background img
banner
banner

«Πάτησαν» την κορυφή του Αραράτ 19 τολμηροί Έλληνες με αρχηγό τον Αιγιώτη ορειβάτη Ανδρέα Ξυλιά

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ο… αεικίνητος Αιγιώτης αθλητής και η πολυπληθής «γενναία» ομάδα του, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι οι ελληνικέςαποστολέςορειβασίας είναι και πολύ ικανές και αρκετά φιλόδοξες, ώστε να κατακτήσουν κάθε σημείο της γης και κάθε κορυφή του κόσμουμε απόλυτη επιτυχία! Δεν θα ήταν υπερβολή μάλιστα να αναφερθεί ότι τα τρία τελευταία χρόνια, ο 33χρονος Ανδρέας Ξυλιάς, έχει κατακτήσει περισσότερες από 55χωρες του κόσμουκαι έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες ορειβατικές αποστολές παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο Ανδρέας Ξυλιάς, κατάφερε και οδήγησε την αποστολή της Ελλάδας στην κορυφή του όρους Αραράτ ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο, «τοποθετώντας» τα προσωπικά όρια της αποστολής του πιο ψηλά και φυσικά, «γράφοντας» ταυτόχρονα μία ακόμα χρυσή «σελίδα» εθνικής υπερηφάνειας στις περγαμηνές της σύγχρονης ελληνικής ορειβασίας και κατάκτησης.

Ανάβαση σε υψόμετρο 5.137 μέτρα!

Το ελληνικό team βρέθηκε στο Αραράτ, στο βιβλικό βουνό που οι γραφές αναφέρουν ότι προσάραξε η Κιβωτός του Νώε έπειτα από την βιβλική καταστροφή που «διέταξε» ο Θεός, το οποίο ανήκει σήμερα στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Κουρδιστάν, όπου βρίσκεται και το τετραεθνές Ιράν – Αζερμπαϊτζάν – Αρμενία – Τουρκία. Η ομάδα ξεκίνησε για τον στόχο της, την Πέμπτη 22 Ιουνίου και η αποστολή ολοκληρώθηκε μία εβδομάδα μετά, κατακτώντας το επιβλητικό όρος σε λιγότερο από 100 ώρες πραγματικής ανάβασης σε υψόμετρο 5.137 μέτρα, ενώ οι ορειβάτες χρειάστηκαν συνολικά τέσσερα βράδια διανυκτέρευσης σε διάφορα σημεία, με ειδικές επαγγελματικές σκηνές και ανάλογο εξοπλισμό.

19 Έλληνες στην κορυφή

Ζώντας μια ολοκληρωμένη, απόλυτη εμπειρία υψομέτρου και «ανεβάζοντας» τη χώρα ένα ακόμα επίπεδο στον Παγκόσμιο Ορειβατικό Χάρτη της επιτυχίας, οι 22 Έλληνες απέδειξαν ότι το πείσμα τους και η τολμηρή τους φύση, αρκούν να φέρνουν πολλές διακρίσεις και επιτεύγματα για την χώρα. Ο αρχηγός της αποστολής Ανδρέας Ξυλιάς μαζί με 18 ακόμα ορειβάτες (3 από αυτούς δεν τα κατάφεραν για τεχνικούς λόγους) στάθηκαν στην κορυφή του όρους και «κάρφωσαν» στο υψηλότερο σημείο την ελληνική σημαία, μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης αισιοδοξίας και δικαίωσης, για την επιτυχία αυτή. Να σημειωθεί ότι, στην αποστολή «ενσωματώθηκαν» ακόμα ένας Ινδός και μία Τουρκάλα, ορειβάτες οι οποίοι επιχειρούσαν το ίδιο επίτευγμα, ενώ το «παρών» στο Αραράτ έδωσαν ορειβάτες από διάφορα σημεία της χώρας μας.

Το ιστορικό της κατάκτησης

Η άφιξη της ελληνικής αποστολής ήταν στο χωριό Dogubeyazit, το τελευταίο πριν την ανάβαση, στους πρόποδες του όρους. Ο αρχηγός της ομάδας Ανδρέας Ξυλιάς, αφού πέρασε από συνέντευξη όλους του συμμετέχοντες για να εξεταστεί η ψυχολογική και σωματική τους κατάσταση, οργάνωσε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τις τυχόν ελλείψεις και το φαρμακευτικό υλικό. Στα 3.200 μέτρα στήθηκε η πρώτη κατασκήνωση, σε έναν ομιχλώδη καιρό και με αρκετό κρύο, για την εποχή. Η ομάδα χρειάστηκε συνολικά 48 ώρες προετοιμασίας, έχοντας δεκάδες μικρά, πρακτικά προβλήματα, όπως παραδείγματος χάριν η περιορισμένη ποσότητα οξυγόνου και η έλλειψη ορατότητας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το ξημέρωμα της 26ης Ιουνίου και γύρω στη μία το πρωί ξεκίνησε η ανάβαση για την κορυφή, με τον καιρό να αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος. «Με πολύ αργά και σταθερά βήματα αρχίσαμε να ανεβαίνουμε, με τους φακούς αναμμένους. Κάτω φαίνονταν τα φώτα της πόλης. Επάνω, αχνοφαινόταν η κορυφή. Μετά από μία ώρα χρειάστηκε να βάλουμε καρφιά στις μπότες για να μην γλιστράμε στον πάγο…» ανέφερε ο αρχηγός. Στις 8 παρά 20 το πρωί, η ελληνική ομάδα έφτασε στην κορυφή! «Μετά από λίγη ώρα είδαμε άλλη μια κοπέλα να ανεβαίνει ταλαιπωρημένη αλλά με πείσμα. Κατέβηκα περίπου 100 μέτρα, της πήρα το σακίδιο και μαζί ανεβήκαμε στην κορυφή. Μετά από λίγο έφτασε και ένας Ινδός! Παραμείναμε στο υψηλότερο σημείο όλοι μαζί,περίπου μία ώρα και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν ένα υπέροχο θέαμα, μία εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ» τόνισε ο τολμηρός κατακτητής.

Ολοκλήρωση της διαδικασίας και επιστροφή στην Ελλάδα

Ο δρόμος της επιστροφής ήταν ακόμα πιο δύσκολος, καθώς το χιόνι έλιωνε και έφερνε πολλά πρακτικά προβλήματα στα άτομα της ομάδας. Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας η αποστολή έφτασε στους πρόποδες του βουνού από όπου ξεκίνησε, γράφοντας έτσι την τελευταία σελίδα σε μία επιτυχημένη δράση και ολοκληρώνοντας μία προσπάθεια που ικανοποίησε όχι μόνο τα μέλη της αλλά και την αθλητική οικογένεια. Να επισημανθεί ότι, την τελευταία ημέρα της επιχείρησης, την Πέμπτη 28 Ιουνίου, η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε το σημείο «Η Κιβωτός του Νώε», δηλαδή το ακριβές μουσειακό σημείο που βρέθηκε το αποτύπωμά της και την αμέσως επόμενη ημέρα η ομάδα επέστρεψε στην Ελλάδα.

«Βρεθήκαμε στην «αγκαλιά» της υψηλότερης κορυφής της Τουρκίας»

Μιλώντας στο Protionline.gr ο πρωτεργάτης της ελληνικής αποστολής, ο τουριστικός πράκτορας και ορειβάτης Ανδρέας Ξυλιάς, δήλωσε για το ιδιαίτερο τόλμημα: «Ήταν από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν στο συγκεκριμένο βουνό, διότι το τελευταίο σημείο που μπορούσαμε να «δέσουμε» ήταν στημένο στα 3.800 μέτρα αντί για τα 4.200 λόγω του έντονου χιονιού. Την ημέρα που πιάσαμε την κορυφή κάναμε 500 επιπλέον μέτρα υψομετρικής ανάβασης, μέγεθος αρκετά μεγάλο για αυτό το υψόμετρο. Ο καιρός τελικά βοήθησε απόλυτα και το «κλειδί» της επιτυχίας μας ήταν ο αργός και σταθερός ρυθμός, αλλά και η επιμονή των ορειβατών. Το πρόγραμμα ήταν τέλεια στημένο για να εγκλιματιστούμε και να συνηθίσουμε την μικρότερη ποσότητα οξυγόνου που υπάρχει σε αυτό το υψόμετρο», τόνισε ο αρχηγός, εξηγώντας τον τρόπο που επιτεύχθηκε η κατάκτηση του όρους.

Να σημειωθεί ότι, οι τοπικές καιρικές προγνώσεις έδιναν καθαρό καιρό μόνο για τις 26 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που η ομάδα «έπιασε» την κορυφή. Η επιχείρηση διοργανώθηκε από την εταιρεία HellasNature, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των OutdoorActivities από το 2015 και ο κ. Ξυλιάς την εκπροσωπεί. «Την συγκεκριμένη ανάβαση δεν μπορώ να την θεωρήσω ως προσωπικό επίτευγμα, παρ’ όλο που είναι η πρώτη φορά για εμένα που βρέθηκα στο όρος Αραράτ. Θεωρώ επιτυχία όμως, το συνολικό γεγονός και η “αγκαλιά” της υψηλότερης κορυφής, ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου. Συγχαρητήρια στους συνοδοιπόρους μου, σε όλα τα μέλη της ομάδας. Νομίζω ότι τα καταφέραμε περίφημα!» δήλωσε στo Protionline.gr περιχαρής ο τολμηρός, Αιγιώτης ορειβάτης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr