background img
banner
banner

Έτοιμα για το “πρώτο κουδούνι”

ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Λίγα εικοσιτετράωρα έμειναν για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και οι κατά τόπους μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιγιάλεια, δηλώνουν «ετοιμοπόλεμες» για το «πρώτο κουδούνι».

Σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές συνθήκες που υπάρχουν, δεδομένης της έξαρσης του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως δεν έχει ληφθεί κάποια ειδική μέριμνα, πλην όμως, ο αριθμός και το πρόγραμμα των καθαριστριών «δείχνουν» σχολεία καθαρά και με τις ανάλογες προϋποθέσεις να υποδεχθούν με ασφάλεια εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Βεβαίως, δεν λείπει και η… φοβία από κάποιους, δεδομένου ότι ο μήνας Αύγουστος “έδειξε” μία σαφή έξαρση και σε κρούσματα κορωνοϊού και σε νοσήσεις άλλων ιώσεων του φθινοπώρου, που φέτος ξεκίνησαν νωρίς – νωρίς. Μη έχοντας λάβει καμία συγκεκριμένη οδηγία από το υπουργείο για συγκεκριμένες υγειονομικές συνθήκες και τακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν απολύτως έτοιμοι, σε κάθε επίπεδο.

Η Αιγιαλείς έχουν “ξεχάσει” τον κορωνοϊό, ο κορωνοϊός έχει χάσει την… “δύναμη” του

Η μετάλλαξη του ιού “Ίρις” έδειξε να σημειώνει θεαματικά αυξητική τάση κατά 12% τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τουλάχιστον 25% για τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο, σε όλο το φάσμα του δήμου, κυρίως με την εισροή επισκεπτών και τουριστών. Όμως και οι ωτορινολαρυγγικές ιώσεις δεν έμειναν πίσω, σημειώνοντας και αυτές ανοδική τροχιά, λιγότερο σε ηλικίες από τα 6 έως 15 ετών, και περισσότερο σε ενηλίκους. Η ελεγχόμενη ανησυχία για το ποιες τελικά θα είναι οι συνθήκες με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς και τον αναπόφευκτο συγχρωτισμό των παιδιών στις μαθητικές αίθουσες ή το προαύλιο, είναι έκδηλη.

Παρ’ όλο αυτά, για το 90% των Αιγιαλέων δεν είναι ούτε καν αντικείμενο συζήτησης. Το δεύτερο μισό της περσινής χρόνιας στις τοπικές μαθητικές αίθουσες, φάνηκε ότι ήταν μία περίοδος… μετάβασης, ουσιαστικά ένα δυνατό… crashtest “αντοχής” από το “καθεστώς” του κορωνοϊού και την πανδημία, στην απόλυτη ελευθερία και την αντιμετώπιση του Covid-19 ως μία συνηθισμένη απλή ίωση. Και στην πραγματικότητα αυτό το «crashtest», σε υγειονομικό επίπεδο, δείχνει πως είναι απόλυτα επιτυχημένο για τις κοινότητες του Δήμου. Γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά δείχνουν να έχουν απόλυτη συνείδηση στη “νέα τάξη πραγμάτων” που πρέπει να ισχύει στις αίθουσες των σχολικών κτιρίων και ο νέος “χάρτης” του ανοσοποιητικού συστήματος κυρίως στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες, δείχνει να έχει αλλάξει άρδηνο κόσμος και πώς λειτουργεί με άλλα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα, οι μαθητές έχουν αποκτήσει ελεγχόμενη… ανοσία πλέον στον κορωνοϊό, αλλά και στην όποια μετάλλαξη υπερισχύει κατά καιρούς.

Ο τρόπος ζωής των μαθητών ανεβάζει την πιθανότητα αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος

Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τις κοινές ιώσεις και τις απλές αρρώστιες που υπερισχύουν στις μικρότερες ηλικίες και κυρίως στους παιδικούς σταθμούς, σε νηπιαγωγεία και στα βρέφη από ενός έως πέντε ετών. Αν συνυπολογιστεί δε, ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο διατροφής του και τις συνήθειες στην καθημερινότητα – και βέβαια εφόσον λάβουμε υπόψη ότι το 75% περίπου των παιδιών μέχρι 16 ετών δεν κάνει συστηματικά κάποια αθλητική δραστηριότητα – τότε είναι αναμενόμενο να αυξάνεται συνεχώς η πιθανότητα νόσησης από εποχικές ή κοινές ιώσεις.

Αν συνυπολογιστεί ότι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει χαρακτηριστική αύξηση της παχυσαρκίας στην εφηβική κυρίως ηλικία και ότι οι ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου αυξάνονται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο, τότε όχι μόνο τα εμβόλια της γρίπης και του κορωνοϊού θεωρούνται ότι είναι “καταιγιστικά υποχρεωτικά”, αλλά ταυτόχρονα αυτό, αλλάζει άρδην και τα κοινωνικά δεδομένα, τις συνθήκες που επικρατούν σε σχολικές μονάδες.

Εκτός από τον covid, υπάρχουν και άλλες… “απειλές”

Βέβαια, τα περισσότερα παιδιά έχουν… απαξιώσει την επικινδυνότητα της υγειονομικής “ευθύνης” με τον τρόπο που ζουν και λειτουργούν στην καθημερινότητα τους, αυξάνοντας έτσι τις… ευθύνες και το άγχος των γονέων να προσέχουν ακόμα περισσότερο, ειδικά αυτό το διάστημα όπου οι διάφορες παθήσεις θα ξεκινήσουν να είναι σε απόλυτη έξαρση. Ιώσεις όπως ο κοινός ιός της γρίπης, ο στρεπτόκοκκος, η αμυγδαλίτιδα αλλά και η μετάλλαξη “Eris” του covid-19, θα είναι οι πιθανότερες στο εξής αιτίες νόσησης κατά τις πρώτες εβδομάδες της σχολικής χρονιάς, σε ποσοστό 15% τον Οκτώβριο και 20% τον… βαθύ χειμώνα.

Θ. Τσουβαλτζίδου: “Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία με καλές υγειονομικές συνθήκες”

Πώς όμως έχουν προετοιμαστεί οι μαθητικές και οι εκπαιδευτικές κοινότητες για τις νέες οικονομικές συνθήκες της σχολικής χρονιάς που ξεκινά σε λίγα εικοσιτετράωρα; Ποια είναι τα επικρατέστερα “σενάρια” που θα κυριαρχήσουν στις αίθουσες; Η πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου, ιατρός του Κέντρου Υγείας Ακράτας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οικογενειακών Γιατρών ΘωμαέλλαΤσουβαλτζίδου, μιλώντας στo Protionline.gr επισημαίνει: “Κατά τον μήνα Αύγουστο, υπήρξαν πολλές ιώσεις και αρκετή έξαρση και στην νόσο του Δυτικού Νείλου αλλά και του κορωνοϊού. Είχαμε και άλλες, πάσης φύσεως ιώσεις, όπως ο στρεπτόκοκκος, η αμυγδαλίτιδα και η εποχική γρίπη. Όμως ο Σεπτέμβρης έχει μπει με αισθητή ύφεση κρουσμάτων. Εκτιμώ ότι οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία με καλές υγειονομικές συνθήκες και θεωρώ ότι έχουν πλέον αποκτήσει αντισώματα. Τα παιδιά διαθέτουν ετοιμότητα και εμπειρία στις ιώσεις, έχουν μάθει αρκετά μέσα από την καθημερινότητά τους επί κορωνοϊού και ξέρουν πώς να χειρίζονται τις υγειονομικές συνθήκες, πώς να ζουν με τις ιώσεις και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να προσέχουν την υγεία τους. Νομίζω ότι τα πάνε πολύ καλύτερα από τους μεγάλους…” τόνισε η κ. Τσουβαλτζίδου.

Ε. Δούλος: “Είμαστε έτοιμοι για κάθε περίσταση”

Μιλώντας στo Protionline.gr για τα σχολεία, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Επαμεινώνδας Δούλος, τόνισε: “Σε κάθε περίπτωση, εμείς σαν κοινότητα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι και σε επίπεδο υγιεινής, παρ’ όλο που δεν έχουμε πάρει κάποια συγκεκριμένη οδηγία από το υπουργείο Παιδείας για το πώς πρέπει να κινηθούμε σε σχέση με τις υγειονομικές συνθήκες των χώρων. Όλες οι μονάδες έχουν καθαριστεί επιμελώς, έχουν γίνει σε όλα τα σχολεία μυοκτονίες και απολυμάνσεις και όλα είναι υπό έλεγχο. Βεβαίως, κατά την έναρξη των μαθημάτων θα βρεθώ σε όλες τις μονάδες προκειμένου να διαπιστώσω αν έχουν διευθετηθεί και κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ορισμένες κοπές χόρτων. Πάντως σε σχέση με τον κορωνοϊό και τις εποχικές ιώσεις, οι εκπαιδευτικοί είμαστε αρκετά ικανοί να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση, ακόμα και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποια έξαρση” δήλωσε ο κ. Δούλος.

Ίσως η νέα γενιά να έχει μάθει τελικά, πολύ περισσότερα από ότι οι ενήλικες πιστεύουν ότι ξέρουν. Η καθημερινότητα φέρνει πάντα διάφορες απειλές της υγείας για όλους, αλλά η ιστορία έγραψε πως η ανθρώπινη ύπαρξη ξέρει από δυσκολίες. Αυτό το γεγονός, ενισχύει την άποψη ότι η σχολική χρονιά που αρχίζει, θα είναι μία σταθερά καλή σεζόν απέναντι στις όποιες ιώσεις και αρρώστιες κυριαρχήσουν, αρκεί να υπάρχει λίγη υπευθυνότητα από όλους. Η πιο σωστή αντιμετώπιση που μπορούν να κάνουν οι δημότες της Αιγιάλειας απέναντι στην κοινωνική υπευθυνότητα για το θέμα της υγείας τους, είναι η πρόληψη. Ελπίζοντας η νέα σχολική χρονιά θα είναι μία από τις πιο “αναίμακτες” σε υγειονομικό επίπεδο, όλοι περιμένουν το “πρώτο” κουδούνι να ηχήσει με ασφάλεια και αισιοδοξία, σε όλα τα σχολεία της Αιγιάλειας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr