background img
banner
banner

Τέσσερις σχεδόν ταυτόχρονες φωτιές στην Ελίκη κατασβήστηκαν αμέσως

ΣΚΟΡΠΙΣΑΝ ΩΣΤΟΣΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ

Ερωτηματικά αλλά και προβληματισμό γεννούν οι… απανωτές εστίες φωτιάς, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, σε πολύ κοντινά διαφορετικά σημεία στην κοινότητα Ελίκης, που ωστόσο αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους από την Πυροσβεστική και δεν επεκτάθηκαν.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση και κρίθηκε επιτυχημένη, ωστόσο οι καπνοί ήταν αρκετοί ώστε να θορυβηθούν κάτοικοι και περαστικοί, καθώς ήταν ορατοί και από την εθνική οδό. Η δραστική κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου με τέσσερα οχήματα και ανάλογο αριθμό ανδρών είχε σαν αποτέλεσμα να περιορίσουν πολύ γρήγορα τα τέσσερα διαφορετικά σημεία της φωτιάς που ξέσπασε εντός των ορίων της κοινότητας Ελίκης, πολύ κοντά στην εθνική οδό χθες το μεσημέρι, λίγο μετά τις 12.30 από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Οι φωτιές που “ξεπήδησαν” σχεδόν ταυτόχρονα σε πολύ κοντινά σημεία από άγνωστο λόγο, δεν επεκτάθηκαν σε άλλες δασικές ή μη εκτάσεις, διότι ευτυχώς ήταν σε τοποθεσία με χαμηλή βλάστηση και με εύκολη πρόσβαση.

Απέκλεισαν κάθε πιθανότητα αναζωπύρωσης

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με την πολύτιμη βοήθεια κατοίκων και εθελοντών (κάτι που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως θετικά ακόμα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) έθεσαν πολύ γρήγορα τις εστίες υπό έλεγχο, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα επέκτασης. Οι ελεγχόμενοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσκόλευσαν αρχικά την επιχείρηση των δυνάμεων καταστολής στο σημείο, αλλά σε σχετικά λίγη ώρα, οι τέσσερις διαφορετικές εστίες σβήστηκαν εντελώς, γεμίζοντας ανακούφιση και μεγάλη ικανοποίηση, όχι μόνο τους ντόπιους κατοίκους που… απέφυγαν τα χειρότερα, αλλά και όσους παρατηρούσαν την εξέλιξη των φωτιών, από μακριά.

Ειδοποίησαν αμέσως την Πυροσβεστική

Το σημείο όπου ξέσπασαν οι τέσσερις πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα, ήταν δίπλα ακριβώς από την Παλαιά Εθνική Οδό και παράλληλα αυτής και η κλήση ειδοποίησης για το περιστατικό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, “έφτασε” πολύ γρήγορα, σχεδόν με την διαπίστωσή της και από διερχόμενο κάτοικο και από το κινητό του τηλέφωνο. Η εστία της φωτιάς, εντοπίστηκε σε ξερά χόρτα και κλαδιάδίχως να διαπιστώνεται με ορατό μάτι ποια μπορεί να ήταν η αρχική αιτία της ή αν επρόκειτο για περίπτωση εμπρησμού. Να σημειωθεί ότι έχει αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιος εργάτης να έβαλε να κάψει χόρτα ή κλαδιά και σύμφωνα με την Π.Υ. η αιτία της ανάφλεξης στα τέσσερα διαφορετικά σημεία, τα οποία σημειωτέον δεν απείχαν πολύ από το ένα από το άλλο, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Ευχαριστίες του προέδρου προς την Πυροσβεστική

“Σε τέτοιες περιπτώσεις, το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να σβήσει γρήγορα η φωτιά, να υπάρξει άμεση αποτελεσματικότητα. Ευχαριστούμε πολύ τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος της Π.Υ. Αιγίου που ενήργησαν με τρομερή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.Ευχαριστούμε όσους κατοίκους έδειξαν αυταπάρνηση και συμμετείχαν, η κινητοποίησή τους ήταν ζωτικής σημασίας και βοήθησαν στο έπακρον να σβηστούν τα τέσσερα σημεία ανάφλεξης της φωτιάς πολύ γρήγορα. Ελπίζω το περιστατικό αυτό, να ήταν το τελευταίο στον δήμο Αιγιάλειας…” ανέφερε στo Protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ελίκης Βαγγέλης Παναγόπουλος, για το περιστατικό.

Στο σημείο για να αποκλειστεί ενδεχόμενο αναζωπύρωσης

Τέλος να σημειωθεί ότι, η όλη επιχείρηση διήρκησε περίπου μιάμιση ώραενώ επιβεβαιώθηκε με αυτοψία ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση της πυρκαγιάς. Επίσης δεν υπήρξε κάποια απώλεια ζωτικής σημασίας (χλωρίδα ή πανίδα) παρά μόνο ξερά χόρτα και κλαδιά.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr