background img
banner
banner

Τοπική αυτοδιοίκηση… γένους θηλυκού

Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Η συμμετοχή των γυναικών στα αιρετά όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης έχει αποδείξει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά τους σε όλα τα επίπεδα. Πόσο εύκολο είναι όμως για μία γυναίκα να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και πόση θέληση υπάρχει σε επίπεδο Αιγιάλειας να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των υποψήφιων συνδυασμών, δεδομένου ότι πλέον απαιτείται το 40% να αποτελείται από γυναίκες;

Εν αντιθέσει με τους άντρες, οι γυναίκες είναι αυτές που σκέφτονται περισσότερο προτού κατέλθουν στον δημοτικό στίβο κι ο λόγος δεν είναι άλλος από τα αυξημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις τους σε καθημερινή βάση, χωρίς να έχει εκλείψει παντελώς η νοοτροπία της ανδροκρατούμενης κοινωνίας, μολονότι και σε τοπικό επίπεδο στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρξαν γυναίκες με μεγάλη δυναμική που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα δημοτικά πράγματα.

Μαρία Γιδά: «Η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι καθαρά θέμα προσφοράς και θέλησης»

Από τη θέση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για μεγάλο διάστημα της θητείας της δημοτικής αρχής, η Μαρία Γιδά κράτησε ισορροπίες και κατάφερε να πρυτανεύσει η λογική σε διενέξεις διόλου εύκολες. Η ίδια θα είναι εκ νέου υποψήφια με τον συνδυασμό «Αιγιάλεια Τώρα», τονίζοντας πως στην παράταξη στην οποία ανήκει συμμετέχουν αρκετές γυναίκες και όχι μόνο καλύπτουν το θέμα της ποσόστωσης, αλλά έχουν διανεμηθεί σωστά οι ρόλοι.

΄΄Η δυσκολία που αντιμετωπίζει κάθε υποψήφιος δεν έχει να κάνει με το αν είναι άντρας ή γυναίκα. Πιστεύω ότι είναι θέμα χαρακτήρα και ανθρώπου. Δεν είναι εύκολο να συμμετέχει κάποιος με ενεργό ρόλο στα δημοτικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί ούτως ή άλλως, είναι ένα εγχείρημα που χρειάζεται και θυσίες από τον προσωπικό χρόνο της καθημερινότητας και μεγάλη αντοχή, αλλά πρωτίστως συνέπεια και υπευθυνότητα. Ίσως οι γυναίκες λόγω του ενεργού κοινωνικού ρόλου και των ρόλων που έχουν στις οικογένειές τους, οι απαιτήσεις αυτές να αυξάνονται λίγο. Ο ενεργός ρόλος της σύγχρονης γυναίκας στην τοπική κοινωνία, έχει πλέον διευρυνθεί, η γυναίκα έχει αποκτήσει περισσότερες ευθύνες και οι δράσεις της έχουν πάρει σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις΄΄, αναφέρει.

Συμπληρώνοντας σε λίγους μήνες την πρώτη της τετραετία ως αιρετής δημοτικής συμβούλου, σημειώνει: ΄΄Είμαι υποψήφια γιατί θέλω να συνεχίσω το έργο μου, να ολοκληρώσω το όραμά μου. Μπόρεσα και έκανα άψογες συνεργασίες αυτά τα τέσσερα χρόνια, μπόρεσα άνετα να συνεννοηθώ και με την δημοτική ομάδα και φυσικά με τον δήμαρχο. Έχω αποφασίσει να συνεχίσω να το κάνω αυτό και να προσφέρω το καλύτερο δυνατό που μπορώ, στον τόπο μου. Το ενδιαφέρον μου για τα δημοτικά γίνεται παράλληλα με την επαγγελματική μου ιδιότητα και τις προσωπικές μου υποχρεώσεις και τους ανθρώπους που αγαπώ. Είναι καθαρά θέμα προσφοράς και θέλησης. Η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μία πολιτική καριέρα εθνικής εμβέλειας, οπότε δεν μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου ως επαγγελματία πολιτικό. Το ενδιαφέρον μου για τα κοινά είναι η παράλληλη δραστηριότητα των υπολοίπων η οποία γίνεται αφορμή καθημερινά να μπορώ να προσφέρω και εγώ σε αυτό τον τόπο ό,τι καλύτερο μπορώ. Επιθυμώ να μπορώ να ανταπεξέρχομαι σε αυτά που εγώ θέλω να κάνω με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και ένα από αυτά είναι η παρουσία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προσέφερα όπως μπορούσα και όσο μπορούσα τα πρώτα τέσσερα χρόνια, το ίδιο θα κάνω και τη δεύτερη τετραετία αν μου δοθεί η δυνατότητα΄΄.

Καταλήγοντας, η κ. Γιδά τόνισε: ΄΄Οι γυναίκες πρέπει να ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρώ ότι έχουν να κάνουν και να πουν πολλά πράγματα. Αυτό, το είδα και ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και έχω καταλάβει ότι όταν έχεις “δίψα” για να προσφέρεις, η “δίψα” αυτή γίνεται γόνιμη θετική διάθεση για όλα όσα κάνεις, σε όλους τους τομείς. Έχουμε και σε αυτό τον τομέα, πολλά πράγματα να κάνουμε και το αμέσως επόμενο διάστημα΄΄.

Βάσω Ψυχράμη: «Όπου διευθύνουν ικανές γυναίκες τα αποτελέσματα είναι εμφανώς καλύτερα»

Το 19,75% του πληθυσμού του δήμου Αιγιαλείας, το 2019 την ήθελε δήμαρχο. Η Βάσω Ψυχράμη δεν προχώρησε ξανά στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου, ωστόσο κατέρχεται ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, με τον συνδυασμό «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο». Μιλώντας στo Protionline.gr για τον ρόλο της γυναίκας στην τοπική αυτοδιοίκηση, επισημαίνει: ΄΄Δυστυχώς ο χώρος της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης είναι ακόμα ανδροκρατούμενος, ανακόλουθος σε μεγάλο βαθμό ως προς την συνθήκη που επιτάσσει η σύγχρονη κοινωνία που έχει πια αναγνωρίσει ότι οι Γυναίκες μπορούν, μερικές φορές, και καλύτερα.

Η ποσόστωση των γυναικών θα είχε κάποιο νόημα αν βρισκόμασταν στη δεκαετία του ’50 που μόλις είχαν κατοχυρωθεί τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών. Τότε πράγματι, θα επιτάχυνε τη διαδικασία προς την ισότητα. Αλλά σήμερα δεν προσφέρει, αντιθέτως, θα ‘λεγα ότι εν τέλει προσβάλλει και λειτουργεί ως τροχοπέδη΄΄.

Παρά ταύτα, δεν είναι εύκολο για έναν συνδυασμό να αποτελείται κατά 40% από γυναίκες. Η κ. Ψυχράμη σημειώνει: ΄΄Συναντάμε πράγματι δυσκολία κατά την συγκρότηση των ψηφοδελτίων, όσον αφορά την συμμετοχή των γυναικών σε αυτά. Είμαι υπέρμαχος της ισόποσης εκπροσώπησης στα ψηφοδέλτια από Γυναίκες και Άνδρες, που σημαίνει ποσοστό 50%-50%΄΄.

Επισημαίνει ακόμη τα εξής: ΄΄Η πολιτική και η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα έχουν πολύ περισσότερα να κερδίσουν απ’ την ισχυρή παρουσία Γυναικών και τη σύνθεση μέσα από την ισορροπημένη προσφορά των δύο φύλων. Ιδίως στην Ελλάδα το ‘χουμε διαπιστώσει, με χαρακτηριστικότερο το φωτεινό παράδειγμα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.
Πιστεύω ότι, αν η Κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αν δηλαδή αυξήσει σημαντικά την συμμετοχή των γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις ευθύνης «θα δώσει το σύνθημα» ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετάσχουν στα κοινά αλλά θα δώσει και το ισχυρό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία να τις αποδεχθεί πιο εύκολα.
Διότι είναι βέβαιον και στατιστικά αποδεδειγμένο ότι όπου διευθύνουν ικανές γυναίκες τα αποτελέσματα είναι εμφανώς καλύτερα΄΄.

Μαρία Τσουκαλά: «Είναι βέβαιο πως οι γυναίκες όχι μόνο τα καταφέρνουν περίφημα αλλά πολλές φορές υπερτερούν των ανδρών»

Για τη γυναίκα που ταύτισε το όνομά της με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. τα τελευταία χρόνια, τη Μαρία Τσουκαλά και μόνο η ύπαρξη της ποσόστωσης στα ψηφοδέλτια, είναι υποτιμητική για τη γυναίκα. Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αιγιάλεια Προορισμός» σημειώνει: ΄΄Είναι αναχρονιστικό το να χρειάζεται στην εποχή μας να νομοθετούμε τη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογικές διαδικασίες, όποιες και αν είναι αυτές. Για μένα προσωπικά είναι αυτονόητο το γεγονός ότι πρέπει οι γυναίκες να συμμετέχουν με ενεργό ρόλο στα κοινά, γιατί οι σύγχρονες γυναίκες και γνώση έχουν και άποψη, αλλά κυρίως είναι έξυπνες και δραστήριες΄΄.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει δυσκολία για τη συμπλήρωση ενός ψηφοδελτίου ως προς τη γυναικεία υποψηφιότητα, αναφέρει: ΄΄Ο ταυτόχρονος ρόλος που μπορεί να έχουν, αυτός της μάνας – συζύγου ή του επαγγέλματός τους, σαφώς “εμποδίζει” την ενασχόληση με τα κοινά. Πώς να εμπλακεί μία σύγχρονη γυναίκα και με κάτι επιπλέον, όταν η ημέρα της είναι ήδη γεμάτη; Κρίνω και από τον εαυτό μου, καθώς αποφάσισα να κατέλθω όταν τα παιδιά μου είχαν μεγαλώσει κάπως, έτσι ώστε να έχω τον χρόνο να προσφέρω αυτά που θέλω. Συνήθως πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες για να διευκολύνονται στην καθημερινότητά τους οι γυναίκες και να τα προλαβαίνουν όλα.
Ως προς την αποτελεσματικότητά τους, είναι βέβαιο πως όχι μόνο τα καταφέρνουν περίφημα αλλά πολλές φορές υπερτερούν των ανδρών΄΄.

Αγγελική Κουρή: «Η ζωή και η καθημερινότητα δεν διεκδικούν ποσόστωση»

Η Αγγελική Κουρή, επικεφαλής ως τώρα της Λαϊκής Συσπείρωσης Αιγιάλειας, αναφέρει για το θέμα «γυναίκα και τοπική αυτοδιοίκηση»: ΄΄Η σύγχρονη γυναίκα έχει ενδιαφέρον για τα κοινά και θέλει να συμμετάσχει στα τοπικά θέματα. Όμως οι περισσότερες, ενώ έχουν την καλή διάθεση και βεβαίως την ικανότητα να “δουλέψουν” πάνω σε αυτό, λόγω των υποχρεώσεων που έχουν στην καθημερινή ζωή και λόγω των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων και του ωραρίου τους, δεν το αποφασίζουν. Μία γυναίκα έχει πολλούς κοινωνικούς “ρόλους” ταυτόχρονα. Όταν ασχολήθηκα ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινά, τα παιδιά μου ήταν ήδη… μεγαλούτσικα για να μπορέσουν να αυτοσυντηρούνται και έτσι βρήκα τον χρόνο. Πιο πριν δεν μπορούσα λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων. Βασικό μέλημα μιας γυναίκας είναι η ανατροφή των παιδιών και αυτό νομίζω ότι προέχει.

Βασικό κίνητρο για κάθε γυναίκα που θέλει να συμμετάσχει στα κοινά με ουσιαστικό και ενεργό τρόπο στη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων, είναι η απελευθέρωση από κάθε κοινωνική ανισότητα. Επί καθημερινής βάσης, ο ρόλος της γυναίκας στην οικογένεια, στον επαγγελματικό της χώρο, στην τοπική αυτοδιοίκηση ή οπουδήποτε αλλού, αντιμετωπίζει ανισότητες. Πώς μπορεί να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών για τα κοινά και να εδραιωθεί ο κοινωνικός της ρόλος, όταν δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος; Είναι διάφοροι οι λόγοι του περιορισμένου χρόνου: Τα ελαστικά ωράρια εργασίας και η εντατικοποίηση της δουλειάς, ο ρόλος της μητρότητας και η ευθύνη της οικογένειας, οι δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες, επί καθημερινής βάσεως. Η πολιτεία δεν είναι υπέρμαχος στο να στηρίζει σωστά την επιθυμία μιας γυναίκας να ασχοληθεί με τα κοινά του τόπου της, δυστυχώς΄΄.

Παράλληλα, η κ. Κουρή σημείωσε και τα εξής: ΄΄Εργάζομαι ως ελεύθερη επαγγελματίας για πολλές ώρες καθημερινά. Αν σε αυτό βάλουμε και τις οικογενειακές, κοινωνικές, φιλικές και προσωπικές υποχρεώσεις, ο διαθέσιμος χρόνος που μένει στο τέλος είναι απειροελάχιστος. Το να ασχοληθώ με τα κοινά είναι μεγάλο “βάρος” για μένα και αν δεν ήταν μεγάλη η θέληση να προσφέρω, δεν θα το έκανα. Η κοινωνική δράση και η συμβολή των γυναικών στα κοινά, δεν εξασφαλίζεται με την επιβολή της ποσόστωσης. Αυτό είναι μία αυταπάτη. Η προϋπόθεση της συμμετοχής, είναι η λήψη ουσιαστικών μέτρων, που σε μελλοντικό χρόνο θα γίνει ο “δρόμος” της παρουσίας και των δράσεων των γυναικών. Όταν το ένα χέρι, σε κεντρικό επίπεδο, “τσακίζει” το δικαίωμα κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος μιας γυναίκας, το άλλο χέρι δεν μπορεί να υποστηρίζει την άνοδο της αύξησης της συμμετοχής της, στα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το βαρόμετρο είναι, το πόσο περισσότερες γυναίκες παίρνουν πλέον τη σωστή θέση στην κοινωνία, ώστε να βαδίζουν σε μία αξιοπρεπή ζωή, πόσες μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που τους δίνει η σύγχρονη εποχή του εικοστού πρώτου αιώνα. Όταν η Λαϊκή Συσπείρωση βγαίνει ισχυρή, κάθε γυναίκα μπορεί να νιώθει ισχυρή. Η ζωή και η καθημερινότητα δεν διεκδικούν ποσόστωση. Οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν πολλά, σε όλους τους τομείς της ζωής και καλό είναι να τις αφήσουμε να δημιουργούν΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr