background img
banner
banner

Η αύξηση των παραγόμενων αποβλήτων δείχνει υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

«Δείξε μου τα απορρίμματά σου να σου πω ποιος είσαι» θα μπορούσε να πει κανείς αν επιχειρούσε να παραφράσει τη γνωστή παροιμία. Στην περίπτωση του δήμου Αιγιαλείας ταιριάζει απόλυτα, καθώς ο όγκος των απορριμμάτων είναι ενδεικτικός της πληθυσμιακής αύξησης των κατοίκων του, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, μας επισκέφθηκαν πολλοί…

Αδιάψευστος… μάρτυρας της επισκεψιμότητας της Αιγιάλειας είναι ο όγκος των απορριμμάτων, με τα στοιχεία που έθεσε εν γνώσει της «Π» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος να παρουσιάζουν υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού κατά τον μήνα Αύγουστο και μέχρι σήμερα.

Ξεπερνούν τους 110 τόνους σε ημερήσια βάση

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Καραΐσκος, ΄΄ο μέσος όρος παραγωγής αποβλήτων κατά τους χειμερινούς μήνες, μιλώντας μόνο για τις σακούλες απορριμμάτων, είναι περίπου 50 με 60 τόνους ημερησίως. Σε αυτή την ποσότητα δεν περιλαμβάνεται η ανακύκλωση. Από τις 5 Αυγούστου και μετά, δηλαδή ουσιαστικά εδώ και δύο εβδομάδες, έχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό του πληθυσμού του δήμου Αιγιαλείας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τουλάχιστον 100% αύξηση των αποβλήτων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τους 110 τόνους σε ημερήσια βάση και αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός της περιοχής έχει υπερδιπλασιαστεί. Επόμενο είναι λοιπόν να έχουμε και πολύ μεγάλη παραγωγή απορριμμάτων΄΄.

Αυξημένες οι υποχρεώσεις της Υπηρεσίας με λιγοστά μέσα

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, ΄΄το γεγονός αυτό, σημαίνει ότι η ευθύνη της αντιδημαρχίας αυξάνεται στο διπλάσιο και πρέπει να αντιληφθούν όλοι, και οι δημότες και οι επισκέπτες, ότι λόγω των πολυάριθμων τουριστών – επισκεπτών που εισρέουν στην Αιγιάλεια, θα πρέπει να υπάρξει μία σχετική κατανόηση στις οποίες καθυστερήσεις μπορεί να προκύπτουν΄΄.
Πώς αντιμετωπίστηκε όμως από την Υπηρεσία Καθαριότητας όλος αυτός ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων; Ποιες δυσκολίες προέκυψαν στην αποκομιδή; Ο αντιδήμαρχος απάντησε ως εξής: ΄΄Μέχρι στιγμής, η εκτίμησή μου ότι είναι ότι ανταποκριθήκαμε πάρα πολύ καλά, από τη στιγμή μάλιστα που ενώ πέρυσι είχαμε προσλάβει έκτακτο προσωπικό στις 10 Ιουνίου για τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου, φέτος καθυστερήσαμε και είχαμε επιπλέον υπαλλήλους από τις 10 Ιουλίου και μετά. Η καθυστέρηση αυτή βέβαια δεν είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στην καθυστέρηση της έγκρισης του προϋπολογισμού΄΄.

Ως προς τις επόμενες ημέρες, ο κ. Καραΐσκος έκανε την παρακάτω εκτίμηση: ΄΄Θεωρώ ότι σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα, θα επανέλθουμε σε φυσιολογικά επίπεδα και στον όγκο των απορριμμάτων, περίπου στους 60 τόνους δηλαδή σε ημερήσια βάση΄΄.

Να σημειωθεί ότι φέτος προσελήφθησαν μόνο δώδεκα άτομα για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας. ΄΄Το έκτακτο προσωπικό για αυτές τις ανάγκες ήταν δώδεκα άτομα και αποδείχθηκε… λίγο, γιατί οι συνθήκες ήταν απαιτητικές και ο όγκος των απορριμμάτων υπερδιπλασιάστηκε. Κι ενώ στόχος μας ήταν να προσλάβουμε φέτος πολύ περισσότερα άτομα για να βγαίνει κανονικά η αποκομιδή, η μείωση των δημοτικών τελών που επέβαλε η αντιπολίτευση, δεν μας το επέτρεψε. Τα εργατικά χέρια δεν επαρκούν και για αυτό και ζητάμε κατανόηση από τον κόσμο, αν σε κάποια σημεία υπάρχει μία σημαντική καθυστέρηση΄΄, είπε ο κ. Καραΐσκος.

Έχουν «σκανάρει» τον δήμο πέντε φορές κι ακόμη βγάζουν βαριά αντικείμενα

Ερωτηθείς τέλος για τα ογκώδη και βαριά αντικείμενα που υπάρχουν σε κάποιους κοινόχρηστους χώρους και πλάι σε κάδους, είπε: ΄΄Είμαστε σε καλό δρόμο και έχουμε μαζέψει τουλάχιστον το 90%. Αλλά δυστυχώς, βγαίνουν συνεχώς καινούρια. Από τις 5 Ιουνίου μέχρι και σήμερα Τρίτη 22 Αυγούστου, έχουμε περάσει σε όλες τις περιοχές τουλάχιστον πέντε φορές αλλά ο όγκος των επισκεπτών είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε παραπάνω, αυτή τη στιγμή. Επιπλέον είναι πολύ αυτοί που δεν προσαρμόζονται και δημιουργούν νέα προβλήματα, “βγάζοντας” συνέχεια βαριά αντικείμενα και προκαλώντας σοβαρά ζητήματα στο δήμο, σε αυτό το κομμάτι΄΄.

Και κατέληξε ο κ. Καραΐσκος: ΄΄Παρακαλούμε τον κόσμο να είναι λίγο πιο συνεπής, γιατί αυτό θα μας βοηθήσει απολύτως στο να είμαστε και εμείς αποτελεσματικοί και την απόλυτη συνέπεια σε όλα τα σημεία, εις το έπακρον΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχόλια

  • Προχθές κάναμε μπάνιο στην Ακονιά, εκεί που πλάι στους λουόμενους κόβανε τους ευκαλύπτους (Την άσφαλτο στο μισό δρόμο την είχαν αφαιρέσει νωρίτερα, γιατί άραγε;). Βουνά τα σκουπίδια. Φτάνει ένα ολοκαίνουργιο απορριμματοφόρο, καμαρωτό, καμαρωτό. Λέμε θα τα μαζέψει, έστω με μας δίπλα. Ο οδηγός ελέγχει την κατάσταση, κάνει μία καταπληκτική στροφή και φεύγει! Δεν μάζεψε τίποτα, παρόλο που ήταν άδειος! Στα Σελιανίτικα το ίδιο, ζέχνουν οι γεμάτοι κάδοι στη δυτική είσοδο, δίπλα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σπίτια. Επιλεκτική απομάκρυνση σκουπιδιών. Αυτό κάνουν. Και πάντα τους φταίνε οι άλλοι, που δεν ψήφιζαν τον παράνομο προϋπολογισμό!! Τα μεγάλα αντικείμενα τα διαχειρίζεται κανείς; Πριν μήνες ειδοποίησε κάτοικος του Νέου Ερινεού τη Δημοτική υπηρεσία να έρθουν και να μαζέψουν στρώματα, κλπ ογκώδη αντικείμενα. Ακόμα εκεί βρίσκονται! Άντε να τελειώνουμε με τους ανίκανους…

    Kostas Zanakis 23/08/2023 09:42

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr