background img
banner
banner

Εντυπωσίασαν οι διαδρομές «από το Μωριά ως τα περάσματα της Εγνατίας…»

ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΜΑΡΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΠΕΝΤΑΗΧΟΝ»

Μια μοναδική βραδιά παραδοσιακού πολιτισμού και τέχνης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στις Καμάρες το βράδυ της 31ης Ιουλίου, παρακολουθώντας την παράσταση «από το Μωριά… ως τα περάσματα της Εγνατίας…», που παρουσίασε ο Χορευτικός Όμιλος Καμαρών σε συνεργασία με την υπέροχη παραδοσιακή ορχήστρα Πεντάηχον.

Τις εντυπώσεις εξ αρχής έκλεψε η διαμόρφωση του χώρου (ένα μικρό θέατρο) με κερκίδες θεατών, σκηνικό για την ορχήστρα και τους χορευτές, που το διέπνεε υπέροχη αισθητική με πανιά, γάζες, λουλούδια, ζωγραφισμένα ταμπλό, φωτισμό κ.ά., δείγμα της συλλογικής δράσης (διοικητικό συμβούλιο, μέλη και εθελοντές-φίλοι του συλλόγου) που γίνεται στον Χ.Ο.Κ., γεγονός που σχολιάστηκε θετικότατα από όλους.

Αφορμή της παράστασης αποτέλεσαν οι διαδρομές του Χορευτικού Ομίλου Καμαρών, με αφετηρία το Μωριά, μέχρι την Κωνσταντινούπολη και την Κάτω Ιταλία αλλά και στις παρυφές της Εγνατίας, όπως αποτυπώθηκε σε χάρτες και οδικά δίκτυα. Αιτία, η εξαιρετική διασύνδεση της μελωδίας Ζάραμο με το Bellaciao (μελωδία παραδοσιακού εργατικού τραγουδιού από την περιοχή της Μπολόνια ή/και την κοιλάδα του Πάδου).

Κείμενα, εικόνες, χοροί και ήχοι που… ταξίδεψαν τους θεατές

Σε έξι σκηνές-διαδρομές «από το Μωριά.. ως τα περάσματα της Εγνατίας…» αποτυπώθηκε όλη η εκδήλωση. Εικόνες ενημέρωσης και νοσταλγίας από ταξίδια του συλλόγου διαπλέκονταν με κείμενα αφηγηματικού και ποιητικού λόγου. Κείμενα που ταξίδεψαν τους θεατές στην Πόλη, μίλησαν για το νόστο και την προσφυγιά, για την ειρηνική συνύπαρξη των γειτονικών λαών αλλά και για όσα εμπεριέχουν τα παραδοσιακά τραγούδια (κοινωνικές σχέσεις, διατήρηση εθίμων, θέση γυναίκας κ.ά.). Παράλληλα, η σκηνή γέμιζε διαδοχικά από χρώματα με εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές από πολλές περιοχές (Μάνη, Τσακωνιά, Ζαγόρι, Κόνιτσα, Αριδαία, Αλεξάνδρεια, Κοζάνη, Καβακλί, Δυτική Θράκη, Πετρωτό, Τσούκνα, Μεταξάδες, Κωνσταντινούπολη).

Το αυθόρμητο χειροκρότημα των θεατών κέρδισαν οι χορευτές-τριες για το ύφος και το ήθος που προσέγγισαν τους χορούς της κάθε περιοχής. Κέρδισαν τους παρευρισκόμενους, η Παπαδιά που χορεύτηκε σε 3 ποτήρια, η γεμάτη έκφραση και συντονισμό Πουσνίτσα, το «στόλισμα» χορών όπως η Γκάιντα και το Τικφέσκινο, ο δυναμισμός χορών όπως Σ’ τρεις και Γιάρισκα, η γυναικεία χάρη στη Συμπεθέρα και στους καρσιλαμάδες της Πόλης που συνοδεύτηκαν με κουτάλια και ζίλια, το δωρικό ύφος στους αργόσυρτους σκοπούς της Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας αλλά και η διαφορετική προσέγγιση σε χορούς της Πελοποννήσου και της Κεντρ. Μακεδονίας.

Το Πεντάηχον (Αγγελική Παρδάλη: σαντούρι & τραγούδι, Χάρης Λύγκος: βιολί & φωνητικά, Πάνος Σκουτέρης:πνευστά & τραγούδι, Παναγιώτης Σταθάκης: λαούτο & φωνητικά, Κώστας Καραμέσιος: κρουστά & φωνητικά) με θαυμάσιο τρόπο και ύφος απέδωσε τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από όλες τις περιοχές καταδεικνύοντας, παράλληλα, την ουσιαστική σύμπραξη χορευτών-μουσικών. Ωστόσο ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η απόδοση των τραγουδιών Ντομάκινε, Μάρω και Καληνύφτα στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, η είσοδος με το «εγώ για την παρέα μου» (acapella) καθώς και το πάντρεμα της μελωδίας Ζάραμο με τoBellaciao. Με κείμενα ταξίδεψαν το κοινό ο Βασίλης Λάγιος και η Αναστασία Σκούντζου.

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών»

Η εκδήλωση ήταν μια οργάνωση-παραγωγή του Χορευτικού Ομίλου ενώ την επιμέλεια της παράστασης, και διδασκαλία χορών είχε ο Γιώργος Σιακκής. Ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Τζίφας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και τον Δήμο Αιγιάλειας (για τη βοήθεια) καθώς και τους χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας, όλους όσοι βοήθησαν και συμμετείχαν ενώ τόνισε το συνεργατικό και ομαδικό πνεύμα δράσης που υπάρχει στον Χ.Ο.Κ. και οδηγεί το σύλλογο σε μεγάλες επιτυχίες. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Δημ. Καλογερόπουλος και ο αντιδήμαρχος Γιωρ. Ντίνος ενώ παραβρέθηκαν, ακόμα, εκπρόσωπος της υφυπουργού Χρ. Αλεξοπούλου, αντιδήμαρχοι και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καμαρών, μέλη Δ.Σ. και εκπρόσωποι συλλόγων από την Αιγιάλεια και την Πάτρα.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr