background img
banner
banner

Παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα ο δήμος Αιγιαλείας στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων

Ο δήμος Αιγιαλείας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ελλάδα αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των αστικών αποβλήτων.  Πλέον οι Αιγιαλείς κοιτάζουν κατάματα το καλύτερο μέλλον της διαχείρισης αποβλήτων με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, την οικονομία, την αισθητική και την πρόοδο του τόπου.

Αυτή είναι η κατακλείδα της σημερινής Ημερίδας «Δημόσια υγεία και απορρίμματα» που πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου στο πολιτιστικό κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» και την οποία διοργάνωσαν η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αιγιαλείας και η αντιδημαρχία καθαριότητας. «Η Αιγιάλεια, το Αίγιο του 2019 δεν έχει καμία σχέση με το Αίγιο του 2023 σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των αποβλήτων. Εμείς, ως Πολιτεία και Κυβέρνηση, απλοποιήσαμε τη διαδικασία μεταφοράς των αποβλήτων και εξασφαλίσαμε τον αποδέκτη τους. Εσείς, όμως, ως δημοτική αρχή κάνατε πολύ σοβαρή δουλειά, αρχικά στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή «Νησί» Τέμενης, κάτι που οι εικόνες το πιστοποιούν αλλά και πάνω στο δύσκολο κομμάτι της Ανακύκλωσης, κάτι που επίσης οι αριθμοί πιστοποιούν», ανέφερε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος ολοκληρώνοντας στάθηκε στην αγαστή συνεργασία που αναπτύχθηκε την τελευταία τετραετία μεταξύ της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιακών στελεχών: «Είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ότι η Αιγιάλεια μπορεί,  ότι η Ελλάδα μπορεί! Μπορεί μέσααπό μια κακή κατάσταση που βρέθηκε η περιοχή πριν από τέσσερα χρόνια, να προβεί σε συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες έχουν συγκεκριμένα θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Από εδώ λοιπόν, από την Αιγιάλεια, δίνουμε το μήνυμα της άλλης Ελλάδας, της Ελλάδας που όλοι μας θέλουμε, των τοπικών Αρχών και των στελεχών του δημοσίου τομέα που συνεργάζονται με στόχο μία καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες. Η Ελλάδα μπορεί, όπως μπόρεσε και η Αιγιάλεια!».

Στη σημερινή Ημερίδα παρέστη και ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος αφού πρώτα αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα που είχε βάλει η σημερινή δημοτική αρχή όταν ανέλαβε τα ηνία του δήμου και που είχε να κάνει με την ορθολογική και ωφέλιμη διαχείριση των απορριμμάτων, «παραλαμβάνοντας μία κατάσταση τραγική που κανείς δεν θέλει να θυμάται», όπως χαρακτηριστικά είπε, έκανε λόγο για έναν δύσκολο δρόμο, τον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βαδίζουν με πείσμα, συνέπεια και σχεδιασμό.

«Καταφέραμε να αλλάξουμε μέσα σε ένα χρόνο την απαράδεκτη εικόνα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Έχουμε εξασφαλίσει την αποκομιδή, μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων σε βάθος χρόνου για πρώτη φορά από τον τότε δήμο Αιγίου και μετέπειτα δήμο Αιγιαλείας. Έχουμε προβεί σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για να ενταχθούμε στον συνολικό εθνικό σχεδιασμό για οριστική λύση. Έχουμε ήδη δημοπρατήσει τη Μονάδα Βιοαποβλήτων και αισιοδοξούμε ότι μέχρι τέλος του 2023 θα έχει εγκατασταθεί και ο ανάδοχος του έργου, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουμε τη δυνατότητα της αυτοτελούς διαχείρισης σε κάτι λιγότερο από τα μισά απορρίμματα που παράγουμε. Την ίδια ώρα έχουμε ανεβάσει το ποσοστό Ανακύκλωσης σε όλο τον δήμο μας, συνεχίζοντας την προσπάθεια για ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά. Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν εάν δεν υπήρχε συνεργασία της δημοτικής αρχής και πιο συγκεκριμένα του αντιδημάρχου Νίκου Καραϊσκου με το προσωπικό του Τομέα Καθαριότητας που εργάζονταν και συνεχίζουν να εργάζονται με πάθος. Συμπορευτής μας, όμως, σε αυτόν τον διαρκή αγώνα, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Γραφάκος, που μας στήριξε και μας στηρίζει, κάτι που οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε με ικανοποίηση αλλά και με την πρέπουσα παρρησία. Η σημερινή Ημερίδα παρουσιάζει την πραγματικότητα χωρίς ευχολόγια αλλά με ρεαλισμό και ωριμότητα. Προχωράμε με καθημερινό αγώνα και κάθε μικρή ή μεγάλη κατάκτηση είναι νίκη για όλους μας!», κατέληξε ο δήμαρχος Αιγιαλείας.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα συντονιστής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος. Συμμετείχαν ως ομιλητές ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος ΠΕΔ κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, η χημικός μηχανικός και διευθύντρια διαχείρισης λοιπών αποβλήτων ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας κα Νίκη Τάνταλου, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Χωροταξίας κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο υπεύθυνος Τμήματος Marketing και ΟΤΑ κ. Δημήτρης Παπασωτηρίου, οι εκπρόσωποι της «ΤΕΡΝΑ» και της «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ»  κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης και κ. Διονύσης Γεωργόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών καΚαρολίνα Ακινόσογλου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αιγιαλείας κ. Νίκος Καραϊσκος, η γενική διευθύντρια της «ΑΧΑΪΑ Αναπτυξιακή Α.Ε.» κα Ηρώ Τσιμπρή και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Αιτωλοακαρνανίας κ. Ντίνος Ζορμάς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr