background img
banner
banner

Mε δύο επιπλέον σημεία εποπτείας η κάλυψη με ναυαγοσώστες

ΟΙ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ “ΕΤΟΙΜΕΣ”, ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ

Κάποιοι ντόπιοι αλλά και ορισμένοι εκδρομείς ξεκίνησαν ήδη τα πρώτα θερινά μπάνια τους και πολλές από τις παραλίες της Αιγιάλειας συγκεντρώνουν για μία ακόμη φορά τα “φώτα της δημοσιότητας” και της προτίμησης του κόσμου.

Φέτος μάλιστα, αναμένεται μαζική και… δυναμική “εισροή” επισκεπτών, κυρίως λόγω της οριστικής “απαλλαγής” από τα προβλήματα που έφερνε τα τελευταία χρόνια ο covid -19 και με αποκορύφωμα τους δημοφιλέστερους μήνες των διακοπών του κόσμου, Ιούλιο και Αύγουστο. Αυτό, έχει αυξήσει ταυτόχρονα και τις ανάγκες επιπλέον κάλυψης από πλευράς ναυαγοσωστών για το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι ακτές, χρειάζονται προσοχή από κατάλληλα καταρτισμένους και εκπαιδευμένους ανθρώπους, που δεν είναι άλλοι από τους ναυαγοσώστες που προσλήφθηκαν από 1η Ιουνίου, από τον δήμο, αποφεύγοντας πρόστιμα… καθυστερήσεων. Στόχος τους, η ασφάλεια των λουομένων και η επιτήρηση των ακτών που ο κόσμος προτιμά πιο πολύ.

Μεγαλύτερη προσοχή από τις ηλικίες 60 και άνω

Ο νέος νόμος, επιβάλλει την οριοθέτηση των ναυαγοσωστών στην ακτίνα της εποπτείας τους με συγκεκριμένη χιλιομετρική απόσταση, ανάλογα και με την ρυμοτομή των ακτών, ενώ για τους λουόμενους επιβάλει όριο στο πόσο βαθιά θα επιτρέπεται να κολυμπούν, αφού σε πολλά σημεία έχουν ήδη τοποθετηθεί οι απαιτούμενες ενδείξεις οριοθέτησης (“σημαδούρες”) – σημείο που αλλάζει ανάλογα με την εκάστοτε ακτή – ενώ το όριο καθορίζεται από τον ποσοστιαίο όγκο των ακτογραμμών και το βάθος των υδάτων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 360 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη διάρκεια δραστηριοτήτων αναψυχής σε όλη την χώρα, ενώ το 85% των ανθρώπων που πεθαίνουν σε κάποια παραλία είναι άνω των 62 ετών, με κύριους λόγους τον πνιγμό, την ανακοπή καρδιάς, τα αναπνευστικά προβλήματα ή κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συνεργασία δήμου, λιμεναρχείου και εταιρείας ναυαγοσωστών

Οι πολυσύχναστες τοπικές παραλίες, θα είναι υπό την εποπτεία και την πλήρη ευθύνη του δήμου της Αιγιάλειας, ενώ σε σχέση με την περσινή περίοδο υπάρχουν επιπλέον σημεία εποπτείας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες δραστικής αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων και πιθανών δύσκολων καταστάσεων, σε περισσότερα σημεία. “Οι ναυαγοσώστες είναι ήδη στις θέσεις τους και σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε είδους ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει, παρά τις δυσκολίες που είχαμε με την έλλειψη προϋπολογισμού.

Η ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών που έχει ήδη ξεκινήσει, γίνεται από ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά την δουλειά τους, πλήρως καταρτισμένους” ήταν τα λόγια της αρμόδιας στα θέματα ναυαγοσωστικής κάλυψης, αντιδημάρχου Μαρίας Σταυροπούλου μιλώντας στο protionline.gr για το ζήτημα.

Τι κοστίζει στον δήμο η κάλυψη

Αφενός η μέριμνα για την προστασία των λουόμενων και αφετέρου ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στον δήμο από τη Λιμενική Αρχή εφόσον οι ναυαγοσώστες δεν θα ήταν την 1η Ιουνίου στις θέσεις τους, λόγω ελλείψεως προϋπολογισμού, ανάγκασε τους αρμόδιους να πραγματοποιηθεί άμεσα η ανάθεση έργου, αλλά και μέσα σε ουσιαστικά… δύο μέρες, να οργανωθεί όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα η επιχείρηση κάλυψης όλων των αναγκών στις παραλίες. Για τη κάλυψη ακτών της Δημοτικής Ενότητας Αιγίου θα δαπανηθούν 24.800 ευρώ, για τη ναυαγοσωστική κάλυψη ακτών της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού 49.590 ευρώ, για τη Δημοτική Ενότητα Συμπολιτείας 49.590 ευρώ και τέλος για τη Δημοτική Ενότητα Ακράτας θα χρειαστούν συνολικά 74.390 ευρώ, για όλη την θερινή περίοδο.

Τα σημεία θα υπάρχουν φέτος ναυαγοσώστες

Οι εργαζόμενοι ναυαγοσώστες έχουν “σκαρφαλώσει” ήδη στους “πύργους” τους, ενώ θα φέρουν και τον απαραίτητο εξοπλισμό που υποχρεούνται να διαθέτουν ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε είδους έκτακτη ανάγκη ή οποιοδήποτε περιστατικό συμβεί. “Μπορέσαμε να “κερδίσουμε” τον χρόνο και όχι μόνο να είμαστε έτοιμοι στον χρόνο που έπρεπε, αλλά και να ξεπεράσουμε πολύ γρήγορα κάθε είδους πρακτικά ή γραφειοκρατικά προβλήματα.

Η κινητοποίηση των φορέων ήταν άμεση και συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτό τον “αγώνα δρόμου” που έπρεπε να δώσουμε.
Εύχομαι η φετινή σεζόν να είναι ήρεμη, να μην υπάρξουν περιστατικά στα οποία οι ναυαγοσώστες μας, θα πρέπει να επέμβουν. Ας έχουμε ένα ήσυχο και καλό τουριστικά καλοκαίρι σε όλη την Αιγιάλεια!” τόνισε η αντιδήμαρχος κ. Σταυροπούλου.

Τα σημεία επιλέχθηκαν σύμφωνα με την προτίμηση των λουομένων

Για το θέμα της προετοιμασίας των επαγγελματιών που θα εποπτεύουν τις πιο “αγαπητές” από τον κόσμο παραλίες του δήμου και τα σημεία που θα υπάρχουν οι “πύργοι”, μίλησε στo protionline.gr ο εκπρόσωπος της εταιρείας ναυαγοσωστών Aqua School Δημήτρης Ντεμίρης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Τα σημεία που υπάρχουν ναυαγοσώστες φέτος στην Αιγιάλεια είναι 8 συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, ένα στον Λόγγο, ένα στην Άκολη, ένα στην παραλία της Αλυκής, ένα στα Νικολαίικα, ένα στην ακτή του Ελαιώνα (Τρυπιά) και τρία συνολικά στην γραμμή της Δ.Ε. Ακράτας, η οποία είναι και η πιο μεγάλη χιλιομετρικά ακτογραμμή του δήμου. Το ωράριο που θα ακολουθείται θα είναι 10 το πρωί με 6 το απόγευμα και αυτό θα ισχύσει επί καθημερινής βάσεως, μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου” δήλωσε ο εκπαιδευτής, ο οποίος επισήμανε την πολύ καλή συνεργασία που έχει η εταιρεία που εκπροσωπεί, με το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Αιγίου και τους υπεύθυνους από τον δήμο Αιγιάλειας.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι υπάρχουν αρκετοί ναυαγοσώστες με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή, λέγοντας: “Στηρίζουμε πάντα τα παιδιά που κατάγονται από τον δήμο ή που ζουν στην περιοχή και όλοι τους έχουν άψογη κατάρτιση.

Με το Λιμεναρχείο, με το οποίο υπάρχει και εθελοντισμός μεταξύ μας, αλλά και την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, έχουμε επίσης άψογη συνεργασία και τρία χρόνια τώρα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.

Ελπίζουμε σε ένα καλό καλοκαίρι δίχως προβλήματα και κυρίως, χωρίς ατυχήματα ή απρόοπτα” τόνισε ο κ. Ντεμίρης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr