότι δεν θα διψάσουν οι καλλιέργειες του κάμπου. 5) Ακόμα και το χειμώνα που το νερό του Σελινούντα θα διοχετεύεται στον αγωγό της εταιρείας, το ποτάμι θα «στεγνώνει» και ο υδροφόρος ορίζοντας θα σταματήσει να εμπλουτίζεται. Ποιος εγγυάται ότι οι αρδευτικές γεωτρήσεις, που τις έχουν ανάγκη οι καλλιέργειες του κάμπου τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβρη, δεν θα στερέψουν; Ποιος εγγυάται ότι δεν θα στερέψουν ακόμα και οι Δημοτικές γεωτρήσεις ύδρευσης της πόλης του Αιγίου; 6) Τα Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια είναι πραγματική Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Φτιάχνονται όμως πλησίον της κοίτης του ποταμού συνήθως μετά από κάποιο φράγμα, ώστε να μην δεσμεύεται το νερό και να αποδίδεται στις καλλιέργειες. Το συγκεκριμένο Υδροηλεκτρικό του Σελινούντα φτιάχνεται πλησίον της εκβολής του ποταμού δεσμεύοντας εκατομμύρια κυβικά νερού το οποίο φυσικά θα το αποβάλει στη θάλασσα ενώ θα ήταν χρήσιμο για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα του κάμπου. Μπροστά στο κέρδος της εταιρείας, γιατί να στερηθούν οι αγρότες το νερό που είναι πηγή ζωής για αυτούς;».

Να υπάρξει Σχέδιο Διαχείρισης και διατήρησης του πόρου

Σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις που δόθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Λαϊκή Συσπείρωση σχολίασε ότι ΄΄η Δημοτική Αρχή, εξυπηρετώντας απροκάλυπτα τα συμφέροντα της εταιρείας, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία δεν θα καταναλώνει το νερό απλά θα το χρησιμοποιεί ως κινητήρια δύναμη. Δεν εξήγησε όμως πώς θα αρδευτεί ο κάμπος, πώς θα εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, αφού το νερό μετά την τουρμπίνα του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου θα οδηγείται στη θάλασσα΄΄. Και συνεχίζει: ΄΄Ας μη επικαλείται η σημερινή Δημοτική Αρχή του Καλογερόπουλου την περιβαλλοντική αδειοδότηση που απέσπασε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Παναγόπουλου το 2014. Είναι και οι δυο συνυπεύθυνοι γιατί άναψαν το πράσινο φως να προχωρήσει μια ιδιωτική επένδυση που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε χιλιάδες δημότες στην κεντρική Αιγιάλεια. Στο πλαίσιο των διαθέσιμων υδάτινων πόρων της Αιγιάλειας επιβάλλεται να υπάρξει Σχέδιο Διαχείρισης και διατήρησης του πόρου, χωρίς να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης εις βάρος βιοπαλαιστών αγροτών. Αυτό θα επιτευχθεί με τη λαϊκή πάλη και σε μια διαφορετική, πραγματικά φιλοαγροτική-φιλολαϊκή εξουσία΄΄.

Τέλος, καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Αιγιάλειας να απαιτήσουν: -Να σταματήσει άμεσα το έργο εγκατάστασης του αγωγού. -Να ανακληθεί η άδεια του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου κοντά στις εκβολές του ποταμού και η δέσμευση των νερών για τα κέρδη των ιδιωτών. -Να προχωρήσει το σχέδιο για το Διυλιστήριο του Σελινούντα ψηλά στην κοίτη του ποταμού που θα υδροδοτήσει και θα αρδεύσει την Αιγιάλεια.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr