background img
banner
banner

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ: “Η Ιστιοπλοϊα έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Αιγιάλεια”

Η ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων κατηγορίας ILCA4 στον Βόλο (22-30/7/23) και η Ελλάδα έδειξε για ακόμη μια χρονιά την κυριαρχία της στις κατηγορίες των νέων και νεανίδων στην μονοθέσια κατηγορία ILCA. Είχαμε πέντε κορίτσια στην πρώτη δεκάδα στον κόσμο στην κατηγορία ILCA4 νεανίδων και έξι κορίτσια στην πρώτη εικοσάδα! Με αφορμή την τεράστια αυτή επιτυχία μιλήσαμε με τη γνωστή αιγιώτισσα προπονήτρια της Ιστιοπλοϊας, Δήμητρα Αρβανίτη η οποία από το 2017 ανήκει στο προπονητικό τιμ του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών.

“Χρυσή πρωταθλήτρια η Γκίκα Ερμιόνη, αργυρή η Αναστασίου Κλεοπάτρα, πέντε ακόμη Ελληνίδες αθλήτριες, στην πρώτη δεκάδα και έξι στην πρώτη εικοσάδα του παγκόσμιου! Δε νομίζω να υπάρχει άλλο άθλημα με τόσες επιτυχίες σε αυτό το επίπεδο. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και τους προπονητές , για το πάθος τους και την επιμονή τους σε ένα τόσο απαιτητικό και δύσκολο άθλημα. Συνεχίζουμε να κυριαρχούμε σε παγκόσμιο επίπεδο! Ήταν μία διοργάνωση στην οποία έλαβαν μέρος 440 αθλητές και αθλήτριες από 50 χώρες και η προβολή σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν τεράστια”, μας λέει η αιγιώτισσα προπονήτρια.

23 χρόνια προπονήτρια στο άθλημα της Ιστιοπλοϊας

Η Δήμητρα Αρβανίτη γεννήθηκε και κατοικεί στο Αίγιο και ασχολείται με την προπονητική στο άθλημα 23 ολόκληρα χρόνια. Είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Ξεκίνησε ως αθλήτρια στον Ναυτικό Όμιλο Αιγίου και στην συνέχεια, το 2000 ανέλαβε προπονήτρια στον ΝΟΑ. Ακολούθησε ένα διάστημα στην Αθήνα, επτά χρόνια στην Ιθάκη και από το 2017 στον Ιστιοπλοικό όμιλο Πατρών στην κατηγορία Τριγώνου (Ολυμπιακών Αθλημάτων). Από πέρυσι είναι προπονήτρια και στο τμήμα ιστιοπλοϊας για ΑΜΕΑ του Ι.Ο.Π. Στην ερώτηση, σε τι επίπεδο βρίσκεται το άθλημα στον ΙΟΠ, μας απαντά:

“Το επίπεδο στην περιφέρεια, κακά τα ψέματα υστερεί σε σχέση με τους ομίλους του κέντρου. Όμως ο Ι.Ο.Π. αναλογικά με άλλους ομίλους βρίσκεται στην κορυφή. Τα τρία τελευταία χρόνια αναδεικνύεται πρωταθλητής στην περιφέρεια Νοτίου Ελλάδας ενώ διακρίνεται και σε πανελλήνιους αγώνες. Πρόσφατα συμμετείχαμε στο Open Πανελλήνιο πρωτάθλημα Optimist U16 , που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη και τον ΝΑΟΚΘ, υπό την αιγίδα της ΕΙΟ 07-11/07. Ένας πολύ δύσκολος και απαιτητικός αγώνας, με τη συμμετοχή 240 αθλητών μεταξύ των οποίων και 65 ξένοι ( ως open ) και τα αποτελέσματά μας ήταν πολύ καλά. Με την πρόκριση του αθλητή μας Κωστή Βασιλείου για άλλη μια φορά στον Χρυσό στόλο, στους 75 καλύτερους στο σύνολο και στους 40 πρώτους Έλληνες , την παραλίγο πρόκριση του Ιωάννη Αργυρού που ήταν 4ος στον αργυρό στόλο και τα νέα μας πολλά υποσχόμενα παιδιά Φώτη Ράπτη και Ειρήνη Πολυχρονοπούλου που έδωσαν μάχη σε πολύ υψηλό επίπεδο και αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί, ότι μέσα σε διάστημα μόλις πέντε μηνών το τμήμα ιστιοπλοϊας των ΑΜΕΑ κατέκτησε τρία πανελλήνια μετάλλια, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό “.

Σε χαμηλό επίπεδο η Ιστιοπλοϊα στην Αιγιάλεια

Μιλώντας για το επίπεδο του αθλήματος στην Αιγιάλεια, η Δήμητρα Αρβανίτη δεν έκρυψε τον προβληματισμό της. “Υπάρχουν εκπληκτικές εγκαταστάσεις στον ΝΟΑ και η θέση που βρίσκεται η περιοχή μας είναι ιδανική για την ιστιοπλοϊα. Έχουν γίνει με οργανωτική επιτυχία αρκετοί μεγάλοι αγώνες τα τελευταία χρόνια ακόμη και σε πανελλήνιο επίπεδο και όλοι οι επισκέπτες έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια. Δυστυχώς όμως το αγωνιστικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό και είναι πραγματικά κρίμα. Θα πρέπει τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη θάλασσα, να γνωρίσουν το άθλημα και να το αγαπήσουν. Όσο περισσότερα παιδιά ασχοληθούν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες καποια να διακριθούν. Μόνο έτσι θα έρθει η ανάπτυξη του αθλήματος στην περιοχή μας. Ένα άθλημα που είναι συναρπαστικό και ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν, γιατί συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών. Με τη χώρα μας να έχει μεγάλη παράδοση και να έχει αναδείξει ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές. Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Αιγιάλεια”, συμπληρώνει.

Μεγάλη εξάπλωση του αθλήματος

Η εξάπλωση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στις τελευταίες δεκαετίες είναι τρομακτική, γι’ αυτό και οι ειδικοί έχουν φτιάξει πολλές κατηγορίες σκαφών. Σκαφών μεγάλων που είναι για αγώνες ανοικτής θάλασσας και σκαφών που είναι για αγώνες τριγώνου.

Τα σκάφη ανοικτής θάλασσας είναι τριών κατηγοριών, που δεν έχουν «στάνταρ» (σταθερά) χαρακτηριστικά, αφού το κάθε εργοστάσιο έχει τη δική του ναυπηγική τεχνική (“πατέντα”). Αντίθετα, τα λεγόμενα σκάφη τριγώνου έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και με αυτά ασχολούνται περισσότεροι αθλητές, αφού είναι για ένα, δύο ή τρεις το πολύ αθλητές. Στα σκάφη ανοικτής θάλασσας επιβαίνουν πολλοί αθλητές, που μπορεί να συμμετέχουν 9, αλλά και 15.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr