background img
banner
banner

Ο καπνός ήταν σκόνη

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΝΕΡΑΤΖΙΕΣ ΑΛΛΑ…

Σε επιφυλακή βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, οι αρμόδιοι φορείς που εποπτεύουν για το ενδεχόμενο πυρκαγιών ή εκτάκτων αναγκών λόγω του καύσωνα αλλά και των μελτεμιών που ισχύουν κατά τόπους. Το πιο μεγάλο “άγχος” που αντιμετωπίζουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας του δήμου και οι διάφορες ομάδες εθελοντών που δρουν στην περιοχή, είναι πρωτίστως ο όγκος της καύσιμης ύλης που έχει παραμείνει σε οικόπεδα, χωράφια και διάφορες εκτάσεις της Αιγιάλειας, αλλά και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και μπορούν να “γεννήσουν” ανά πάσα στιγμή δυσάρεστες καταστάσεις…

Χθες το απόγευμα συναγερμός σήμανε στην Π.Υ. Αιγίου αφού υπήρξε ειδοποίηση για φωτιά στις Νερατζιές. Όταν όμως έφτασαν οι πυροσβέστες στο σημείο διαπίστωσαν ότι ο καπνός ήταν σκόνη από διερχόμενο όχημα και η αποστολή επέστρεψε στη βάση της αφού δεν υπήρξε συμβάν,

Αύξηση περιπολιών από την Π.Υ. Αιγίου

“Το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και γενικά, όλες οι υπηρεσίες της περιοχής λειτουργούν στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας. Η Αιγιάλεια για σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου, θα βρίσκεται στο επίπεδο 3, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε στη ζώνη υψηλού κινδύνου πιθανών πυρκαγιών του πίνακα της Επιστημονικής Ομάδας της Πολιτικής Προστασίας και αυτό μας αναγκάζει να μην εφησυχάζουμε καθόλου, όλο το 24ωρο. Εφαρμόζουμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στον μέγιστο βαθμό και μέχρι στιγμής, ευτυχώς, δεν έχουμε πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις υπηρεσίες του δήμου αλλά και με τις εθελοντικές ομάδες και έχουμε αυξήσει τις περιπολίες μας, όχι μόνο λόγω του συνεχόμενου καύσωνα που πλήττει την ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και λόγω του υπηρεσιακού σχεδιασμού. Συνίσταται μεγάλη προσοχή από τους δημότες και υπομονή” ανέφερε στο Protionline.gr ο διοικητής της Π.Υ. Αιγίου Επιπυραγός Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, μιλώντας για το επίπεδο ετοιμότητας που υπάρχει.

Αποστολή βοήθειας από το Αίγιο στη φωτιά στο Λουτράκι

Να σημειωθεί ότι, από την Τρίτη 18 Ιουλίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου έχει στείλει στην περιοχή του Λουτρακίου ένα πυροσβεστικό όχημα με ανάλογο εξοπλισμό και προσωπικόπροκειμένου να συμμετάσχει στην μεγάλη επιχείρηση που τελείται, για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από προχθές Δευτέρα. Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει στείλει αρκετά οχήματα πυρόσβεσης και άμεσης επέμβασης, προκειμένου να συμμετάσχει και αυτή στη συνολική προσπάθεια που γίνεται, κατάσβεσης της φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή και στις νέες εστίες που συνεχώς “ξεπηδούν”.

Κάθε δημότης πρέπει να αποφεύγει εξωτερικές εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν κάποια πυρκαγιά από αμέλεια και λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, οι ρίψεις αναμμένου τσιγάρου, η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, η χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν οποιονδήποτε σπινθήρα και οι χρήσεις υπαίθριων ψησταριών, απαγορεύονται. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια, οφειλόμενη σε διάφορες εργασίες στην ύπαιθρο.

Τι φοβούνται οι εκπαιδευμένοι εθελοντές

Μιλώντας στο Protionline.gr για την ετοιμότητα που υπάρχει στην μεγάλη “οικογένεια” του εθελοντισμού, ένας από τους πλέον έμπειρους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής και εμπνευστής της δημιουργίας του ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Αιγιαλείας Δημήτρης Μπούρδος, ανέφερε για το θέμα: “Το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολίτικη Προστασία του δήμου και οι τρεις εθελοντικές ομάδες που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή, είναι σε κατάσταση επιφυλακής και βρισκόμαστε όλοι στο ύψιστο σημείο της ετοιμότητας. Το μόνο που μπορώ να σημειώσω ως “επίφοβο” για την περιοχή μας, είναι η καύσιμη ύλη που υπάρχει σε αρκετά σημεία του δήμου. Ο δήμος άργησε πάρα πολύ τους όποιους καθαρισμούς και οι πολίτες… ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα, πολλές εκτάσεις πολλά χωράφια οικοδομικά τετράγωνα καλλιέργειες είναι με πολλά χορτάρια, ακαθάριστα και με αρκετή ύλη που μπορεί να καεί, και αυτό, είναι το μόνο που μας κάνει να ανησυχούμε πιο πολύ” σημείωσε ο κ. Μπούρδος. Αυτό που είναι πραγματικά επικίνδυνο, είναι τα εκατοντάδες ακαθάριστα, γεμάτα ξερά χόρτα σημεία εντός ή εκτός οικισμών, ή εκτάσεις και οικόπεδα ακόμα και σε κεντρικά σημεία τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα μία ενδεχόμενη εστία φωτιάς.

Επιπλέον, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες, η βλάστηση σε όλα τα δασικά σημεία είναι πραγματικά μεγάλη και σε συνδυασμό με την αρκετή καύσιμη ύλη που δεν έχει “σαρωθεί” σε πολλούς οικισμούς σε κάθε κοινότητα του δήμου, η επικινδυνότητα εμφάνισης πυρκαγιάς διπλασιάζεται τουλάχιστον. “Το έχουμε δει πολλές φορές αυτό το φαινόμενο, να ξεκινάει μία πυρκαγιά κάπως έτσι, λόγω της ύλης και των διαφόρων χόρτων. Εμείς, σαν εθελοντές, καλούμε τους δημότες και τους επισκέπτες της περιοχής να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή αυτό το διάστημα και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το θέμα των πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα σοβαρό” τόνισε ο επικεφαλής της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Αιγιαλείας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πραγματοποιούνται συνεχώς και επί καθημερινής βάσης εποπτικές “βόλτες” και περιπολίες και από τις τρεις εθελοντικές ομάδες που διενεργούν στην περιοχή, αλλά και από την Π.Δ.Ε. και την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr